Els propers dies 6 i 7 d'octubre, Menorca acollirà la I Jornada Balear de la Persona Ostomitzada, organitzada per l'equip de les guies BPSO de «Cura i maneig de l'ostomia» i «Suport a adults que esperen o viuen amb una ostomia» de l'Àrea de Salut de Menorca. Les sessions tindran lloc en el CentreBit, d'Alaior, i reuniran una setantena persones, entre infermers, tècnics en cures auxiliars d'infermeria i pacients.

La Jornada comptaran amb la participació de la presidenta de la Societat Espanyola d'Infermeria Experta en Estomateràpia (SEDE), María Inmaculada Pérez Salazar, qui impartirà la conferència inaugural «La importancia de la enfermera experta en estomaterapia »; amb María Elena Conde Montero, dermatòloga experta en ferides, qui tractarà sobre « Heridas y su tratamiento en la piel periostomal»; i María Elena García Manzanares, infermera estomaterapeuta de l'Hospital Universitario 12 de Octubre (Madrid), qui oferirà una xerrada sobre «Evidencia para la prevención y cuidado de la hernia paraestomal ».

El programa de la Jornada inclou les presentacions d'infermeres del Consorci HUAV-HSM de Lleida, de l'Hospital Mancha Centro (Ciudad Real), de l'Hospital de Manacor i de l'Hospital Mateu Orfila per donar a conèixer les seves experiències en la implantació de guies de bones pràctiques (GBP). Es tractaran també aspectes com l'abordatge psicològic, la sexualitat i la dieta en les persones ostomitzades, i es comptarà amb la participació de pacients formadors del Programa Pacient Actiu de les Illes Balears, de Menorca i Mallorca; a més de la presidenta de l'Associació Balear de Crohn, Colitis i Ostomitzats (ABACCO).

Dia Internacional de la Persona Ostomitzada

La Jornada s'ha organitzat entorn de la commemoració del Dia Internacional de la Persona Ostomitzada, que se celebra cada any el primer dissabte d'octubre, i que té com a principal objectiu contribuir a la integració en la societat de tots aquests pacients, així com conscienciar la població sobre els obstacles als quals s'enfronten diàriament després de la intervenció quirúrgica.

Hi ha diferents tipus d'ostomies, d’entre elles les d'eliminació digestiva (colostomia i ileostomia), per on s'eliminaran la femta, i les d'eliminació urinària. Aquests tipus d'ostomies es practiquen per tractar diferents patologies, que impedeixen que la femta o orina s'evacuïn de manera natural.

La colostomia és l'ostomia més freqüent, seguida de la ileostomia i la urostomia. L’any passat, en l'Hospital Mateu Orfila es van practicar un total de 85 ostomies (50 colostomies, 20 ileostomies i 15 urostomies), de les quals 55 van ser a homes i 30 a dones.

Per a la recollida de la femta i l'orina s'empren una sèrie de dispositius adherits a la paret abdominal, per la qual cosa es precisa una cura específica. El dispositiu d'ostomia ha d'aportar seguretat i protegir la pell al voltant de l’estoma, ja que la seva cura és la major garantia de benestar, seguretat i qualitat de vida.

Les persones portadores d'una ostomia reben educació sobre la seva cura i maneig per part de personal sanitari capacitat. L'acompanyament a la persona portadora d'una ostomia en tot el procés pel personal d'infermeria expert en la cura d'aquestes intervencions és fonamental per millorar-ne la qualitat de vida.

En 2015, l'Hospital Mateu Orfila va iniciar el projecte de Centres Compromesos amb l'Excel·lència en Cures, representat amb les sigles BPSO (Best Practices Spotlight Organitzation), amb la implantació de tres guies de bones pràctiques (GBP) a partir dels estàndards de la RNAO, l'Associació Professional d'Infermeres d'Ontàrio (Canadà), màxim referent professional en l'àmbit internacional. Una d'aquestes tres GBP implantades va ser la de «Cura i maneig de l'ostomia». Posteriorment es va implantar la «Suport a adults que esperen o viuen amb una ostomia».
 
Al llarg dels últims set anys, l'Àrea de Salut de Menorca ha treballat en la millora de l'atenció al pacient ostomitzat, transcendint l'àmbit hospitalari, amb l'objectiu de contribuir a normalitzar el seu dia a dia i millorar la qualitat de vida.

 

Banner directorio telefónico

Banner cita previa

Banner IBSalut