Notícies de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera

Servei de Salut de les Illes Balears (IB-SALUT)

Consell de participació ciutadana

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera acull la reunió del Consell de participació ciutadana

\ La plantilla de l’Àrea de Salut s’ha incrementat un 4,17 %, ja que ha passat dels 1.580 professionals de 2015 als 1.646 de 2018

\ La facturació ha crescut un 57,65 %, ja que ha passat de 6.115. 830 € l’any 2016 a 9.641.380 € el 2018

 

L’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera ha acollit avui la reunió del Consell de Participació Ciutadana, òrgan consultiu i de participació ciutadana i comunitària en el qual estan representats el col·legis oficials d’infermeria, farmàcia, fisioteràpia, medicina, odontologia i veterinària, sindicats, associacions de consumidors i empresaris, consells insulars, ajuntaments i la Direcció Gerència de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera.

 

En la reunió s’han tractat els temes sanitaris d’actualitat, s’han compartit dades sobre la gestió de l’Àrea de Salut i s’han abordat diferents qüestions i propostes dels representants dels organismes socials i professionals, i la Direcció de l’Àrea de Salut ha volgut compartir els avanços d’aquesta legislatura.

 

A la sessió han assistit Ángel Mir i Alicia Magistris, de la Direcció Insular de Sanitat; Carlos Salinas, de la Unió de Consumidors; José Antonio Rosselló, vicepresident de CAEB; Gloria Santiago, en representació del Consell Insular d’Eivissa; Mónica Marí, presidenta del Col·legi de Farmacèutics; Ana Ribas, vocal de les Societats Científiques; José Manuel Redondo, delegat del Col·legi de Dentistes; Ana Ribas, regidora de Serveis Socials de l’Ajuntament de Sant Josep de Sa Talaia, i Mónica Yern, del Col·legi d’Infermeria.

 

Carmen Santos, directora gerent de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, ha començat la presentació detallant l’increment del 4,17 % en recursos humans experimentat en aquests quatre anys, ja que el 2018 s’ha incrementat la plantilla de l'Àrea de Salut fins als 1.646 treballadors, mentre que el 2015 era de 1.580 professionals. Ha aprofitat per oferir informació sobre les obres que s’estan executant, com ara la reconversió de l’antic hospital Can Misses (edifici J), la pròxima incorporació d’una sala d’hemodinàmica —de la qual ja s’ha convocat un concurs i en la qual pròximament es començarà l’adequació d’espais— o la pròxima reforma del Centre de Salut Es Viver (Eivissa).

 

La resta de l’equip directiu ha detallat cada àrea: Héctor Martín i Nuria Medina, director i subdirectora de Gestió, respectivament, han ofert les dades econòmiques i de gestió de la Concesionaria i han destacat l’increment de facturació del 57,65 % en aquests quatre anys, ja que s’ha passat de 6.115. 830 € el 2015 a 9.641.380 € el 2018. L’objectiu de facturació per a 2019 se situa en 10,5 milions d’euros, segons ha explicat Héctor Martín.

 

Elena Bustamante, directora mèdica d’Atenció Hospitalària; Noelia Azqueta, directora d’infermeria, i Alberto Sanagustín, subdirector mèdic d’Atenció Primària, han ofert dades sobre les seves àrees respectives. Elena Bustamante ha destacat l’enorme treball del personal mèdic, l’ampliació de la cartera serveis (oncologia radioteràpica, cirurgia vascular, prova de gangli sentinella, atenció integral oncològica amb la incorporació de la cirurgia plàstica, entre d’altres) i la constant incorporació de nous serveis.

 

Per la seva part, Noelia Azqueta ha subratllat la quantitat d’iniciatives impulsades per la Direcció d’Infermeria, com ara la guia de recomanacions per a pacients oncològics i la guia de cirurgia; la cesària contacte —que incorpora el pare o acompanyant durant la cesària—; la humanització de les intervencions quirúrgiques —amb la Enfermera La, la, la— i les millores per atendre el dol perinatal. Segons Noelia Azqueta, “són innombrables els projectes impulsats per la Direcció d’Infermeria, que converteixen l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera en un referent en matèria d’humanització.”

 

Alberto Sanagustín ha ofert dades sobre l’activitat a l’atenció primària i sobre la gran inversió tecnològica d’aquests anys, amb la incorporació de vuit ecògrafs, vuit espiròmetres, deu ecògrafs Doppler, vint-i-un electrocardiògrafs i tres retinògrafs, que han situat els centres d’atenció primària en el primer nivell tecnològic i els han proporcionat més autonomia.

 

Antonio Sanz, director de l’Hospital de Formentera, a més d’oferir dades de l’activitat, s’ha deturat en l’ampliació de la cartera de serveis en aquests quatre: s’ha posat en marxa el Servei d’Urologia, s’han iniciat les consultes dels serveis de Neurologia, Digestiu i Reumatologia i ha augmentat la freqüència de les existents; ha fet èmfasi en la incorporació del tomògraf, una demanda històrica que ha permès fer tomografies computades amb contrast.