Butlletins de l'Oficina de Seguretat

Servei de Salut de les Illes Balears (Ibsalut)

IBSALUT INFORMA

 • 26/11/2020 - Qüestionaris per a l’avaluació de l’acompliment per mitjà de FEEDBACK 360

  Dimarts, dia 1 de desembre, estaran disponibles els qüestionaris per a l’avaluació de l’acompliment per mitjà de FEEDBACK 360 a la secció de carrera professional. El darrer dia del termini per contestar-los és el 31 de gener de 2021.

  Us recordam que aquesta avaluació va dirigida al personal estatutari del Servei de Salut (excepte el personal temporal eventual) i que el període d’avaluació va del 01/05/2018 al 30/04/2019.

 • 13/11/2020 - Pròxims exàmens de concurs oposició per a cobrir places vacants de diverses categories de facultatiu/facultativa especialista d'àrea (FEA)
 • 02/09/2020 - Ajornat l'examen del concurs oposició d’infermeria d’urgències d’atenció primària

  L’examen del concurs oposició per cobrir les places vacants de la categoria d’infermeria d’urgències d’atenció primària no es realitzarà el proper 8 de novembre, tal i com s’ha publicat en diferents mitjans, sinó que, segons les previsions, es trasllada al primer semestre de l’any 2021. Aquest ajornament obeeix a la càrrega assistencial a la qual ha de fer front aquest col·lectiu professional.

  La nova data de l’exercici, així com les seus on es desenvoluparà la prova, es faran públiques a través d'aquesta web.

 • 02/07/2020 - Lletra de desempat per a processos de selecció de borsa única

  El 2 de juliol de 2020, la Comissió de Seguiment de Borsa Única va dur a terme el sorteig per establir la lletra de desempat en la classificació dels nous processos de borses d’ocupació per a la selecció de personal temporal estatutari i de crides: la lletra resultant va ser la A. Aquest criteri de desempat s’aplicarà en els nous processos que es convoquin a partir d’aquesta data.

 • 23/04/2020 - Circuit per al cribratge i el diagnòstic de la COVID-19 dirigit a tots els seus professionals

  El Servei de Salut ha posat en marxa un circuit per al cribratge i el diagnòstic de la COVID-19 dirigit a tots els seus professionals. En una primera fase es faran les proves als que actualment estan més exposats al SARS-CoV-2; en una segona fase es faran a la resta. El circuit s’iniciarà a les gerències, que informaran els professionals respectius sobre la realització d’aquestes proves. Abans de fer-les, però, caldrà emplenar un formulari de consentiment informat. L'enllaç a aquest formulari ha estat enviat als professionals del Servei de Salut a través correu electrònic corporatiu correu.ssib.es.

Butlletí n.º 54 - any 2018 - Xifratge de dispositius

Dispositius mòbils

Hi ha molts de tipus de dispositius mòbils. Fins fa poc, a les empreses s’utilitzaven els ordinadors portàtils, però actualment gairebé tots els empleats empren telèfons intel·ligents (smartphones), per a ús tant personal com corporatiu, i també hi ha una tendència creixent en l’ús de tauletes (tablets).

Els riscos més habituals d’aquests dispositius mòbils són la pèrdua, el robatori i el trencament, la destrucció o l’avaria. Tanmateix, encara que en molts de casos aquesta tecnologia té un cost elevat, el problema més gran que es deriva d’aquests incidents no és la pèrdua econòmica directa, sinó la pèrdua o el robatori d’informació. Per evitar aquests riscos cal implantar diverses mesures de seguretat, entre les quals el xifratge de dispositius mòbils.

 

Per a què serveix el xifratge?

Xifrar un dispositiu mòbil significa fer que la informació que conté sigui molt menys accessible de l’habitual. Això s’aconsegueix fent que, per arribar a certa informació emmagatzemada, faci falta introduir-hi una contrasenya, de manera que si el dispositiu cau a males mans hi hagi certa tranquil·litat que les dades no estan tan exposades.

Una vegada xifrat el dispositiu, la música, els vídeos, les fotos i les dades d’aplicacions, només seran accessibles introduint-hi la contrasenya o el codi PIN que s’hagi configurat abans d’iniciar el procés. El motor de xifratge que solen utilitzar aquest tipus de dispositius mòbils és el xifratge AES de 256 bits.

 

Quins avantatges proporciona el xifratge?

L’avantatge principal de xifrar un dispositiu mòbil és que les dades personals estan fora de perill de gairebé qualsevol atac malintencionat.

 

Quins desavantatges pot ocasionar el xifratge? 

Xifrar un dispositiu mòbil pot tenir desavantatges, però que potser no són prou greus per fer-se enrere.

El que pot afectar més és que el rendiment del dispositiu minvi una mica, la qual cosa es pot notar especialment en els mòbils de gamma mitjana-baixa; però, actualment, en els de gamma mitjana i alta aquest descens del rendiment probablement ni tan sols no es noti.

 

Com es xifren els dispositius mòbils Android?

En totes les versions d’Android a partir de Gingerbread 2.3.4 es pot habilitar el xifratge. El procés és molt similar, però pot variar la ruta en la qual es trobi aquesta opció, però serà molt semblant independentment de la marca del dispositiu: cal anar a l’apartat de seguretat (on trobar-lo pot variar segons la versió d’Android) en els ajustaments del dispositiu i pitjar en l’opció per xifrar l’aparell; després s’ha de confirmar el PIN o la contrasenya i esperar que el procés acabi —que pot tardar una hora, aproximadament— sense interrompre’l.

 

 

Com se xifren els dispositius amb sistema operatiu iOS?

Apple va introduir l’encriptació de dispositius amb iOS 8 l’any 2014, una opció que existeix des de l’iPhone 3G i en tots els models de l’iPad. Per habilitar el xifratge de dades fa falta un codi de seguretat o una empremta dactilar.

L’única cosa que s’ha de fer és configurar una contrasenya o una empremta digital en el dispositiu; d’aquesta manera queda automàticament xifrat i protegit.

S’hi admeten contrasenyes de quatre dígits, com a mínim, però es pot optar per una de més llarga i imprevisible, que sempre resultarà més segura.

Per introduir-la s’ha d’acudir a l’apartat d’ajustaments i seleccionar Touch ID i codi, o bé Codi en el cas de dispositius que no tenguin lector d’empremtes.