Butlletins de l'Oficina de Seguretat

Servei de Salut de les Illes Balears (Ibsalut)

IBSALUT INFORMA

 • 26/11/2020 - Qüestionaris per a l’avaluació de l’acompliment per mitjà de FEEDBACK 360

  Dimarts, dia 1 de desembre, estaran disponibles els qüestionaris per a l’avaluació de l’acompliment per mitjà de FEEDBACK 360 a la secció de carrera professional. El darrer dia del termini per contestar-los és el 31 de gener de 2021.

  Us recordam que aquesta avaluació va dirigida al personal estatutari del Servei de Salut (excepte el personal temporal eventual) i que el període d’avaluació va del 01/05/2018 al 30/04/2019.

 • 13/11/2020 - Pròxims exàmens de concurs oposició per a cobrir places vacants de diverses categories de facultatiu/facultativa especialista d'àrea (FEA)
 • 02/09/2020 - Ajornat l'examen del concurs oposició d’infermeria d’urgències d’atenció primària

  L’examen del concurs oposició per cobrir les places vacants de la categoria d’infermeria d’urgències d’atenció primària no es realitzarà el proper 8 de novembre, tal i com s’ha publicat en diferents mitjans, sinó que, segons les previsions, es trasllada al primer semestre de l’any 2021. Aquest ajornament obeeix a la càrrega assistencial a la qual ha de fer front aquest col·lectiu professional.

  La nova data de l’exercici, així com les seus on es desenvoluparà la prova, es faran públiques a través d'aquesta web.

 • 02/07/2020 - Lletra de desempat per a processos de selecció de borsa única

  El 2 de juliol de 2020, la Comissió de Seguiment de Borsa Única va dur a terme el sorteig per establir la lletra de desempat en la classificació dels nous processos de borses d’ocupació per a la selecció de personal temporal estatutari i de crides: la lletra resultant va ser la A. Aquest criteri de desempat s’aplicarà en els nous processos que es convoquin a partir d’aquesta data.

 • 23/04/2020 - Circuit per al cribratge i el diagnòstic de la COVID-19 dirigit a tots els seus professionals

  El Servei de Salut ha posat en marxa un circuit per al cribratge i el diagnòstic de la COVID-19 dirigit a tots els seus professionals. En una primera fase es faran les proves als que actualment estan més exposats al SARS-CoV-2; en una segona fase es faran a la resta. El circuit s’iniciarà a les gerències, que informaran els professionals respectius sobre la realització d’aquestes proves. Abans de fer-les, però, caldrà emplenar un formulari de consentiment informat. L'enllaç a aquest formulari ha estat enviat als professionals del Servei de Salut a través correu electrònic corporatiu correu.ssib.es.

Butlletí núm. 63 - Bones pràctiques en l’ús dels sistemes d’informació: el correu electrònic corporatiu

Recentment, l’Equip de Resposta a Incidents del Centre Criptològic Nacional (CCN-CERT) ha anunciat que havia detectat una campanya de pesca de credencials (phishing) contra el sector sanitari enfocada a robar credencials. La metodologia de l’atac sol ser per mitjà de la tècnica de correu electrònic anomenada “falsejament d'identitat” (spoofing), que consisteix a enviar un correu simulant que el remet un compte diferent a fi de confondre el receptor i fer que confiï en l’autenticitat del missatge.

Un altre risc habitual relatiu al correu és la reutilització de contrasenyes. El mes de maig de 2016 es va saber que 164 milions de comptes de correu i contrasenyes de Linkedin varen ser objecte de hacking. El desembre del mateix any va aparèixer una llista de comptes i contrasenyes coneguda com a “anti Public” que contenia 458 milions de comptes de correu, relacionats amb les contrasenyes de múltiples llocs que havien estat atacats per hackers. Els atacants les varen utilitzar per intentar accedir a altres llocs en línia on el propietari del compte hagués pogut reutilitzar-les.

Butlletí núm. 63 - any 2018

Per reduir els riscos de patir phishing i hacking en els comptes de correu corporatius, cal recordar el que estableix l’apartat 11 (“Ús del correu electrònic i de l’agenda”) del Codi de bones pràctiques del Servei de Salut en l’ús dels sistemes d’informació i en el tractament de les dades de caràcter personal:

 • El correu electrònic i l’agenda proporcionats pel Servei de Salut estan destinats a l’ús professional, ja que són eines de treball.
 • Quan es reenviïn correus electrònics que hagin estat dirigits a diversos destinataris, cal evitar difondre les adreces electròniques dels destinataris del missatge original esborrant aquesta informació del missatge enviat, si és necessari.
 • Abans d’obrir un missatge de correu electrònic s’ha d’intentar detectar si es tracta d’un missatge de procedència dubtosa o desconeguda analitzant-ne la capçalera. En cas de dubte, s’han d’esborrar els missatges sospitosos sense obrir-los o bé consultar el suport tècnic.
 • Per evitar el correu massiu no sol·licitat —denominat “correu brossa” o, en anglès, spam—, com a regla general només s’ha de facilitar l’adreça electrònica a persones conegudes. No es pot introduir l’adreça electrònica en fòrums o pàgines web no institucionals. Quan es rebin correus electrònics desconeguts o no sol·licitats no s’han de contestar, ja que en fer-ho es confirma l’adreça.


Per aquesta raó, l’Oficina de Seguretat del Servei de Salut vol aprofitar aquest butlletí de seguretat per insistir en aquests aspectes:

 • Recordam a tots els usuaris dels sistemes d’informació del Servei de salut que no utilitzin els seus comptes de correu corporatiu per a finalitats no professionals.
 • No proporcioneu mai contrasenyes o informació sensible des d’un web al qual hagueu accedit clicant en un enllaç rebut per correu.
 • Evitau reutilitzar contrasenyes en comptes diferents, ja que atesa la informació disponible a la xarxa es podria associar la identitat corporativa amb un compte atacat per hackers.
 • Heu de tenir precaució a l’hora de donar informació sensible sobre la vostra activitat laboral. Les dades que proporcioneu a les xarxes socials poden permetre a un atacant dirigir l’atac (pesca dirigida o spear phishing).
 • Si detectau un incident de seguretat, informau-ne mitjançant el servei de suport indicant els detalls que us hagin duit a sospitar-ne i prestau la col·laboració necessària per resoldre’l.

Gràcies a aquestes bones pràctiques disminuirem el risc d’introduir programari maliciós (malware) en els nostres sistemes.