Unes 160 persones han participat en els tallers pràctics d’exercicis per prevenir i tractar la cervicàlgia i la lumbàlgia que ha dut a terme, aquesta setmana, el Servei de Fisioteràpia i Rehabilitació de l’Àrea de Salut de Menorca en motiu del dia Internacional de la Fisioteràpia, que va ser el passat 8 de setembre.

En total s’han fet sis tallers –dos a Maó i a Ciutadella i un a Alaior i a Ferreries– amb l’objectiu  de donar a conèixer programes d’exercicis que es poden fer a casa amb molt poc material per a combatre dues de la patologies que afecten a un 70 i 80 % de la població mundial, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). On més acollida han tingut les sessions ha estat a la zona centre, on s'ha fet el taller de cervicàlgia a Alaior i a Ferreries el de lumbàlgia.

A tots els pobles, els participants han agraït i valorat positivament la iniciativa i han mostrat interès en que es pugui repetir. També les dues coordinadores de fisioteràpia de l’Àrea de Salut de Menorca, Maria Pons i Patricia Melià, fan un balanç positiu d’aquesta activitat i agraeixen, tant la col·laboració dels ajuntaments de Maó, Ciutadella, Alaior i Ferreries per donar permís per poder fer els tallers a espais públics i col·laborar en la seva difusió, com la implicació dels fisioterapeutes que han impartit els tallers.  


 

Els propers dies 6 i 7 d'octubre, Menorca acollirà la I Jornada Balear de la Persona Ostomitzada, organitzada per l'equip de les guies BPSO de «Cura i maneig de l'ostomia» i «Suport a adults que esperen o viuen amb una ostomia» de l'Àrea de Salut de Menorca. Les sessions tindran lloc en el CentreBit, d'Alaior, i reuniran una setantena persones, entre infermers, tècnics en cures auxiliars d'infermeria i pacients.

La Jornada comptaran amb la participació de la presidenta de la Societat Espanyola d'Infermeria Experta en Estomateràpia (SEDE), María Inmaculada Pérez Salazar, qui impartirà la conferència inaugural «La importancia de la enfermera experta en estomaterapia »; amb María Elena Conde Montero, dermatòloga experta en ferides, qui tractarà sobre « Heridas y su tratamiento en la piel periostomal»; i María Elena García Manzanares, infermera estomaterapeuta de l'Hospital Universitario 12 de Octubre (Madrid), qui oferirà una xerrada sobre «Evidencia para la prevención y cuidado de la hernia paraestomal ».

El programa de la Jornada inclou les presentacions d'infermeres del Consorci HUAV-HSM de Lleida, de l'Hospital Mancha Centro (Ciudad Real), de l'Hospital de Manacor i de l'Hospital Mateu Orfila per donar a conèixer les seves experiències en la implantació de guies de bones pràctiques (GBP). Es tractaran també aspectes com l'abordatge psicològic, la sexualitat i la dieta en les persones ostomitzades, i es comptarà amb la participació de pacients formadors del Programa Pacient Actiu de les Illes Balears, de Menorca i Mallorca; a més de la presidenta de l'Associació Balear de Crohn, Colitis i Ostomitzats (ABACCO).

Dia Internacional de la Persona Ostomitzada

La Jornada s'ha organitzat entorn de la commemoració del Dia Internacional de la Persona Ostomitzada, que se celebra cada any el primer dissabte d'octubre, i que té com a principal objectiu contribuir a la integració en la societat de tots aquests pacients, així com conscienciar la població sobre els obstacles als quals s'enfronten diàriament després de la intervenció quirúrgica.

Hi ha diferents tipus d'ostomies, d’entre elles les d'eliminació digestiva (colostomia i ileostomia), per on s'eliminaran la femta, i les d'eliminació urinària. Aquests tipus d'ostomies es practiquen per tractar diferents patologies, que impedeixen que la femta o orina s'evacuïn de manera natural.

La colostomia és l'ostomia més freqüent, seguida de la ileostomia i la urostomia. L’any passat, en l'Hospital Mateu Orfila es van practicar un total de 85 ostomies (50 colostomies, 20 ileostomies i 15 urostomies), de les quals 55 van ser a homes i 30 a dones.

Per a la recollida de la femta i l'orina s'empren una sèrie de dispositius adherits a la paret abdominal, per la qual cosa es precisa una cura específica. El dispositiu d'ostomia ha d'aportar seguretat i protegir la pell al voltant de l’estoma, ja que la seva cura és la major garantia de benestar, seguretat i qualitat de vida.

Les persones portadores d'una ostomia reben educació sobre la seva cura i maneig per part de personal sanitari capacitat. L'acompanyament a la persona portadora d'una ostomia en tot el procés pel personal d'infermeria expert en la cura d'aquestes intervencions és fonamental per millorar-ne la qualitat de vida.

En 2015, l'Hospital Mateu Orfila va iniciar el projecte de Centres Compromesos amb l'Excel·lència en Cures, representat amb les sigles BPSO (Best Practices Spotlight Organitzation), amb la implantació de tres guies de bones pràctiques (GBP) a partir dels estàndards de la RNAO, l'Associació Professional d'Infermeres d'Ontàrio (Canadà), màxim referent professional en l'àmbit internacional. Una d'aquestes tres GBP implantades va ser la de «Cura i maneig de l'ostomia». Posteriorment es va implantar la «Suport a adults que esperen o viuen amb una ostomia».
 
Al llarg dels últims set anys, l'Àrea de Salut de Menorca ha treballat en la millora de l'atenció al pacient ostomitzat, transcendint l'àmbit hospitalari, amb l'objectiu de contribuir a normalitzar el seu dia a dia i millorar la qualitat de vida.

 

Arreu del món, més del 80 % dels adolescents no fa prou activitat física i un de cada quatre adults no assoleix el nivell d’activitat física recomanat, de 150 a 300 minuts setmanals d’activitat aeròbica moderada i de 75 a 150 minuts de vigorosa. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta de les conseqüències que corren les persones sedentàries, ja que tenen entre un 20 i 30 per cent més de risc de mort que les persones que són actives.

Coincidint amb el Dia Internacional de la Fisioteràpia, que se celebra demà, dia 8 de setembre, els professionals de la Unitat de Fisioteràpia de l’Àrea de Salut de Menorca han volgut fer arribar a la població els avantatges de l’activitat física per a la salut, així com recomanacions per a dues de les àlgies més freqüents en la població actual: el dolor lumbar i cervical. Aquestes recomanacions s’han editat en format de cartells a la vegada que s’han publicat dos vídeos amb pautes d’exercicis que es poden fer a casa amb molt poc material per combatre la lumbàlgia i cervicàlgia.

Patricia Melià i Maria Pons, coordinadores de la Unitat, expliquen que els fisioterapeutes poden actuar davant la majoria de patologies musculoesquelètiques així com també en patologies neurològiques, respiratòries, ginecològiques, pediàtriques entre d’altres, per ajudar i acompanyar la recuperació de les habilitats i funcions per a la tornada a la vida diària de les persones després d’una lesió, així com també la prevenció d’aquestes. D’entre les funcions d’aquests professionals destaca també el fer entendre a la població que «s’ha de tenir més por del repòs que del moviment. Si fóssim més actius es podrien evitar fins a cinc milions de morts per any a tot el món. A més, l’activitat física millora la qualitat de vida; contribueix a prevenir i controlar malalties no transmissibles (del cor, diabetis de tipus 2, càncer...); alleugereix els símptomes de depressió i ansietat; millora les habilitats de pensament, aprenentatge, memòria i judici; redueix el deteriorament cognitiu i potencia la salut cerebral; i contribueix al creixement i el desenvolupament saludable dels joves».

En el context del Dia Internacional de la Fisioteràpia, l’Àrea de Salut de Menorca també està preparant un programa de tallers pràctics oberts a la població sobre cervicàlgia i lumbàlgia a diferents centres de salut de l’illa. Els dies i horaris d’aquests tallers es donaran a conèixer en els propers dies.

Vídeos d'exercicis:
Exercicis per al dolor lumbar
Exercicis per al dolor cervical

 

Attachments:
Download this file (Dolor_cervical_CAT.pdf)Dolor_cervical_CAT.pdf[ ]657 kB
Download this file (Dolor_lumbar_CAT.pdf)Dolor_lumbar_CAT.pdf[ ]596 kB
Download this file (Exercici_fisic.pdf)Exercici_fisic.pdf[ ]584 kB

Banner directorio telefónico

Banner cita previa

Banner IBSalut