Normativa
- L’article 98 del Text refós de l’estatut bàsic de l’empleat públic (TREBEP) regula el procediment disciplinari i les mesures provisionals.
- L’article 75 de la Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l’estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut (EM).
- El Decret 12/2022, de 9 de maig, pel qual es regula el règim disciplinari del personal estatutari del Servei de Salut de les Illes Balears.
Concepte
És una mesura cautelar que s’adopta durant la tramitació d’un expedient disciplinari.
Àmbit subjectiu
Ser personal estatutari fix o temporal.
Característiques
- Durada: no pot excedir els sis mesos (excepte en cas de paralització del procediment imputable a l’interessat).
- L’interessat està en situació de servei actiu.
- No pot accedir al seu lloc de feina.
- No pot gaudir d’un canvi de situació administrativa durant la suspensió.
- Té dret a percebre les retribucions bàsiques i, si escau, les prestacions familiars per fill a càrrec. Les retribucions bàsiques estan formades pels conceptes retributius següents: sou, triennis i components de sou i triennis de les pagues extres.
- El principi de presumpció d’innocència és compatible amb l’aplicació de mesures cautelars, sempre que s’adoptin per mitjà d’una resolució motivada.
- Es pot adoptar i deixar sense efectes en qualsevol moment del procediment administratiu o judicial.
- També es pot acordar durant la tramitació d’un procediment judicial i s’ha de mantenir pel temps que s’estengui la presó provisional o altres mesures decretades pel jutge que determinin la impossibilitat d’exercir el lloc de feina. En aquest cas, si la suspensió provisional excedís de sis mesos no suposarà pèrdua del lloc de feina, d’acord amb l’article 98 del TREBEP.
- En el supòsit que la suspensió provisional s’elevi a definitiva, el temps de permanència en aquesta suspensió és d’abonament per al compliment de la suspensió de funcions ferma. En aquest cas, haurà de retornar el que s’ha percebut durant el temps de durada d’aquella.
- Si la suspensió provisional no arribàs a convertir-se en sanció definitiva, l’Administració haurà de restituir a l’estatutari la diferència entre els havers realment percebuts i els que hagués hagut de percebre si s’hagués trobat amb plenitud de drets i el temps de durada d’aquesta es computarà com de servei actiu, i s’haurà d’acordar la reincorporació immediata de l’estatutari al seu lloc de feina, amb reconeixement de tots els drets que procedeixin des de la data de suspensió.
Requisits
- Per a l’adopció de les mesures provisionals es tindran en compte les circumstàncies següents:
a) Indicis racionals de culpabilitat.
b) La circumstància que els fets puguin ser constitutius de falta greu o molt greu.
c) La necessitat d’adoptar-les per garantir el funcionament normal del servei o evitar perjudicis.
d) La necessitat d’adoptar-les per evitar que s’obstaculitzi la tramitació de l’expedient, o bé per assegurar l’eficàcia de la resolució que pugui recaure.
- També es podran acordar quan s’hagués dictat interlocutòria de processament o d’obertura de judici oral conforme a les normes processals penals, qualsevol que en sigui la causa, si aquesta mesura no ha estat adoptada per l’autoritat judicial.
Procediment
- És una mesura cautelar que s’adopta en un procediment disciplinari.
- Òrgan competent: l’òrgan responsable a declarar a suspensió provisional com a mesura cautelar sobre tot el personal és la persona titular de la Direcció de Recursos Humans del Servei de Salut de les Illes Balears.