Què són les pràctiques de baix valor?
Les pràctiques de baix valor són proves, tractaments o intervencions que no aporten millores reals a la salut dels pacients i que, de vegades, poden ser perjudicials.
Quantes pràctiques són realment útils?
Només 6 de cada 10 intervencions mèdiques són d’alt valor. La resta poden ser innecessàries o excessives, afecten la salut dels pacients i consumeixen recursos sanitaris.
Quins riscs tenen?
- Poden provocar efectes secundaris o complicacions.
- Generen una cascada terapèutica: una cadena de més proves i més tractaments sovint evitables.
- Representen un cost innecessari per al sistema sanitari.
Per què es fan?
Hi ha moltes raons. Entre les més importants hi ha les següents:
- El costum, perquè sempre s’ha fet així.
- La por a passar per alt alguna cosa.
- La pressió dels pacients, que volen fer-se proves o demanen tractaments.
- Els interessos comercials de laboratoris o empreses per obtenir beneficis econòmics.
Exemples de pràctiques de baix valor
- Prescriure antibiòtics per als refredats: no són útils per combatre els virus i prendre'ls afavoreix la resistència a aquests medicaments.
- Prescriure massa medicaments als ancians (polimedicació). Això deteriora la qualitat de vida i la salut i eleva el risc d’efectes nocius, d’anar a urgències o d’ingressar a l’hospital.
- Hospitalitzar un pacient amb una infecció lleu que es pot tractar a casa. L’hospitalització suposa exposar-lo a infeccions i complicacions de proves, entre d’altres riscs.
- Fer un TAC per un dolor d’esquena lleu sense signes preocupants, que es podria resoldre amb medicació i exercici físic. Aquesta prova implica una radiació igual a la que s’aplica quan es fan aproximadament 100 radiografies.
- Fer una gastroscòpia quan el problema digestiu es pot tractar amb dieta i medicació. Aquesta intervenció invasiva pot provocar complicacions com sagnat o perforació, entre d’altres.
Què podeu fer com a pacient?
- Parlau amb el vostre metge o infermer de referència. Demanau-li: «aquesta prova és realment necessària? Què passa si no la faig? Hi ha opcions més segures?»
- Revisau els vostres medicaments. Demanau si en podeu deixar alguns o reduir-ne la dosi.
- Preneu decisions compartides. Fer preguntes no és desconfiar. Parlau amb el vostre professional sanitari de referència sobre els vostres dubtes, valors i preferències.