Butlletins de l'Oficina de Seguretat

Servei de Salut de les Illes Balears (Ibsalut)

IBSALUT INFORMA

 • 26/11/2020 - Qüestionaris per a l’avaluació de l’acompliment per mitjà de FEEDBACK 360

  Dimarts, dia 1 de desembre, estaran disponibles els qüestionaris per a l’avaluació de l’acompliment per mitjà de FEEDBACK 360 a la secció de carrera professional. El darrer dia del termini per contestar-los és el 31 de gener de 2021.

  Us recordam que aquesta avaluació va dirigida al personal estatutari del Servei de Salut (excepte el personal temporal eventual) i que el període d’avaluació va del 01/05/2018 al 30/04/2019.

 • 13/11/2020 - Pròxims exàmens de concurs oposició per a cobrir places vacants de diverses categories de facultatiu/facultativa especialista d'àrea (FEA)
 • 02/09/2020 - Ajornat l'examen del concurs oposició d’infermeria d’urgències d’atenció primària

  L’examen del concurs oposició per cobrir les places vacants de la categoria d’infermeria d’urgències d’atenció primària no es realitzarà el proper 8 de novembre, tal i com s’ha publicat en diferents mitjans, sinó que, segons les previsions, es trasllada al primer semestre de l’any 2021. Aquest ajornament obeeix a la càrrega assistencial a la qual ha de fer front aquest col·lectiu professional.

  La nova data de l’exercici, així com les seus on es desenvoluparà la prova, es faran públiques a través d'aquesta web.

 • 02/07/2020 - Lletra de desempat per a processos de selecció de borsa única

  El 2 de juliol de 2020, la Comissió de Seguiment de Borsa Única va dur a terme el sorteig per establir la lletra de desempat en la classificació dels nous processos de borses d’ocupació per a la selecció de personal temporal estatutari i de crides: la lletra resultant va ser la A. Aquest criteri de desempat s’aplicarà en els nous processos que es convoquin a partir d’aquesta data.

 • 23/04/2020 - Circuit per al cribratge i el diagnòstic de la COVID-19 dirigit a tots els seus professionals

  El Servei de Salut ha posat en marxa un circuit per al cribratge i el diagnòstic de la COVID-19 dirigit a tots els seus professionals. En una primera fase es faran les proves als que actualment estan més exposats al SARS-CoV-2; en una segona fase es faran a la resta. El circuit s’iniciarà a les gerències, que informaran els professionals respectius sobre la realització d’aquestes proves. Abans de fer-les, però, caldrà emplenar un formulari de consentiment informat. L'enllaç a aquest formulari ha estat enviat als professionals del Servei de Salut a través correu electrònic corporatiu correu.ssib.es.

Butlletí nº12 any 2012 - Incidents en la seguretat: troians

“Aquella obra de fusta, el cavall [...] que portà Ulisses l’heroi com a trampa a la vila alta, farcit guerrers que arrasaren Troia sencera. “

Homer. Odissea (cant VIII, 490)

Què és un troià?

Com hem explicat en el BUTLLETÍ INFORMATIU núm. 11, aquest tipus de programa maliciós requereix l’ús de l’enginyeria social per aconseguir el seu objectiu principal.

Es denomina troià el programa que es presenta a l’usuari com una aplicació aparentment legítima i inofensiva però que, en executar-lo, pot ocasionar danys.

 

Quins objectius tenen els troians?

Algunes de les accions que pot dur a terme un troià que accedeix al sistema de manera remota poden ser instal·lar altres programes, utilitzar l’equip per enviar correu no volgut, executar o acabar processos, fer un ús no permès de la càmera web, transferir arxius, robar informació confidencial (personal, bancària, contrasenyes, codis de seguretat), etc.

 

Com funcionen?

En executar-se el programa no s’evidencien senyals d’un mal funcionament a l’ordinador infectat; tanmateix, mentre l’usuari duu a terme les tasques habituals en l’equip, el  programa obre diversos ports de comunicacions que permeten controlar-lo remotament de manera absoluta. 

* Segons la definició donada per l’Institut Nacional de Tecnologies de la Comunicació.

 

Com es pot infectar el vostre equip?

Generalment, la infecció que causa un troià no és visible per als usuaris, ja que no apareixen finestres ni alertes de cap tipus.

En executar qualsevol programa, aquest funciona i duu a terme les tasques de manera normal, però en un segon pla alhora s’executa el troià.

Les diverses maneres d’infecció per un troià poden ser la descàrrega de programes de xarxes P2P o de pàgines web amb contingut executable, les tècniques d’enginyeria social, els fitxers adjunts en missatges electrònics i els fitxers enviats per missatgeria instantània.

 

Com podeu evitar la instal·lació de troians?

El consell principal per evitar la infecció per troians consisteix a aplicar mesures de prevenció: no desactivar i mantenir actualitzat l’antivirus i el tallafoc (firewall) del vostre equip, no obrir els fitxers adjunts d’un missatge electrònic si no en coneixeu el remitent i no descarregar programes no autoritzats.

 

En qualsevol cas, notificau immediatament al Centre d’Atenció a l’Usuari o al departament d’informàtica de la vostra gerència tota sospita que el vostre equip hagi estat infectat.