Notícies

Servei de Salut de les Illes Balears (Ibsalut)

El SAMU 061 coordina el trasllat amb avió d'un pacient covid amb oxigenación extracorpòria

El pacient era un home de 58 anys amb COVID-19 i pneumònia, que va ser traslladat de l'Hospital Mateu Orfila a Son Espases

El SAMU 061 ha coordinat el trasllat d'un pacient amb necessitats d'oxigenació extracorpòria. El pacient era un home de 58 anys, positiu de COVID-19 i amb pneumònia bilateral, que va ser traslladat de l'Hospital Mateu Orfila a l'Hospital Son Espases amb un equip mèdic ECMO (sistema de ventilació per membrana extracorpòria) procedent de l'Hospital Vall d’Hebron (Barcelona).

El dispositiu, que es va activar a les 12.30 hores de dilluns, va estar coordinat des de la Central de Coordinació del SAMU061 de les Illes Balears i es va fer en dues fases: en la primera, un avió ambulància del SAMU 061 va anar a l'Hospital Universitari Vall d’Hebron per recollir a l'equip de cinc professionals (tres metges i dues infermeres) que havien d’aplicar la tècnica ECMO al pacient. En aterrar a Menorca es va activar una ambulància COVID i també a la UME de Menorca per donar suport logístic a l'equip ECMO. Una vegada estabilitzat el pacient, es va iniciar la segona fase amb el trasllat des de l'Hospital Mateu Orfila a l'Hospital Son Espases. Per a la recollida a l'aeroport de Son Sant Joan (Palma) es va activar una ambulància COVID i l'equip Delta del 061 com a suport logístic dels equips assistencials. A les 23 hores el pacient arribava a Son Espases en situació estable.
 
L'ECMO és una tècnica complexa que dona assistència cardíaca i respiratòria (substitueix la funció dels pulmons i del cor en l'oxigenació de la sang) a pacients que tenen aquests òrgans afectats greument i que no poden funcionar per si mateixos. La tècnica consisteix a introduir una cànula dins d'una vena central (la femoral o la jugular) i una altra cànula dins d'una via arterial (habitualment la caròtida, en infants) o venosa central (la femoral o la jugular) per establir un circuit d'entrada i sortida de la sang. La sang és impulsada per una bomba i connectada a un oxigenador que du a terme l'oxigenació abans d'introduir-la una altra vegada dins de l'organisme. L'ECMO permet assegurar durant dies o setmanes l'oxigenació de la sang.

invalid quix collection shortcode!