Logo ASME

14 de novembre de 2019

El gerent de l’Àrea de Salut de Menorca, Romà Julià, va lliurar aquest dilluns al doctor Juan Antonio Monjo, responsable del Servei d’Urgències (SUAP) de Canal Salat, 
les claus del nou vehicle per als trajectes d’atenció domiciliària i assistències urgents. A l’acte també varen assistir el director d’Atenció Primària, Txema Coll, i el doctor Francisco Sánchez Cabrera, coordinador del centre de salut.

Es tracta d’un Toyota Yaris híbrid equipat amb els llums reglamentaris per als vehicles d’emergències i que, a partir d’aquesta setmana, és al servei dels metges per a les urgències domiciliàries al municipi de ponent les 24 hores del dia.

La compra del nou vehicle ha suposat una inversió de 14.655 € i respon al compromís de potenciar l’atenció primària millorants i adequant, entre altres aspectes, els equipaments i suports tècnics. Ara fa tot just un any, el novembre de 2018, es va renovar el vehicle del SUAP del Centre de Salut Es Banyer a Alaior i, per al proper any 2020, està prevista la compra d’un cotxe nou per al SUAP de Dalt Sant Joan.

 

11 de novembre de 2019

Hospital Mateu Orfila ha aplicat una tècnica pionera a les Illes Balears, i molt nova en el conjunt d’Espanya i Europa, que consisteix a trasplantar teixit de pares a fills per refer un trencament de lligament encreuat anterior del genoll. La intervenció s’ha fet amb èxit en un pacient de 13 anys que va rebre teixit de son pare en una cirurgia simultània entre donant i receptor que va dur a terme el Servei de Traumatologia —dirigit pel doctor Luis Prieto— i en la qual van participar un total de dotze professionals dels diferents àmbits hospitalaris.

En aquesta intervenció hi va participar el doctor Joan Carles Monllau, de l’Hospital del Mar de Barcelona, pioner que va aplicar aquesta tècnica a Europa l’any 2015 després de ser utilitzada per primera vegada a Austràlia el 2013.

La tècnica consisteix a fer servir un tendó isquiotibial d’un dels progenitors per poder reparar el genoll lesionat del fill. Així, s’aconsegueix un empelt de la mida més adequada, es garanteix la compatibilitat del teixit i es millora la taxa d’èxit de la reconstrucció del lligament encreuat anterior. Aquesta intervenció innovadora permet evitar l’agressivitat i la morbiditat que genera treure un tendó d’una persona que es troba en procés de creixement.

Amb un empelt parental fort i resistent aconseguim un nou lligament més segur mecànicament i amb menys probabilitat de recaiguda atès que, en moltes ocasions i sobretot en nins de talles baixes, els empelts propis que es poden obtenir són de quantia i qualitat escasses i poden condicionar el resultat final de la intervenció.

El pacient menorquí de 13 anys va ser intervingut el passat mes d’agost i, actualment, es troba en la fase final del procés de rehabilitació postoperatori, amb un resultat molt positiu pel que fa a la recuperació del genoll, segons explica el doctor Prieto, qui destaca l’esforç de l’equip de Traumatologia per introduir noves tècniques, d’eficiència científica demostrada, en benefici dels ciutadans i ciutadanes de l’illa. «La reconstrucció del lligament encreuat anterior del genoll amb un donant parental suposa un gran avantatge per al pacient, tant en el moment de la intervenció com en la recuperació posterior», assegura el cap del Servei.

El trencament complet del lligament encreuat anterior és una lesió habitual en adults, però cada vegada també és més freqüent en infants en edat de creixement que fan esport. En aquests casos, el trasplantament de tendons del pare o la mare s’ha demostrat una opció nova, segura i amb molts avantatges en comparació amb els empelts habituals del propi pacient o procedents d’un banc de teixits.

Dimarts, 29 d'octubre de 2019

L’Hospital Mateu Orfila ha implantat un nou programa de voluntariat sociosanitari amb l’objectiu de donar resposta a la necessitat d’acompanyament que tenen cada vegada més pacients durant un ingrés hospitalari, per acudir a sessions de tractament a l’Hospital de Dia o per a les visites a consultes externes.

Amb el nom de «Al teu costat», el projecte és el fruit de la col·laboració entre el Servei d’Atenció al Pacient i Treball Social de l’Hospital i Creu Roja i l’Associació Espanyola contra el Càncer. De moment hi ha deu voluntaris d’ambdues entitats, els quals han rebut la formació necessària per dur endavant aquesta iniciativa aportant el seu temps per tal d’oferir una atenció personalitzada als pacients que ho necessitin.

Les persones destinatàries són pacients que visquin tot sols, que tinguin una xarxa familiar i social escassa i que estiguin ingressats a l’hospital o que hagin d’acudir a consultes externes a Menorca o a l’Hospital Universitari Son Espases. També podran rebre aquest servei els pacients que acreditin que, en un dia concret, no compten amb cap familiar per acompanyar-los a una consulta d’especialista.

L’objectiu del programa és oferir una atenció personalitzada i directa als pacients, afavorir-ne el benestar als centres hospitalaris i evitar la situació d’aïllament social, de manera que els resulti tan agradable i confortable com sigui possible la visita o l’estada a l’hospital. En aquest sentit, se’ls oferiran estones de comunicació, oci i entreteniment per evitar-los les situacions de solitud que el fet d’acudir a l’hospital o estar-hi ingressat provoca en els pacients; també es pretén minimitzar l’impacte emocional i el deteriorament que pot suposar un ingrés de durada llarga, i potenciar les capacitats personals del pacient estimulant les relacions humanes i socials.

Per donar a conèixer el programa «Al teu costat» s’han editat díptics informatius, que es distribuiran als diferents serveis de l’Hospital Mateu Orfila. Tot pacient que vulgui acollir-se al programa ha de presentar una petició al control d’infermeria de la planta d’hospitalització, a l’Hospital de Dia o a la consulta d’especialista. La coordinació del programa recau en els professionals del Servei d’Atenció al Pacient i Treball Social.

Dissabte, 26  d'octubre de 2019

Quatre anys després de ser seleccionat, d’entre 60 candidatures de tota Espanya, com a Centre Compromès amb l’Excel·lència en Cures (BPSO), els professionals de l’Àrea de Salut de Menorca implicats en aquesta iniciativa, però també els propis pacients, valoren molt positivament el camí recorregut i els canvis que s’han implementat gràcies a la incorporació de les Guies RNAO de bones pràctiques basades en l’evidència científica d’Accessos Vasculars, Peu diabètic, Ostomies i Alletament Matern.

Així va quedar palès en les III Jornades BPSO-Menorca que es van celebrar ahir al Llatzeret de Maó i que va inaugurar el gerent Romà Julià i la coordinadora dels equips d’infermeria d’Atenció Primària, Margarita Cases, unes jornades durant les quals es va anunciar la creació d’un equip de treball per a la implantació d’una cinquena guia, de Valoració i Maneig del Dolor. Es tracta d’un grup que promouen professionals d’infermeria de la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l’Hospital però que es podria ampliar a la Unitat de Reanimació URPA i Quiròfan. Després de la fase de difusió que s’està fent en aquests moments, el desembre es durà a terme la formació als professionals que es sumin a l’equip per, a partir del gener de 2020, començar amb l’anàlisi dels recursos pràctics que es poden incorporar al dia a dia de l’assistència d’infermeria per a millorar l’atenció als pacients.

 

 

La Jornada al Llatzeret va començar amb una taula de cinc persones que van oferir el seu testimoni sobre l’atenció rebuda com a pacients amb una ostomia, amb diabetis o en el moment del part i la introducció a l’alletament matern. Posteriorment, van ser els propis professionals dels equips de les quatre guies d’infermeria de bones pràctiques els que van prendre la paraula per fer una valoració sobre els reptes i les oportunitats que ha suposat la implantació d’aquestes eines de feina. El poc coneixement del programa BPSO per part dels pacients i dels propis professionals de l’Àrea de Salut; o la manera com motivar i sumar a nous companys en aquests grups de feina; van ser alguns dels aspectes que es van posar damunt la taula com elements a millorar, a la vegada que es va insistir en la necessitat de fer els registres que permetran avaluar quantitativament els canvis que ha suposat la incorporació de les guies.

Els quatre equips van explicar també els projectes que es duen a terme actualment. Des del grup de peu diabètic, s’està fent formació a les diferents residències de persones majors de l’illa i s’estan donant recomanacions a pacients diabètics sobre l’ús del calçat més adequat. Des del grup l’alletament matern s’han dut a terme iniciatives com les sessions de cine els dissabtes matí per a mares lactants, mentre que el grup d’ostomies està elaborant un vídeo sobre la tècnica d’irrigació d’ostomies; i el grup d’accessos vasculars està preparant formació per als professionals per aprendre a utilitzar del nou material que s’ha introduït a l’hospital.

Després d’una sessió d’estiraments amb el professor de pilates Caito Della, la jornada va continuar amb l’enregistrament d’un podcast per a l’emissora Ràdio Menorca Cadena SER abans de donar pas a la ponència “Gestión de la adversidad”, a càrrec de Sol Gallardo. La gerent de l’Hospital Comarcal d’Inca va encoratjar als professionals d’infermeria a reivindicar la seva identitat, el seu paper i la seva feina en l’àmbit de l’assistència als pacients i a estar preparats per adaptar-se als canvis que, inevitablement, els tocarà afrontar.

La jornada va concloure amb la votació i el lliurament del I concurs de fotografia BPSO. De les 12 imatges presentades, va sortir escollida la imatge de Paloma Serrano. El premi va consistir en un circuït spai i un sopar per a dues persones a l’hotel Casas del Lago.

 

 

 

Banner directorio telefónico

Banner cita previa

Banner IBSalut