Butlletins de l'Oficina de Seguretat

Servei de Salut de les Illes Balears (Ibsalut)

Butlletí nº 47 - any 2016 - Seguretat també a l’estiu

Publicam l’edició número 47 del nostre BUTLLETÍ INFORMATIU i volem aprofitar l’avinentesa per oferir-vos una sèrie de recomanacions de seguretat que solem descuidar durant les vacances d’estiu.

 

1Heu de ser prudent a l’hora de publicar informació personal a les xarxes socials i revisau la vostra configuració de privacitat. La informació publicada a les xarxes socials pot ser utilitzada per tercers amb no bones intencions; per exemple, si heu publicat que partiu de viatge i no sereu a casa.

2Evitau emprar xarxes sense fil públiques de centres comercials, aeroports, hotels, etc. Si ho feis, evitau accedir a serveis bancaris o a aquells en què hagueu de facilitar les vostres credencials d’accés si la connexió o la pàgina web no són de confiança.

3Heu de tenir precaució amb els equips públics on us connecteu durant les vacances per consultar el correu electrònic, ja que en moltes ocasions poden estar infectats i/o capturar les contrasenyes. Evitau introduir-hi informació confidencial.

4Recordau canviar la contrasenya de l’ordinador de la feina abans de partir de vacances, per evitar que el compte caduqui durant aquest període i que l’administrador de sistemes informàtics l’hagi de restablir. Assegurau-vos que sigui fàcil de recordar però difícil d’endevinar i no l’anoteu en un paper, ja que no és segur perquè qualsevol persona la pot obtenir. Recordau que les contrasenyes s’han de canviar periòdicament per seguretat, no només abans del període de vacances. Seguiu els consells del Butlletí núm. 41.

5En el Butlletí núm. 14 disposau de diversos cursos de seguretat gratuïts, que podeu consultar abans de partir vacances. Addicionalment, podeu visitar la pàgina del Centre Criptològic Nacional i Centre Nacional d’Intel·ligència (https://www.ccn-cert.cni.es/ca/formacio.html), on hi ha cursos més tècnics.

6Revisau la fiabilitat de les pàgines web i de les plataformes de pagament a l’hora de comprar bitllets de viatge, estades d’hotel, etc., a fi de prevenir possibles estafes (visitau llocs de confiança, URL amb https).

7Comprovau que l’antivirus dels vostres dispositius està actualitzat i analitzau l’equip per cercar-hi amenaces. Podeu descarregar Avast (www.avast.com/es-es/index), que és gratuït i té capacitat per detectar i prevenir amenaces i programari maliciós i ofereix protecció a la xarxa. També podeu emprar Ad-Aware (http://es.lavasoft.com), que també és gratis i serveix per eliminar programes espia. Per a més informació, consultau els butlletins núm. 19 i 44.

8Xifrau el contengut dels vostres dispositius (portàtil, tauleta o mòbil), bloquejau-los amb una contrasenya i feis còpies de seguretat de la informació que contenguin. En molts de casos es produeixen robatoris o pèrdues de dades per distracció (a la platja, a llocs d’oci, etc.). Vigilau els dispositius sempre que els emprin els vostres fills per evitar que els perdin o facin qualque cosa inadequada (enviar correus o missatges de WhatsApp, navegar, eliminar fitxers...).