Butlletins de l'Oficina de Seguretat

Servei de Salut de les Illes Balears (Ibsalut)

IBSALUT INFORMA

 • 28/04/2021 - AVÍS IMPORTANT PER ALS CANDIDATS DE NOUS PROCESSOS SELECTIUS DEL SERVEI DE SALUT DE LES ILLES BALEARS

  En la propera convocatòria i en endavant, per participar en els processos selectius de concurs oposició del Servei de Salut de les Illes Balears haureu de fer la inscripció electrònica.

  Per això, és imprescindible que disposeu del Certificat digital de persona física i de l'aplicació de Signatura electrònica.

  Des de la Direcció d'Àrea de Professionals i Relacions Laborals us recomanam que consulteu aquesta guia per saber com fer-ho.

 • 28/04/2021 - Núm.5 - REVISTA IBSALUT INFORMA

  Ja està disponible el número 5 de la revista IB-SALUT informa d'abril 2021, un mitjà amb informació d’interès per al personal del Servei de Salut.

 • 11/03/2021 - Notificació i Registre d'Agressions (NIRA) als professionals

  Disponible per a tots els professionals del Servei de Salut l’aplicació informàtica NIRA, per facilitar el registre, la investigació i l’anàlisi de les agressions d’usuaris a professionals

 • 08/03/2021 - L’examen del concurs oposició de la categoria d’infermeria d’urgències d’atenció primària es realitzarà el 6 de juny

  L’examen del concurs oposició per cobrir les places vacants de la categoria d’infermeria d’urgències d’atenció primària es realitzarà el dia 6 de juny de 2021, a les 11.00 hores, a les illes de Mallorca, Menorca i Eivissa. Les seus de la prova es publicaran els propers dies en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i en el portal web del Servei de Salut de les Illes Balears www.ibsalut.es

Butlletí núm. 51 - any 2017 - Com navegar de manera segura per Internet

Publicam l’edició número 51 del nostre BUTLLETÍ INFORMATIU i volem aprofitar l’avinentesa per fer referència al decàleg de seguretat publicat recentment pel Centre Criptològic Nacional (CCN-CERT) per oferir-vos una sèrie de recomanacions de seguretat per navegar de manera segura per Internet. 

 

Actualment qualsevol usuari pot accedir al seu compte bancari, fer transaccions o comprar tota mena de productes a Internet, i per això no és estrany que els ciberdelinqüents hagin focalitzat els atacs en els navegadors.

 

A continuació descrivim unes mesures de seguretat que tothom hauria de seguir.

 

Decàleg de seguretat per navegar per Internet

 1. Emprau sempre un navegador actualitzat. Els navegadors s’actualitzen automàticament o per mitjà de notificacions que l’usuari ha d’aprovar. Les actualitzacions automàtiques del sistema operatiu han d’estar igualment habilitades.
 2. Comprovau que els connectors (plugin) i les extensions estan configurats per actualitzarse automàticament. Els heu d’instal·lar des de fonts fiables. Un connector serveix per encloure una aplicació en un navegador; n’hi ha de diferents tipus, depenent de l’acció que vulgueu dur a terme: poder obrir PDF o fer una videotrucada mitjançant Google Plus, per exemple. Les extensions, que són configurables i fàcils d’emprar, afegeixen noves funcionalitats al navegador, la qual cosa pot millorar la productivitat de les tasques diàries, com un convertidor de pàgines web a PDF, per exemple. No obstant això, aconsellam deshabilitar de manera predeterminada els connectors Adobe Flash i Java, i també JavaScript per navegar per pàgines web desconegudes. També convé emprar extensions o complements addicionals que implementin funcionalitats no incloses en el navegador, com ara les que milloren la privacitat durant la navegació o les que bloquegen anuncis, bàners, etc.
 3. Aconsellam revisar les opcions de seguretat i privacitat del navegador, com ara no acceptar galetes (cookies) de tercers, esborrar els fitxers temporals i les galetes en tancar el navegador, bloquejar Ia geolocalització, filtrar ActiveX, etc.
 4. Recomanam emprar HTTPS en lloc d’HTTP, fins i tot per als serveis que no manegin informació sensible.
 5. Recomanam protegir el navegador i els connectors amb solucions contra exploit per mitigar possibles atacs derivats d’exploits. Un exploit és un fragment de programa, de dades o una seqüència d’ordres i/o accions que s’utilitza a fi d’aprofitar una vulnerabilitat de seguretat d’un sistema d’informació per aconseguirne un comportament no volgut, com ara l’accés no autoritzat o la presa del control d’un sistema de còmput, per exemple.
 6. Recomanam no emmagatzemar contrasenyes de manera predeterminada per mitjà del navegador i emprar eines més segures per a aquesta gestió.
 7. És important verificar que els certificats tramesos per serveis HTTPS que manegin informació sensible (per exemple, serveis de correu, banca electrònica, etc.) hagin estat enviats per una autoritat de certificació de confiança. Una autoritat de certificació és una entitat responsable d’emetre i revocar els certificats digitals emprats en la signatura electrònica. Verifica la identitat del sol·licitant d’un certificat abans d’expedirlo o, en cas de certificats expedits amb la condició de revocats, elimina la revocació dels certificats en comprovarne la identitat.
 8. Recomanam aplicar polítiques de certificate pinning, que es basen a extremar les mesures de protecció a l’hora d’acceptar un certificat digital en una connexió segura. L’objectiu és millorar la seguretat davant d’atacs d’intercepció (maninthemiddle attack, és a dir, ‘atac d’intermediari’), que consisteix en un atac en el qual s’adquireix la capacitat de llegir, inserir i modificar a voluntat els missatges entre dues parts sense que cap d’elles conegui que l’enllaç ha estat violat.
 9. Quan navegueu, evitau els enllaços sospitosos i accedir a llocs web de reputació dubtosa.
 10. Si descarregau alguna aplicació, assegurauvos que ho feis des d’un web oficial, ja que molts llocs simulen oferir programes populars que han estat alterats, modificats o suplantats per versions que contenen algun tipus de programari maliciós (malware) i descarreguen el codi en el moment en què l’usuari l’instal·la en el sistema.

 

Des d’aquest enllaç podeu accedir a l’informe “Buenas Prácticas BP06/16”, del CCNCERT, sobre navegadors web.