Cuidar la salut

Les vostres decisions són importants per a la vostra salut

Coronavirus COVID-19 Illes Balears

Què heu de saber sobre el nou coronavirus COVID-19?

La informació d'aquest espai web està en permanent revisió per professionals del Servei de Salut de les Illes Balears, per a la població de les Illes Balears.

Com actuar en cas de tenir símptomes de COVID-19

Saber com actuar ens pot ajudar a controlar millor les situacions que puguin sorgir aquests dies i a prestar ajuda a les persones del nostre entorn. En cas de tenir símptomes (febre, tos i dificultat respiratòria), segueix aquestes passes.


Què han de saber sobre la COVID-19 les dones embarassades?

Els professionals sanitaris del Servei de Salut de les Illes Balears responen a una sèrie de preguntes que poden sorgir a les dones embarassades durant la crisi sanitària de la COVID-19


Mesures preventives per als casos de COVID-19. Informació per al pacient i cuidadors

Preguntes i respostes sobre el coronavirus

 • 1. Què és el nou coronavirus COVID-19?

  Els coronavirus són una família àmplia de virus que normalment afecten només animals. Alguns tenen la capacitat de transmetre’s dels animals a les persones. 

  El coronavirus SARS-CoV-2 és un nou tipus de coronavirus que pot afectar les persones i es va detectar per primera vegada al desembre de 2019 a la ciutat xinesa de Wuhan, província de Hubei. Encara hi ha moltes qüestions que es desconeixen en relació amb la malaltia que produeix: la COVID-19.

 • 2. Quins són els símptomes de la COVID-19?

  Els símptomes més comuns inclouen febre, tos i sensació de falta d’aire. En alguns casos també hi pot haver símptomes digestius com ara diarrea i dolor abdominal. La majoria dels casos presenten símptomes lleus.

  En casos més greus, la infecció pot causar pneumònia, dificultat important per respirar, fallada renal i fins i tot la mort. Els casos més greus generalment ocorren en persones d’edat avançada o que pateixen alguna malaltia crònica, com ara malalties del cor, del pulmó o immunodeficiències.

 • 3. Quins són els grups vulnerables?

  Els principals grups vulnerables són els majors de 60 anys, aquelles persones diagnosticades d'hipertensió arterial, diabetis, malalties cardiovasculars, malalties pulmonars cròniques, càncer, immunodeficiències, i l'embaràs pel principi de precaució.

 • 4. Com es transmet el nou coronavirus?

  Sembla que la transmissió és per contacte estret amb les secrecions respiratòries que es generen amb la tos o l’esternut d’una persona malalta. La contagiositat depèn de la quantitat del virus a les vies respiratòries. Aquestes secrecions infectaran una altra persona si entren en contacte amb el nas, els ulls o la boca. Sembla poc probable la transmissió per l’aire a distàncies majors d’un metre o dos. 

 • 5. Quina és al situació a Espanya?

  Actualment existeix transmissió comunitària sostinguda generalitzada a Espanya.
  Es pot consultar la situació actualitzada en el següent enllaç.

 • 6. Puc contraure el virus de la COVID-19 per contacte amb el meu animal de companyia?

  No. Actualment no hi ha dades que indiquin que els animals de companyia com ara els cans o els moixos s'hagin infectat o puguin propagar el virus causant de la COVID-19. 

  En el cas que una persona estigui infectada pel virus, ha d’evitar el contacte amb el seu animal de companyia; si no és possible, s’ha de rentar les mans abans i després d'interaccionar-hi i dur posada una màscara.

 • 7. Es recomana viatjar?

  Actualment no es recomana viatjar llevat que sigui estrictament necessari.

 • 8. Què puc fer per protegir-me?

  Les mesures genèriques de protecció individual enfront de les malalties respiratòries inclouen:

  - Higiene de mans freqüent (rentat amb aigua i sabó o solucions alcohòliques), especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.

  - En tossir o esternudar, cobrir-se la boca i el nas amb el colze flexionat.

  - Usar mocadors d’un sol ús i tirar-los després d’usar-los.

  - Si es presenten símptomes respiratoris, cal evitar el contacte proper (mantenint una distància d’1-2 metres aproximadament) amb altres persones.

  - Cal evitar tocar-se els ulls, el nas i la boca, ja que les mans faciliten la transmissió.

  No cal prendre precaucions especials amb els animals a Espanya ni amb els aliments per evitar aquesta infecció.

 • 9. Quines mesures de control s'estan prenent?

  Des del 14 de març s'ha declarat l'estat d'alarma en tot el territori espanyol, per la qual cosa s'estan prenent mesures per a fer front a aquesta situació greu i excepcional, amb l'objectiu de protegir la salut de la ciutadania, contenir la progressió de la malaltia i reforçar el sistema de salut pública.

  Consulta fonts oficials per mantenir-te al dia de la situació.

 • 10. Què he de fer si tenc símptomes?

  Les persones que presentin febre o tos, hauran de romandre al seu domicili i contactar telefònicament amb el seu centre de salut

  També podeu sol·licitar cita a través de l'APP de CITA PRÈVIA del Govern de les Illes Balears i un professional sanitari del vostre centre de salut us telefonarà.

  Consultau com dur a terme l'aïllament domiciliari en aquest enllaç.

  Si es té sensació de falta d'aire, empitjorament o sensació de gravetat per aquests símptomes o qualsevol altre símptoma, s'ha trucar al 061

 • 11. Què faig si conec algú amb símptomes de coronavirus?

  En cas d'haver estat en contacte estret, és a dir, haver cuidat o haver mantingut una relació pròxima (menys de 2 metres) i continuada amb una persona amb sospita de coronavirus, s'ha de realitzar quarantena domiciliària durant 14 dies.

  La quarantena domiciliària consisteix a quedar-se a casa i no sortir-ne excepte necessitat d'assistència sanitària.

 • 12. S'estan fent proves per diagnosticar la infecció?

  En l'escenari actual de transmissió comunitària sostinguda s'ha prioritzat la realització de proves als pacients hospitalitzats o amb criteris d'ingrés hospitalari i als professionals sanitaris i sociosanitaris o d'altres serveis essencials que presentin símptomes, per tal d'evitar la transmissió del virus en aquests contextos.

  Es podrà considerar la realització de test diagnòstic a persones especialment vulnerables, segons valoració clínica individualitzada.

 • 13. Existeix un tractament per a la COVID-19?

  No hi ha un tractament específic, però s’empren alguns antivirals que han demostrat certa eficàcia en estudis recents. Sí que hi ha molts tractaments per al control dels símptomes, per la qual cosa  l’assistència sanitària millora el pronòstic.

  En ser una infecció produïda per un virus, els antibiòtics no s’han d’usar com un mitjà de prevenció o tractament.


Tinc més de 65 anys i tinc pel coronavirus... Què puc fer?

M'angoixa no poder sortir de casa.... Què puc fer?

Com protegir-se del coronavirus COVID-19?

Cuidar persones en casos lleus de COVID-19

Què és el coronavirus?

Us donam resposta a aquesta pregunta i algunes més en aquest vídeo

Com pots prevenir el contagi de virus i bacteris?

Et recomanem altres fonts fiables d'informació

Els professionals sanitaris del Servei de Salut de les Illes Balears t'oferim una sèrie de recursos informatius de fonts fiables on pots estar al corrent de les darreres notícies de la crisi sanitària de la COVID-19.