Centres compromesos amb l'excel·lència en cures (CCEC®)

Servei de Salut de les Illes Balears (Ibsalut)

Centres compromesos amb l'excel·lència en cures (BPSO)

Centres Compromesos amb l'Excel·lència en Cures (BPSO)

El Programa Best Practice Spotlight Organizations (BPSO®), conegut a Espanya com Centres Compromesos amb l'Excel·lència en Cures (CCEC®), s un programa internacional impulsat per la RNAO (Registered Nurses Association of Ontario) de Canadà en el qual participen institucions proveïdores de salut i acadèmiques de tot el món.

A Espanya, el programa està dirigit des de la Unitat de Recerca en Cures de l'Institut de Salut Carles III (Investén-ISCIII). A les Illes Balears, aquest programa es desenvolupa a nivell regional, de manera coordinada amb Investén-ISCIII i RNAO. Amb aquest objectiu, el mes de juny de 2018 es va constituir el HOST Illes Balears o Centre Coordinador Regional, dependent del Servei de Salut de les Illes Balears.

 

Els centres que participen com a candidats d'aquest programa implanten guies de bones pràctiques (GBP) al llarg de tres anys, en un procés tutoritzat seguint una metodologia d'implantació desenvolupada per la RNAO i adaptada al nostre context per Investén-ISCIII.

 

Una vegada són designats com a centres compromesos amb l'excel·lència, inicien el període de sostenibilitat, en el qual es torna a avaluar la designació cada dos anys.

 

Els equips de treball estan liderats i integrats principalment per infermers i infermeres, tot i que hi participen altres professionals com metges, farmacèutics, tècnics en cures auxiliars d'infermeria, etc. La implantació és possible gràcies a l'esforç i la implicació d'aquests professionals, així com a la participació d'equips multidisciplinaris i referents d'associacions de pacients.

 

El Host Regional està coliderat per una infermera de l'Hospital General Mateu Orfila (Àrea de Salut de Menorca) i dos infermers del Servei de Salut.

Centres designats

L'Àrea de Salut de Menorca va ser designada en 2017 com a centre compromès amb l'excel·lència en cures, després de haver implantat reeixidament durant tres anys les guies següents:

 • Selecció de dispositius d'accés vascular
 • Cures en el pacient ostomitzat
 • Cures en el pacient amb peu diabètic

Actualment, estan en la segona fase de sostenibilitat. En la primera fase es va implantar la guia de bones pràctiques de foment de la lactància materna, mentre que en la segona fase de sostenibilitat s'implanta la guia de valoració i abordatge del dolor. 

Primera cohort Host Regional Illes Balears

En 2022 el primer grup d'institucions designades com a centres compromesos amb l'excel·lència en la primera cohort del Host Regional de les Illes Balears són l’Hospital Comarcal de Manacor, l'Hospital Universitari Son Llàtzer i l'Hospital Comarcal d'Inca. Aquestes institucions han implantat millores relacionades amb els aspectes següents:

 • La promoció de la lactància materna
 • La cura de catèters vasculars
 • La cura d'ostomies
 • El foment de la seguretat en l'ús de contencions
 • La valoració i cures en adults amb ideació o comportament suïcida
 • La prevenció de les caigudes i disminució de lesions derivades de les caigudes

En els propers dos anys, comencen la fase de sostenibilitat, en la qual a més implantaran la guia d'atenció centrada en el pacient. 

Centres candidats: segona cohort Host Regional Illes Balears

El segon grup d'institucions seleccionades com a candidates en aquest programa són la Gerència d'Atenció Primària de Mallorca i la Gerència de l'Hospital Universitari Son Espases (que inclou l'Hospital Universitari Son Espases, l'Hospital General, l'Hospital Psiquiàtric i l'Hospital Verge de la Salut). Aquestes institucions implantaran millores relacionades amb els aspectes següents:

 • El foment de la lactància materna
 • La prevenció de les caigudes i disminució de lesions derivades de les caigudes
 • la cura d'ostomies
 • L'enfocament pal·liatiu de les cures en els últims dotze mesos de vida
 • La cura de catèters vasculars
 • La cura d'ostomies

Convocatòria 2021 (període 2022-2025) a Centres Compromesos amb l’Excel·lència en Cures® Host Regional Balears​

Documentació convocatòria 2021 (període 2022-2025) a Centres Compromesos amb l’Excel·lència en Cures® Host Regional Balears​

Documentació convocatòria 2018 (període 2019-2022)

Contacte

Correu electrònic: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 

Enllaços d'interès

Twitter BPSO Illes Balears