Butlletins de l'Oficina de Seguretat

Servei de Salut de les Illes Balears (Ibsalut)

IBSALUT INFORMA

 • 02/07/2020 - Lletra de desempat per a processos de selecció de borsa única

  El 2 de juliol de 2020, la Comissió de Seguiment de Borsa Única va dur a terme el sorteig per establir la lletra de desempat en la classificació dels nous processos de borses d’ocupació per a la selecció de personal temporal estatutari i de crides: la lletra resultant va ser la A. Aquest criteri de desempat s’aplicarà en els nous processos que es convoquin a partir d’aquesta data.

 • 25/06/2020 - L'examen del concurs oposició de la categoria de tècnic/tècnica especialista en documentació sanitària es realitzarà el pròxim 08 de novembre de 2020

  El Tribunal Qualificador del concurs oposició convocat pel Servei de Salut de les Illes Balears per cobrir les places vacants de la categoria de tècnic/tècnica especialista en documentació sanitària ha establert la data de la prova de la fase oposició, que serà el proper dia 8 de novembre, a les 10 hores.


  Les seus on es realitzarà l’examen són:

  • Mallorca: Universitat de les Illes Balears. Valldemossa km. 7,5. CP 07122 (Palma). En el portal web www.ibsalut.es s’especificaran els edificis i les aules on es realitzarà la prova.
  • Menorca: Hospital Mateu Orfila. Ronda de Malbúger, 1. CP 07703. Maó
  • Eivissa: Hospital Can Misses. C/Corona s/n. CP 07800. Eivissa.

 • 15/06/2020 - Actualització de la borsa única de la categoria Metge/Metgessa de Família

  El 15 de juny de 2020 es publica un nou tall per a l'actualització de la borsa única de la categoria Metge/Metgessa de Família. A partir de l'endemà d’aquesta publicació, es disposarà d'un termini de quinze dies hàbils per fer noves inscripcions o per introduir nous mèrits.

  Amb l'objectiu d'agilitar el tràmit, no congestionar els punts de registre i evitar aglomeracions, no serà imprescindible presentar fotocòpies compulsades per acreditar els requisits i mèrits que s'al·leguin. En el seu lloc, es podran presentar fotocòpies no compulsades d'aquests requisits i mèrits amb el text manuscrit següent: «És còpia de l'original». A més, cada fotocòpia haurà d'estar signada per la persona aspirant.

 • 05/06/2020 - L'examen del concurs oposició de la categoria de farmacèutic/farmacèutica d'àrea d'atenció primària es realitzarà el proper dia 19 de juliol de 2020

  BOIB Núm. 101 - 4 / Junio / 2020

  Resolució del director general del Servei de Salut de les Illes Balears de 29 de maig de 2020 por la que s’estableixen la data i el lloc de l’examen de la fase oposició del concurs oposició convocat per cobrir places vacants de la categoria de farmacèutic/farmacèutica d’àrea d’atenció primària

 • 01/06/2020 - IDISBA demana col·laboració en el projecte d'investigació «L'impacte psicològic de la crisi sanitària de la COVID-19 en els professionals del Servei de Salut»

  L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdisBa) demana la col·laboració dels professionals per participar en el projecte d'investigació «L'impacte psicològic de la crisi sanitària de la COVID-19 en els professionals del Servei de Salut», amb el qual es pretén conèixer l'impacte que la crisi derivada de la pandèmia està tenint en els treballadors de la salut.


  El projecte té l'informe favorable del Comitè d'Ètica de la Investigació de les Illes Balears (CEI-IB). Té una durada de sis mesos, durant els quals les persones que hi participin hauran de respondre un qüestionari vuit vegades.

 • 23/04/2020 - Circuit per al cribratge i el diagnòstic de la COVID-19 dirigit a tots els seus professionals

  El Servei de Salut ha posat en marxa un circuit per al cribratge i el diagnòstic de la COVID-19 dirigit a tots els seus professionals. En una primera fase es faran les proves als que actualment estan més exposats al SARS-CoV-2; en una segona fase es faran a la resta. El circuit s’iniciarà a les gerències, que informaran els professionals respectius sobre la realització d’aquestes proves. Abans de fer-les, però, caldrà emplenar un formulari de consentiment informat. L'enllaç a aquest formulari ha estat enviat als professionals del Servei de Salut a través correu electrònic corporatiu correu.ssib.es.

Butlletí núm. 64 - Bones pràctiques en l’ús dels sistemes d’informació: ús del mòbil corporatiu

Tot usuari té assumida la necessitat de tenir instal·lat un antivirus a l’ordinador. Tanmateix, no té la mateixa percepció d’aquesta necessitat quan es tracta del telèfon mòbil, a pesar que també pot rebre codi maliciós.

El mes de juny de 2014, la Guàrdia Civil va comunicar que el virus de la policia, similar al que infecta els ordinadors i exigeix un rescat, s’havia estès als telèfons mòbils. 

El mes de desembre de 2017, la companyia de seguretat Kaspersky va detectar un troià, anomenat Loapi, que permet instal·lar mòduls de codi maliciós per fer diferents activitats, com ara atacs DDoS, mineria de dades o visualitzar publicitat en el terminal. L’ús que fa dels recursos del mòbil pot encalentir la bateria fins al punt de deformar-la.

 

Es pot comprovar si un telèfon mòbil està infectat per codi maliciós d’una manera senzilla: verificant si es produeix un increment significatiu en el consum de bateria o en el consum de dades, si redirigeix pàgines no sol·licitades o si apareix publicitat no desitjada en pàgines inesperades.

Per reduir els riscos d’infecció per codi maliciós en els terminals corporatius, recordau el que determina l’apartat 7 (“Ús dels recursos informàtics”) del Codi de bones pràctiques del Servei de Salut en l’ús dels sistemes d’informació i en el tractament de les dades de caràcter personal:

 • El nivell de seguretat dels dispositius personals ha de ser el mateix que el dels dispositius mòbils corporatius emprats.
 • Tots els llocs de treball, inclosos els dispositius mòbils, del Servei de Salut han de tenir instal·lats i activats els mecanismes adequats per prevenir i detectar infeccions de programes maliciosos. Sota cap circumstància no s’han de desactivar aquests mecanismes; no obstant això, cal tenir en compte que no garanteixen la protecció contra les amenaces, per la qual cosa de manera general cal actuar amb cautela i sentit comú: davant de la sospita d’una infecció per codi maligne (virus, cucs, etc.) en un mòbil corporatiu, cal comunicar la incidència d’acord amb el procediment de comunicació i gestió d’incidències corresponent.

 

Per aquesta raó, des de l’Oficina de Seguretat del Servei de Salut aprofitam aquest butlletí de seguretat per fer aquestes recomanacions:

 1. Disposau d’un antivirus: hi ha versions gratuïtes que tenen un rendiment adequat (vegeu el punt 7 del Butlletí Informatiu núm. 47). Hem de destacar que l’antivirus corporatiu del Servei de Salut per a dispositius mòbils és l’aplicació Enterprise Mobile Security. Per instal·lar-la heu de posar-vos en contacte amb l’Oficina de Seguretat escrivint a l’adreça electrònica Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. perquè us guiem en la instal·lació.
 2. Instal·lau programari procedent només de fonts fiables (Google Play, AppStore). No instal·leu mai una aplicació de cap altre lloc llevat que us ho indiqui l’Oficina de Seguretat.
 3. No intenteu alliberar el mòbil (desbloqueig, jailbreak o rooting en anglès). Les restriccions del fabricant fan que el dispositiu sigui més segur.
 4. Connectau-vos només a xarxes wifi conegudes i privades. Quan no sigui possible, emprau la connexió de dades del telèfon mòbil (3G/4G, etc.) i evitau connectar-vos a xarxes wifi públiques.
 5. Descarregau fitxers només de pàgines de confiança.
 6. Instal·lau les actualitzacions tant del sistema operatiu com de les aplicacions.
 7. Activau la connexió Bluetooth només l’hagueu d’emprar.
 8. Feis còpies de seguretat emprant els elements corporatius aprovats, per si cal reinstal·lar el terminal.

Gràcies a aquestes bones pràctiques disminuirem el risc en els nostres dispositius mòbils.