Butlletins de l'Oficina de Seguretat

Servei de Salut de les Illes Balears (Ibsalut)

Antivirus

Butlletí núm.78 - Propostes d'antivirus gratuïts per a ordinadors personals

La crisi de la COVID-19 ha reobert a nivell mundial tot tipus d'atacs i campanyes de suplantació que posen en perill milions d'ordinadors i sistemes de tot el món i, especialment, comptes de tot tipus d’usuaris. És un bon moment per revisar la nostra seguretat, també a nivell domèstic. Convé actualitzar les nostres opcions de protecció amb un bon antivirus.

 

Si bé les empreses precisen de sistemes antivirus de pagament i mòduls de protecció global i específics per a cada àrea (correu, equips, navegació, protecció en el núvol…), en els nostres equips personals també és imprescindible instal·lar un bon antivirus. No tenir-lo pot suposar, com a mínim, un bon esglai, per no parlar de que podem perdre informació, fins i tot tots els arxius del nostre ordinador. Les últimes campanyes d'atacs informàtics també cerquen aconseguir dades d'accés a comptes de correu, xarxes socials, plataformes i fins i tot sistemes de salut o bancaris, amb el perill que això comporta.

 

Gratuït o de pagament?

La primera recomanació sempre ha de ser el sentit comú, a l’hora de navegar, registrar-se o descarregar. La segona: hem de tenir un antivirus que ens garanteixi que es manté contínuament actualitzat davant les amenaces més recents. Tant en versions gratuïtes com de pagament, que s'actualitzi automàticament és imprescindible: sense actualització, no hi ha protecció.

 

Qualsevol opció gratuïta, evidentment, mostrarà publicitat o no oferirà alguns mòduls o proteccions avançades i, segurament, ens abrumarà amb finestretes emergents instant-nos a descarregar la versió de pagament per resoldre un problema o un altre. No obstant això, no són problemes que incideixin en la nostra seguretat com a tal.

 

Si el nostre equip té instal·lat Windows 10, tenim inclòs el Windows Defender, que Microsoft va redissenyar des de zero per oferir-lo integrat amb la versió oficial de Windows 10, la qual cosa significa una protecció ràpida i eficient. El seu avantatge sobre la resta és que, una vegada activat el Windows oficial, s'actualitza conjuntament amb el sistema de Windows Update. Una bona opció per a qui empri Windows 10.

 

Tant si Windows 10 és el nostre sistema com si no ho és, hi ha un ventall d'antivirus gratuïts amb uns nivells altíssims de detecció, eficiència i actualització automàtiques. Són perfectament vàlids, sempre que compleixin aquestes premisses. Per a un ordinador personal, són més que suficients si hom s'assegura de que l'antivirus instal·lat està actiu i actualitzat.

 

Per altra banda, hi ha un parell de detalls —contres— en instal·lar un antivirus gratuït, enfront dels de pagament: la majoria vindrien relacionats amb els excessos de publicitat i finestres emergents poc clares que insten a comprar la versió de pagament. També convé saber que, per al funcionament correcte de tots els antivirus, segons indiquen les seves polítiques de privacitat, totes les solucions recullen la informació del teu equip, escaneigs , navegació i amenaces detectades —això sí: anonimitzat, sense informació personal. Finalment, la versió gratuïta no comptarà amb algun mòdul de la versió de pagament, que faciliti alguna funcionalitat com a tallafocs (firewall), eliminadors de finestres en navegar (pop-ups) o altres funcions avançades que són interessants per a un ús més professional.

 

Llavors, quin triar?

Hi ha dotzenes de comparatives a Internet, algunes de les quals s'exposen al final d’aquest butlletí. Per regla general, hauríem de posar més atenció a les més recents, però especialment a aquelles que ofereixin estudis generalistes, independents i amb una reputació contrastada. Personalment, desconfiaríem d'aquelles que es mostren com a anuncis en els cercadors. No fa falta dir que moltes d'aquestes comparatives  estan finançades per grans empreses de desenvolupament de sistemes de seguretat. A les referències, al final del butlletí, podeu trobar algunes d'aquestes comparatives.

 

Així i tot, si ens fixam en els punts a valorar en l'apartat anterior, sí que podem insistir en què, amb alguna diferència d'apreciació, la majoria poden ser una bona opció. En general alguns poden sobrecarregar una mica el sistema o alentir-ho, si el nostre equip no és d'última generació; és a dir: ens pot alentir el sistema en certs moments).

 

Quant a privacitat, sembla que, ara com ara, les solucions revisades afirmen no compartir cap tipus d'informació amb tercers partits o altres empreses o, en algun cas, es reserven el dret de poder fer-ho. No totes les empreses tenen les mateixes polítiques de privacitat. Algunes et recomanen que t'abstinguis d'utilitzar el servei si no desitges que la teva informació es comparteixi, mentre que d’altres et sol·liciten que acceptis, encara que respectaran la teva decisió si declines la petició.

 

 

Últimes versions recomanades

Revisant les comparatives segons les recomanacions, qualsevol d'aquestes solucions seria una opció recomanable per instal·lar i provar. A partir d'aquí, cadascu trobarà més idònia o adaptada al seu ús una solució determinada. Simplement, cal tenir en compte que no han de conviure  diferents antivirus: abans de provar-ne qualsevol d’ells, hem de desinstal·lar l'anterior. Us deixam els enllaços a cadascuna de les versions actuals. Esperam que us siguin d'utilitat:

 

 

Referències

  1. Los mejores antivirus para Windows 10 en 2020. https://www.cnet.com/es/noticias/mejores-antivirus-windows-10
  1. Mejores Antivirus de 2020 - ¿Cuál es el mejor antivirus? - La Tienda de las Licencias. https://blog.latiendadelaslicencias.com/mejores-antivirus
  1. Descargar antivirus gratis: los mejores antivirus gratis disponibles - PCWorld. https://www.pcworld.es/mejores-productos/seguridad/mejor-antivirus-gratis-3675793

 

Altres comparatives