Butlletins de l'Oficina de Seguretat

Servei de Salut de les Illes Balears (Ibsalut)

Consejos de seguridad para el verano

Butlletí núm.75 - Consells de seguretat per a l’estiu

Els ciberdelinqüents no fan vacances. De fet, l’estiu és una de les seves èpoques de l’any preferides. Durant l’època  estival augmenten els ciberatacs de manera considerable. És per això que s’han d’extremar les precaucions pel que fa a la seguretat dels nostres sistemes i de la informació que contenen.

 

Des de l’Oficina de Seguretat volem oferir una sèrie de consells per a unes vacances més cibersegures i prevenir ser víctimes d’atacs informàtics

 

1. Evitau connectar-vos a xarxes wifi públiques

Sempre que sigui possible, evitau connectar-vos a xarxes wifi públiques, ja que moltes d’elles no solen ser segures. Recordau no dur a terme operacions sensibles, com per exemple pagaments en línia o accedir a informació confidencial amb aquest tipus de connexions. Per a això és millor utilitzar la connexió contractada amb la vostra companyia telefònica.

 

2. Bloquejau els dispositius amb contrasenya

Sense aquesta primera capa de seguretat, qualsevol persona que tingui accés als vostres dispositius pot accedir a les vostres dades i aplicacions. Configurau un codi d’accés difícil de predir i endevinar. Si el vostre dispositiu us ho permet, configurau la identificació amb l’empremta dactilar o amb identificació facial.

 

 3. Canviau les contrasenyes quan torneu de vacances

Si us heu connectat per mitjà del telèfon intel·ligent a xarxes amb connexions desconegudes, les claus d’accés poden haver-se vist compromeses. Per això, és convenient renovar les contrasenyes una vegada acabeu el viatge o l’estada. Igualment, recordau emprar sempre contrasenyes robustes i difícils d’endevinar.

 

 4. Heu de fer còpies de seguretat de la informació continguda en els dispositius mòbils abans d’anar-vos-en de vacances 

És convenient fer còpies de seguretat en tots els dispositius amb els que viatgeu. Aquesta recomanació està molt relacionada amb l’anterior i ajuda a prevenir la perduda d’informació en el cas de robatori, pèrdua o dany d’algun dels dispositius mòbils.

 

 5. Evitau perdre de vista el dispositiu mòbil

Durant l’estiu és quan més robatoris es produeixen de telèfons mòbils, tauletes i portàtils. Hi ha dades que indiquen que, en aquesta època, a Espanya es roba un telèfon mòbil cada dos minuts. Cal tenir en compte que, tant si som víctimes d’un robatori d’un dispositiu mòbil, com si el perdem, el més probable és que mai el recuperem, amb la qual cosa no podrem recuperar tota la informació emmagatzemada en ell. És per això que és recomanable activar la localització de dispositius, ja que us pot permetre trobar-los, però també esborrar tota la informació emmagatzemada en ells.

 

 6. Mantingueu els dispositius actualitzats 

Les actualitzacions de programari (software) no són només per introduir noves funcionalitats, sinó que també són per corregir bretxes de seguretat.

 

 7. Protegiu els dispositius amb l’antivirus actiu i actualitzat 

Protegiu tots els dispositius amb un antivirus sempre actiu i actualitzat abans de sortir de viatge: és una barrera senzilla i eficaç entre el dispositiu i els cibercriminals.

 

8. Parau esment a casos de pesca per correu electrònic (phishing) 

Ofertes espectaculars, bons descomptes, enllaços que animen a accedir a ells… són els trucs típics de l’enginyeria social que solen utilitzar els ciberdelinqüents per enganyar i aconseguir dades. Revisau atentament si es tracta d’un possible cas de pesca per correu electrònic amb el qual intenten suplantar la identitat d’un compte legítim (entitat bancària, companyies energètiques, etc.) per aconseguir robar informació i cometre frau. Per tant, no reveleu informació personal ni corporativa.

 

 9. Vigilau les aplicacions descarregades en els dispositius 

Cal comprovar que l’aplicació compleix amb tots els requisits de seguretat i descarregar només aquelles que provenen de les tendes oficials. Així s’evitarà que qualsevol tipus de programa maliciós s’introdueixi en el dispositiu. Així mateix, revisau a quines dades se sol·licita l’accés i si són necessàries o no.

 

 10. Teniu cura amb el que publicau en xarxes socials a l’estiu 

Anunciar les merescudes vacances i la destinació escollida en xarxes socials pot semblar una idea brillant, però en fer-ho podem informar els lladres tradicionals que la casa estarà buida alguns dies. 

 

 

Amb aquests consells de seguretat podem reduir notablement la possibilitat de ser víctimes del robatori o pèrdua de la nostra informació durant les vacances.