Arreu del món, més del 80 % dels adolescents no fa prou activitat física i un de cada quatre adults no assoleix el nivell d’activitat física recomanat, de 150 a 300 minuts setmanals d’activitat aeròbica moderada i de 75 a 150 minuts de vigorosa. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta de les conseqüències que corren les persones sedentàries, ja que tenen entre un 20 i 30 per cent més de risc de mort que les persones que són actives.

Coincidint amb el Dia Internacional de la Fisioteràpia, que se celebra demà, dia 8 de setembre, els professionals de la Unitat de Fisioteràpia de l’Àrea de Salut de Menorca han volgut fer arribar a la població els avantatges de l’activitat física per a la salut, així com recomanacions per a dues de les àlgies més freqüents en la població actual: el dolor lumbar i cervical. Aquestes recomanacions s’han editat en format de cartells a la vegada que s’han publicat dos vídeos amb pautes d’exercicis que es poden fer a casa amb molt poc material per combatre la lumbàlgia i cervicàlgia.

Patricia Melià i Maria Pons, coordinadores de la Unitat, expliquen que els fisioterapeutes poden actuar davant la majoria de patologies musculoesquelètiques així com també en patologies neurològiques, respiratòries, ginecològiques, pediàtriques entre d’altres, per ajudar i acompanyar la recuperació de les habilitats i funcions per a la tornada a la vida diària de les persones després d’una lesió, així com també la prevenció d’aquestes. D’entre les funcions d’aquests professionals destaca també el fer entendre a la població que «s’ha de tenir més por del repòs que del moviment. Si fóssim més actius es podrien evitar fins a cinc milions de morts per any a tot el món. A més, l’activitat física millora la qualitat de vida; contribueix a prevenir i controlar malalties no transmissibles (del cor, diabetis de tipus 2, càncer...); alleugereix els símptomes de depressió i ansietat; millora les habilitats de pensament, aprenentatge, memòria i judici; redueix el deteriorament cognitiu i potencia la salut cerebral; i contribueix al creixement i el desenvolupament saludable dels joves».

En el context del Dia Internacional de la Fisioteràpia, l’Àrea de Salut de Menorca també està preparant un programa de tallers pràctics oberts a la població sobre cervicàlgia i lumbàlgia a diferents centres de salut de l’illa. Els dies i horaris d’aquests tallers es donaran a conèixer en els propers dies.

Vídeos d'exercicis:
Exercicis per al dolor lumbar
Exercicis per al dolor cervical

 

Attachments:
Download this file (Dolor_cervical_CAT.pdf)Dolor_cervical_CAT.pdf[ ]657 kB
Download this file (Dolor_lumbar_CAT.pdf)Dolor_lumbar_CAT.pdf[ ]596 kB
Download this file (Exercici_fisic.pdf)Exercici_fisic.pdf[ ]584 kB

Banner directorio telefónico

Banner cita previa

Banner IBSalut