Butlletins de l'Oficina de Seguretat

Servei de Salut de les Illes Balears (Ibsalut)

IBSALUT INFORMA

 • 26/11/2020 - Qüestionaris per a l’avaluació de l’acompliment per mitjà de FEEDBACK 360

  Dimarts, dia 1 de desembre, estaran disponibles els qüestionaris per a l’avaluació de l’acompliment per mitjà de FEEDBACK 360 a la secció de carrera professional. El darrer dia del termini per contestar-los és el 31 de gener de 2021.

  Us recordam que aquesta avaluació va dirigida al personal estatutari del Servei de Salut (excepte el personal temporal eventual) i que el període d’avaluació va del 01/05/2018 al 30/04/2019.

 • 13/11/2020 - Pròxims exàmens de concurs oposició per a cobrir places vacants de diverses categories de facultatiu/facultativa especialista d'àrea (FEA)
 • 02/09/2020 - Ajornat l'examen del concurs oposició d’infermeria d’urgències d’atenció primària

  L’examen del concurs oposició per cobrir les places vacants de la categoria d’infermeria d’urgències d’atenció primària no es realitzarà el proper 8 de novembre, tal i com s’ha publicat en diferents mitjans, sinó que, segons les previsions, es trasllada al primer semestre de l’any 2021. Aquest ajornament obeeix a la càrrega assistencial a la qual ha de fer front aquest col·lectiu professional.

  La nova data de l’exercici, així com les seus on es desenvoluparà la prova, es faran públiques a través d'aquesta web.

 • 02/07/2020 - Lletra de desempat per a processos de selecció de borsa única

  El 2 de juliol de 2020, la Comissió de Seguiment de Borsa Única va dur a terme el sorteig per establir la lletra de desempat en la classificació dels nous processos de borses d’ocupació per a la selecció de personal temporal estatutari i de crides: la lletra resultant va ser la A. Aquest criteri de desempat s’aplicarà en els nous processos que es convoquin a partir d’aquesta data.

 • 23/04/2020 - Circuit per al cribratge i el diagnòstic de la COVID-19 dirigit a tots els seus professionals

  El Servei de Salut ha posat en marxa un circuit per al cribratge i el diagnòstic de la COVID-19 dirigit a tots els seus professionals. En una primera fase es faran les proves als que actualment estan més exposats al SARS-CoV-2; en una segona fase es faran a la resta. El circuit s’iniciarà a les gerències, que informaran els professionals respectius sobre la realització d’aquestes proves. Abans de fer-les, però, caldrà emplenar un formulari de consentiment informat. L'enllaç a aquest formulari ha estat enviat als professionals del Servei de Salut a través correu electrònic corporatiu correu.ssib.es.

Butlletí nº11 any 2012 - Incidents en la seguretat: enginyeria social

L’Institut Nacional de Tecnologies de la Comunicació descriu l’enginyeria social com “el mecanisme per obtenir informació o dades de naturalesa sensible. Les tècniques d’enginyeria social són tàctiques de persuasió que se solen valer de la bona voluntat i la falta de precaució dels usuaris, i la finalitat de la qual consisteix a obtenir qualsevol classe d’informació, en moltes ocasions claus o codis”.>

 

Com actuen els atacants?

Els atacants solen utilitzar la força persuasiva per intentar aprofitar-se de la innocència dels usuaris fent-se passar per qualcú de confiança, com ara un company de feina o personal d’informàtica.

Un exemple d’aquest tipus d’atac seria rebre una telefonada de qualcú que es fa passar per personal d’informàtica demanant el número d’usuari i la contrasenya a causa d’alguna circumstància d’emergència.

Una altra tècnica consisteix a enviar un missatge electrònic que contengui, per exemple, el text següent:

“El vostre sistema està infectat per un virus que permet els hackers accedir a la vostra informació emmagatzemada. Per evitar aquesta circumstància, instal·lau un antivirus clicant en aquest enllaç [URL maliciosa que instal·la un troià]* per tal d’eliminar el virus”.

*Troià: programa aparentment innocu que, en executar-se, en l'ordinador no s'evidencien senyals d'un mal funcionament. Tanmateix, el programa obre diversos ports de comunicacions de l'equip infectat que permeten controlar-lo remotament de manera absoluta.

 

Si pensau que heu estat víctima de l’enginyeria social, ¿què heu de fer si ja heu facilitat les vostres dades i claus d’accés?

Notificau immediatament la incidència al Centre d’Atenció a l’Usuari o al vostre departament d’informàtica i canviau immediatament la vostra contrasenya per evitar tant com sigui possible que arribin a produir-se accessos indeguts a les dades i als recursos protegits.

 

Quines mesures heu de prendre per evitar els atacs?

En realitat no hi ha cap mecanisme exacte gràcies al qual pugueu evitar els atacs. Simplement heu de desconfiar de les telefonades i dels missatges que rebeu amb caràcter sospitós. Emprau el sentit comú i, sobretot, acudiu a les sessions de formació sobre la seguretat de la informació que us ofereixin el Servei de Salut o les diferents gerències, i seguiu el curs en línia sobre el Codi de bones pràctiques.

 

Acreditació del curs en línia sobre el Codi de bones pràctiques

Està acreditat per la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries de les Illes Balears. Tots els professionals sanitaris que completin el curs segons els criteris establerts rebran 0,7 crèdits.

Així mateix, els professionals no sanitaris que el completin rebran igualment un certificat d’aprofitament del curs.

imagen