Butlletins de l'Oficina de Seguretat

Servei de Salut de les Illes Balears (Ibsalut)

Butlletí núm. 39 - any 2015 - Advertiment sobre la propagació del virus informàtic Cryptolocker

S’han donat casos d’atacs per mitjà de missatges de correu electrònic en els quals s’anima el receptor a descarregar-se un fitxer adjunt, habitualment comprimit (ZIP), que està infectat per un virus de la categoria ransomware.

 

Com actua aquest tipus de virus

Alguns de virus del tipus ransomware, com el Cryptolocker, xifren els fitxers de l’ordinador en el qual s’ha executat el fitxer adjunt. Això provoca que el sistema quedi inutilitzat, amb la finalitat d’exigir posteriorment a la víctima un rescat econòmic per desbloquejar-lo.

 

Com podeu evitar aquest virus

Aquest tipus d’atac està tenint bastant d’impacte darrerament i per això mereix una atenció especial. Per evitar-lo, abans de clicar en qualsevol enllaç, imatge o fitxer comprimit adjunt a un correu la procedència del qual o assumpte semblin sospitosos, fixau-vos sempre en el remitent del correu. A més, en cap cas no heu d’obrir fitxers executables (.exe, .msi, fitxers Office, etc.) que us hagin enviat per correu electrònic llevat que conegueu amb certesa la identitat del remitent i estigueu esperant aquest correu.

El Servei de Salut ja ha implementat les mesures tècniques necessàries per bloquejar la recepció de correu maliciós. No obstant això, aconsellam amb insistència a tots els empleats que prenguin les precaucions necessàries quan consultin el correu electrònic.

 

Aquest és un exemple de correu electrònic amb un fitxer adjunt que conté el virus Cryptolocker: simula provenir de Correus, però l’emissor no és fiable.

Exemple de correu electrònic virus Cryptolocker

 

Què heu de fer si aquest virus ja us ha infectat l’ordinador?

És important que no pagueu el rescat. Us heu de posar en contacte amb el CAU per alertar de la situació i perquè us doni una solució. Si teniu dubtes sobre qualque correu sospitós, consultau el CAU.

 

Us recordam que el Curs en línia del Codi de bones pràctiques està disponible per a tots els professionals del Servei de Salut que s’hi vulguin matricular mitjançant l’Escola Balear d’Administració Pública (EBAP), de conformitat amb els terminis de presentació de sol·licituds (termini d’inscripció del segon període: del 22 de juny al 3 d’agost de 2015, ambdós inclosos).
El procediment d’inscripció està establit per la Resolució per la qual s’aprova el Pla de formació per al personal del Servei de Salut per a l’any 2015.