Cuidar la salut

Les vostres decisions són importants per a la vostra salut

Coronavirus

Preguntes i respostes sobre el coronavirus COVID-19

Informació adaptada del document Preguntas y respuestas sobre el nuevo coronavirus COVID-19 del Ministerio de Sanidad, Consumo y Bienestar, del 13 de febrer de 2020

 

 • 1. Què és el coronavirus COVID-19?

  És un nou tipus de coronavirus que pot afectar les persones i que es va detectar per primera vegada el mes de desembre de 2019 a la ciutat de Wuhan (a la província xinesa de Hubei). Encara hi ha moltes qüestions que es desconeixen amb relació al coronavirus COVID-19.

 • 2. El poden transmetre els animals als éssers humans?

  S’està investigant la font de la infecció.

  Hi ha la possibilitat que la font inicial sigui algun animal, atès que els primers casos se’n varen detectar en persones que feien feina en un mercat on hi havia animals vius. Alguns coronavirus són virus zoonòtics, cosa que significa que es poden transmetre dels animals als éssers humans.

 • 3. Quins són els símptomes de la infecció?

  Els símptomes més comuns inclouen febre, tos i sensació de falta d’aire. En els casos més greus la infecció pot causar pneumònia, gran dificultat per respirar i altres complicacions. Aquests casos se solen donar en persones ancianes o que pateixen alguna altra malaltia, com ara afeccions del cor o dels pulmons o bé problemes d’immunitat.

 • 4. Com es pot adquirir la infecció?

  Tot i que no se sap de manera precisa, per analogia amb altres infeccions causades per virus similars sembla que la transmissió es produeix per contacte estret amb les secrecions respiratòries que genera una persona infectada en tossir o esternudar. Aquestes secrecions infecten una altra persona si hi entren en contacte per la mucosa del nas, dels ulls o de la boca.

 • 5. És molt contagiosa?

  La infecció es pot transmetre entre persones, però sembla que és poc contagiosa. Com hem dit més amunt, perquè es transmeti cal que les secrecions respiratòries d’una persona o d’un animal infectats contactin directament amb les mucoses d’una altra persona (del nas, de la boca o dels ulls). Sembla poc probable que es transmeti per l’aire a distàncies de més d’un o dos metres.

 • 6. Què podeu fer per protegir-vos?

  Les mesures genèriques de protecció individual contra les malalties respiratòries són les següents:

  • Rentar-se les mans sovint amb aigua i sabó o amb alguna solució alcohòlica, especialment després d’haver tingut contacte directe amb alguna persona infectada o amb el seu entorn.
  • Evitar el contacte estret amb persones que mostrin signes d’afecció respiratòria, com ara tos o esternuts.
  • Mantenir una distància d’un metre, aproximadament, amb les persones que presentin signes d’infecció respiratòria aguda.
  • Tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb un teixit en tossir o esternudar, i rentar-se les mans posteriorment.

   

  Aquestes mesures, a més, protegeixen de malalties freqüents, com la grip. A Espanya no cal prendre precaucions especials amb els animals ni amb els aliments per evitar infectar-se amb aquest coronavirus.

 • 7. S’ha adoptat alguna mesura especial per a les mercaderies provinents de la Xina?

  La Comissió Europea no ha adoptat cap mesura addicional als controls oficials sobre les diferents mercaderies d’ús o consum humà procedents de la Xina. Per tant, de moment s’hi continuaran aplicant les mateixes recomanacions que fins ara, perquè no hi ha cap restricció ni recomanació específica relativa al moviment de mercaderies.

 • 8. Què heu de fer si viatjau a la Xina?

  L’Organització Mundial de la Salut no recomana imposar cap tipus de restricció als viatges ni al comerç amb la Xina. El Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social actualitza les seves recomanacions a viatgers - VIAJEROS - "La Salud también Viaja".

  El lloc on es va iniciar el brot i on s’ha observat una transmissió sostinguda de la infecció és la província de Hubei. Heu d’extremar les mesures d’higiene si heu entrat en contacte amb persones que pateixin qualsevol infecció respiratòria i hagin estat recentment a la zona afectada. També és recomanable —a la Xina en general i especialment en aquesta província— evitar consumir carn poc cuinada i tenir contacte proper amb animals vius o morts, siguin domèstics o salvatges.

 • 9. Què heu de fer si heu tornat de la Xina?

  Les persones que hagin tornat de la Xina i presentin un bon estat de salut poden fer vida normal, en família i amb les amistats i, en general, en els àmbits escolar i laboral. Si en els catorze dies posteriors a la tornada del viatge desenvolupen símptomes d’infecció respiratòria (febre, tos i sensació de falta d’aire) han de quedar a casa i contactar amb els serveis de salut telefonant al 061. Els serveis sanitaris en valoraran l’estat de salut i l’antecedent de viatge i el possible contacte amb casos d’infecció per coronavirus.

 • 10. Quines implicacions té per a Espanya que aquest brot de coronavirus hagi estat declarat una emergència de salut pública d’importància internacional (ESPII)?

  El fet que l’Organització Mundial de la Salut l’hagi declarat com a emergència de salut pública d’importància internacional no afecta l’avaluació de risc que fins ara hi ha per a Espanya. Totes les activitats proposades per l’Organització Mundial de la Salut i pel Comitè d’Emergències s’estan s’hi aplicant actualment, de manera coordinada amb totes les comunitats autònomes.Com pots prevenir el contagi de virus i bacteris?