Notícies

Servei de Salut de les Illes Balears (Ibsalut)

Atenció Primària de Mallorca va multiplicar per catorze el nombre de proves diagnòstiques de COVID-19 durant la segona onada

 L’11 de maig va assumir el rastreig de casos i contactes i es varen començar a fer proves PCR als centres de salut 

Atenció Primària de Mallorca va multiplicar per catorze el nombre de proves diagnòstiques de COVID-19 que es varen dur a terme durant la segona onada. Concretament, i si es comparen les dades de proves PCR fetes del dilluns al divendres en els centres de salut d’arreu de Mallorca, es va passar de 847 proves durant la segona setmana de maig a les 11. 565 registrades durant la setmana del 17 al 21 d’agost.


 L’11 de maig va ser el dia que Atenció Primària de Mallorca va assumir el rastreig de casos i contactes estrets i, per tant, es varen començar a fer les proves PCR en aquest nivell assistencial. No només es varen fer proves diagnòstiques als casos sospitosos de COVID-19, sinó també als contactes estrets dels casos confirmats. Totes aquestes acciones han estat clau per controlar la pandèmia.

 

Davant aquest important increment d’activitat registrat durant la segona onada, es va optar per incrementar el nombre de rastrejadors i, finalment, per centralitzar tota la tasca de rastreig i seguiment de contactes. La Central de Coordinació CC-COVID, establerta al polígon de Can Valero de Palma, es va habilitar amb l’objectiu d’ampliar les instal·lacions i reforçar el rastreig a les Illes Balears. També es posà en marxa per alliberar d’aquesta tasca els centres de salut, integrar els rastrejadors no sanitaris i fer un repartiment de tasques eficient entre tots els professionals encarregats del rastreig.

 

Atenció Primària de Mallorca també va habilitar sis línies COVID-Exprés a Palma —per centralitzar la presa de mostres—i dos autobusos (COVID-Exprés mòbil) que es desplacen segons les necessitats del moment per fer cribratges poblacionals o donar suport puntual a qualsevol centre de salut. Els punts d’atenció continuada i els serveis d’urgències d’atenció primària (PAC-SUAP) també varen assumir un increment d’activitat per tal de no interrompre la continuïtat assistencial durant els caps de setmana i es varen reforçar per poder assumir l’increment d’activitat.

 

Actualment hi ha 240 rastrejadors que són part del personal del Servei de Salut i 100 rastrejadors militars que donen suport en les tasques de rastreig i seguiment de casos. Això suposa una ràtio d’un rastrejador per cada 3.500 habitants, molt per sota del paràmetre d’un rastrejador per cada 5.000 habitants que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

 

Els centres de salut de Mallorca on s’han dut a terme més proves PCR en els darrers quatre mesos han estat els següents: CS Arquitecte Bennàzar (4.541), CS Inca (4.458), CS Pont d’Inca (3.137), CS Manacor (2.856), CS Pere Garau (2.799) i CS Escorxador (2.699).

 

El nombre de les proves diagnòstiques fetes en els punts d’atenció continuada i en els serveis d’urgències d’atenció primària (PAC-SUAP) també va augmentar durant el mes d’agost, concretament el cap de setmana del 15-16 d’agost, quan es varen registrar 942 PCR en els centres de salut. Quatre mesos abans, durant el cap de setmana del 16-17 de maig, se’n varen fer 56. Els PAC-SUAP on s’hi han registrat més proves en els darrers quatre mesos han estat el PAC Pont d’Inca (813), el PAC Calvià (614) i el PAC Trencadors (510).

invalid quix collection shortcode!