Butlletins de l'Oficina de Seguretat

Servei de Salut de les Illes Balears (Ibsalut)

IBSALUT INFORMA: NOVETATS PER A PROFESSIONALS

 • 12/05/2022 - Núm.7 - REVISTA IBSALUT INFORMA

  Ja està disponible el número 7 de la revista IB-SALUT informa de maig 2022, un mitjà amb informació d’interès per al personal del Servei de Salut.

 • 20/12/2021 - ORDRE DE SERVEI proves de detecció del SARS-CoV-2 en professionals del Servei de Salut de les Illes Balears

  Per aplicar el que disposa l’Acord del Consell de Govern de 13 de desembre de 2021 sobre les proves de detecció del SARS-CoV-2, autoritzades pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, el director general ha dictat una Ordre de servei, que és de compliment obligat, per la qual cosa us demanam que hi col·laboreu al màxim.

  Tots els professionals del Servei de Salut haureu d'emplenar, abans del 31 de desembre de 2021, el FORMULARI CCD TREBALLADORS IBSALUT.

 • 11/11/2021 - Lletra de desempat per a nous processos de la borsa única

  El 10 de novembre de 2021, la Comissió de Seguiment de Borsa Única va dur a terme el sorteig per establir la lletra de desempat en la classificació dels nous processos de borses d’ocupació per a la selecció de personal temporal estatutari i de crides: la lletra resultant va ser la Ñ.

  Aquest criteri de desempat s’aplicarà en els nous processos que es convoquin a partir d’aquesta data.

 • 28/04/2021 - AVÍS IMPORTANT PER ALS CANDIDATS DE NOUS PROCESSOS SELECTIUS DEL SERVEI DE SALUT DE LES ILLES BALEARS

  En la propera convocatòria i en endavant, per participar en els processos selectius de concurs oposició del Servei de Salut de les Illes Balears haureu de fer la inscripció electrònica.

  Per això, és imprescindible que disposeu del Certificat digital de persona física i de l'aplicació de Signatura electrònica.

  Des de la Direcció d'Àrea de Professionals i Relacions Laborals us recomanam que consulteu aquesta guia per saber com fer-ho.

 • 11/03/2021 - Notificació i Registre d'Agressions (NIRA) als professionals

  Disponible per a tots els professionals del Servei de Salut l’aplicació informàtica NIRA, per facilitar el registre, la investigació i l’anàlisi de les agressions d’usuaris a professionals

Phising

Butlletí núm.84 - Augment de casos de pesca en el sector sanitari

El sector de la salut compleix un paper significatiu per al benestar d'una societat.

Això el converteix en un blanc perfecte per a l'extorsió per mitjà de qualsevol tipus d'atac d'enginyeria social, atès que, com que la interrupció en la continuïtat dels serveis que brinden pot tenir un impacte sever per a la comunitat, es pot generar la necessitat de resoldre amb urgència qualsevol tipus d'incident. Això és un punt a favor en la manera d'actuar per a un cibercriminal. Els informes mèdics dels pacients contenen informació privada i personal vinculada a aspectes de la vida de les persones, la qual cosa pot derivar en l'extorsió per part de cibercriminals, que poden intentar amenaçar les víctimes amb divulgar aquesta informació delicada.

 

El COVID-19 ha alterat fortament la manera de funcionar de sanitat, amb la prestació d'atenció sanitària i monitoratge remot de pacients.

 

Les amenaces en l'atenció mèdica també s'han convertit en l'escenari idoni per a campanyes de pesca, programari maliciós, programari de segrest, robatori de dades de pacients i altres ciberatacs als sistemes d'atenció mèdica, tots ells amb conseqüències de gran abast. Enmig d'una de les pitjors crisis sanitàries recordades, els ciberatacants exploten fets com l'augment del teletreball, per la qual cosa el sector de la salut a dia d'avui és molt vulnerable.

 

En la lluita contra la pandèmia, la majoria dels països van desplegar ràpidament consultes virtuals de pacients utilitzant serveis telemàtics en un esforç per reduir el contacte físic per ajudar a prevenir la propagació de la malaltia. Aquests serveis fan ús de sistemes d'accés remot, la qual cosa també significa que cada dispositiu i connexió actua com un camí cap al sistema de salut.

 

Segons un informe recent remès per l'empresa de ciberseguretat Check Point a ABC, «el nombre d'intents d'atac contra empreses de la salut va augmentar un 45 % durant els dos últims mesos de 2020. Espanya, en concret, ha vist com les seves xifres es duplicaven. És el tercer país amb major grau d'infecció, només per darrere de Canadà (250 %) i Alemanya (220 %). Per regions, Europa Central (+145 %), Àsia oriental (+137 %) i Amèrica Llatina (+112 %) han estat les més afectades».

 

Pràctiques per defensar-se contra la pesca:

 • Revisau sempre el remitent i no obriu missatges de procedència desconeguda.
 • No cliqueu en els enllaços sospitosos.
 • No descarregueu cap adjunt per evitar programari maliciós.
 • Emprau contrasenyes robustes.
 • No faciliteu informació sensible o confidencial per mitjà del correu.
 • Mai respongueu un correu electrònic que us demani que envieu informació personal.
 • En cas de dubte, sempre demanau.

 

Notícies d'interès:

 

És recomanable consultar aquests butlletins anteriors, entre d’altres: