Butlletins de l'Oficina de Seguretat

Servei de Salut de les Illes Balears (Ibsalut)

Butlletí nº9 any 2012 - Pla de sensibilització i conscienciació per a 2012

Independentment de les mesures tecnològiques que la majoria de les organitzacions apliquen, el comportament humà és un dels pilars en què se sosté la seguretat de la informació.

Els professionals necessiten utilitzar la informació i els sistemes que la gestionen per dur a terme la seva feina diària. Tanmateix, moltes vegades hi desatenen la seguretat, tant perquè suposa afegir-hi controls que alenteixen les tasques com per desconeixement dels riscs que suposa el tractament de la informació.

Així mateix, la informatització dels centres sanitaris i la posada en marxa de projectes com el de la història clínica digital del sistema nacional han de redundar en benefici de millorar la qualitat assistencial, ja que posen a disposició dels professionals sanitaris un gran volum d’informació amb què puguin prestar una assistència de més qualitat. No obstant això, sense cap dubte aquesta dispersió de la informació augmenta els riscs i la possibilitat que es produeixin incidents en la seguretat.

És igualment important destacar les obligacions emanades del nostre marc normatiu pel que fa a l’obligació que tots els professionals rebin formació, especialment la que determinen la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, i el Reial decret 3/2010, de 8 de gener, pel qual es regula l’Esquema Nacional de Seguretat.

 

El Servei de Salut n’és conscient i per això ha encarregat a l’Oficina de Seguretat de l’Oficina de les Tecnologies de la Informació i les Comunicacions que dissenyi i implementi un pla de sensibilització i conscienciació dels professionals del Servei de Salut.

En què consisteix el pla de sensibilització? 

En breu, a cada una de les gerències s’impartiran sessions de formació i sensibilització. A grans trets, consistiran en el següent:

  • Sessió de sensibilització sobre la seguretat de la informació, adreçada a tots els professionals de les gerències.
  • Sessions específiques sobre protocols relatius a la seguretat de la informació i la protecció de dades de caràcter personal.
  • Sessió sobre les mesures de seguretat previstes per l’Esquema Nacional de Seguretat.

 

És important assistir a aquestes sessions? 

Com ja hem esmentat en butlletins anteriors, LA SEGURETAT ÉS COSA DE TOTHOM, per la qual cosa us convé assistir a les sessions que us afectin, a fi que cada dia continueu augmentant la vostra formació i conscienciació sobre aquestes matèries.

 

Quan s’aplicarà el pla de sensibilització a la vostra gerència? 

El pla de sensibilització s’aplicarà en breu a cada una de les gerències. Per obtenir informació més concreta sobre quan s’impartiran les sessions a la vostra gerència, adreçau-vos al vostre departament de formació o a l’Oficina de Seguretat escrivint a l’adreça electrònica: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.