Notícies de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera

Servei de Salut de les Illes Balears (IB-SALUT)

Mig centenar de professionals de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera s'entrenen en el tracte de la conducta suïcida

\ Personal mèdic i d’infermeria del SAMU 061 i de l’atenció primària assisteixen a aquest curs organitzat per l’Observatori del Suïcidi

\ Es tracta d’un innovador taller pràctic amb simulació clínica amb una actriu formada expressament per a entrenar els professionals

Mig centenar de professionals de la medicina i de la infermeria del SAMU 061 i de l’atenció primària de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera han rebut avui formació pràctica sobre el tracte de la conducta suïcida en les persones adultes, per mitjà d’una simulació clínica. Es tracta d’un taller impartit en l’horari de matí per als professionals del SAMU 061 i en el de capvespre per als de l’atenció primària, que ha estat organitzat per l’Observatori del Suïcidi del Servei de Salut de les Illes Balears, la coordinadora del qual és Nicole Haber.

Per mitjà d’aquest programa formatiu es pretén que les persones que manifestin la intenció de suïcidar-se o hagin comès un acte suïcida rebin una atenció proactiva, resolutiva, adequada, eficient i satisfactòria en qualsevol moment i amb la intensitat que requereixin, i que les persones del seu entorn també rebin l’atenció necessària. Aquesta prestació requereix la implicació i la coordinació de tots els professionals que hi estiguin relacionats (sanitaris de salut mental d’hospitals, Unitat de Salut Mental, Urgències, etc.).

La formació impartida se centra, concretament, a dotar d’eines útils els professionals dels equips d’atenció primària i del SAMU 061 que atenen les consultes ambulatòries i les urgències domiciliàries. El paper dels professionals de l’atenció primària i de les emergències en la prevenció i la intervenció sobre la conducta suïcida és fonamental; nombrosos estudis avalen que la formació en aquest camp és una estratègia vàlida de prevenció del suïcidi.

Aquest curs ofereix la possibilitat de practicar habilitats per millorar la detecció del risc de suïcidi i l’actuació amb les persones amb intenció autolítica. Els objectius són, d’una banda, que els professionals aprenguin com explorar una possible ideació suïcida en els pacients durant la consulta diària i que se sentin còmodes fent-ho, i, d’altra banda, que aprenguin
—una vegada feta l’exploració i si han detectat el risc de suïcidi— com han de tractar la situació i quina continuïtat assistencial hi han de donar. Al mateix temps se’ls proporcionen estratègies per gestionar les emocions pròpies en aquestes intervencions tan delicades, que requereixen un nivell alt de responsabilitat.

La metodologia emprada és innovadora, perquè la teoria apresa es trasllada a la pràctica per mitjà de la tècnica de la simulació. Per això es recrea un ambient similar al d’un ambulatori, amb càmeres i micròfons perquè la resta d’alumnes puguin ser testimonis de les simulacions en directe des d’una altra sala. Les persones que s’han encarregat d’impartir la formació han estat Claire Teijeira, psiquiatra del Servei d’Atenció i Prevenció del Suïcidi de l’Hospital Comarcal d’Inca, i M.ª José Alfonso, tècnica en cures auxiliars d’infermeria de l’UCI de l’Hospital Universitari Son Espases i actriu entrenada per a la simulació clínica.

Els alumnes del curs, que no coneixien el cas amb antelació, hi han intervingut tal com ho farien en la tasca diària. Després de cada simulació s’ha dut a terme un debrífing en el qual les parts han fet aportacions, i s’ha acabat amb un debat amb la participació de tothom i les contribucions finals de les docents.