El divendres dia 17 tindrà lloc la I Jornada de Diabetis, organitzada pels impulsors de la Guia BPSO de disminució de les complicacions del peu en les persones diabètiques de l’Àrea de Salut de Menorca. La sessió tindrà lloc a la sala multifuncional des Mercadal, de 9.00 a 13.30 hores, i va dirigida a les persones amb diabetis, els seus familiars i cuidadors, i al públic en general que hi pugui estar interessat.

La jornada es farà just després del Dia Mundial de la Diabetis, que se commemora cada 14 de novembre, i les inscripcions per participar-hi es poden formalitzar per mitjà d’aquest formulari web: https://shorturl.at/bm017

La diabetis és una malaltia crònica que es caracteritza per un increment dels nivells de glucosa en la sang. Es calcula que afecta 537 milions d’adults a tot el món, un 16 % més que l’any 2019, segons dades de la Federació Internacional de Diabetis (FID). A Espanya, la diabetis afecta un de cada set adults i és la segona taxa més alta d’Europa. Gairebé un terç (30,3 %) de les persones que viuen amb diabetis a Espanya no estan diagnosticades. Quan la diabetis no es detecta o no es tracta adequadament pot causar complicacions greus, com ara un infart de miocardi, un accident cerebrovascular, una insuficiència renal, ceguesa o l'amputació de membres inferiors.

A més de controlar el nivell de glucosa, fer exercici físic de manera regular, mantenir una alimentació equilibrada, no beure alcohol ni fumar, en els pacients diabètics és molt important la cura dels peus perquè una de les complicacions més visibles són les úlceres o llagues en els peus. Amb un programa que inclou xerrades i tallers pràctics impartits per professionals de l’Àrea de Salut de Menorca, l’objectiu de la jornada és oferir pautes i resoldre els dubtes que puguin tenir les persones amb diabetis en el seu dia a dia, segons comenten les infermeres impulsores de la Guia BPSO que promou aquesta activitat.

Es tractaran temes com la nutrició en la diabetis, la circulació i complicacions en el peu diabètic i les descàrregues en peu diabètic neuropàtic, a càrrec de la nutricionista Cati Bosch, el cirurgià doctor Hernán Giordano i el podòleg Àlex Florit. El bloc de ponència conclourà amb el testimoni d’una pacient amb diabetis per explicar la seva experiència amb aquesta malaltia.

La segona part del matí estarà enfocada a la realització dels tallers pràctics següents: 

• Exploració del peu en persones diabètiques, a càrrec de les infermeres Cati Ramon i Maria Rotger
• Neteja i cures del peu, a càrrec d’Encarna Roldán i Ana Roldán, tècniques auxiliars en cures d’infermeria
• Nutrició, a càrrec de Cati Bosch, nutricionista, i Maria Àngels Barber i Sonia López, infermeres
• Exercici i activitat física, a càrrec de Gemma Pérez i Alba Vega, residents d’infermeria comunitària

La I Jornada de Diabetis de l’Àrea de Salut de Menorca compta amb la col·laboració de l’Ajuntament des Mercadal per a la cessió de l’espai; l’associació ADIBA; el Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears i els sindicats SAE i SATSE.

L’Àrea de Salut de Menorca posa en marxa un grup del programa Pacient Actiu per a dones amb càncer de mama. Aquest taller de formació entre iguals començarà el dia 2 
de novembre. Fins al 14 de desembre es faran sis sessions, de caràcter setmanal, de dues hores de durada —tots els dijous de 16.30 a 18.30 hores—, a la Unitat Bàsica de Salut Es Mercadal.

Les interessades a participar en aquest taller s’hi poden inscriure emplenant el formulari següent: https://shorturl.at/pxAKN

La Subcomissió de Menorca de Pacient Actiu també posa a disposició el correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. per a tothom qui vulgui resoldre dubtes o necessiti més informació sobre aquest taller.

Els grups de formació entre iguals del programa Pacient Actiu s’adrecen a persones que pateixen alguna malaltia crònica perquè puguin conèixer-la millor i adoptin hàbits o conductes que els puguin millorar la salut. Els conductors d’aquests grups són pacients actius formadors, persones que pateixen la mateixa malaltia i que han passat per un procés de formació per dur a terme aquesta funció. El seu rol és el d’educadors, per ensenyar als seus iguals a entendre la malaltia, a prendre decisions i a ser responsables de la seva salut, sempre amb el suport d’un professional sanitari.

Aquest és el segon taller de formació entre iguals que s’organitza a Menorca. El primer grup es va fer entre els mesos d’abril i juny, anava dirigit a persones amb diabetis, i les conductores van ser dues pacients formadores —Rita Ametller i Maria Cortadelles—, amb el suport de les infermeres referents del programa a Menorca: Míriam Pons, Joana Moll i Mariola Luque.

 

 

L'equip de la Guia BPSO de Bones Pràctiques de Lactància Materna de l’Àrea de Salut de Menorca ha convocat la quarta edició del concurs de fotografia amb l’objectiu de promocionar i participar en la Setmana Mundial de la Lactància Materna. Igualment, es pretén normalitzar la imatge de la dona durant la lactància, conèixer vivències i experiències de les mares i promocionar i donar suport a la lactància.

Sota el lema «Facilitar la lactància materna: marcant la diferència per a les mares i pares que treballen», el concurs és obert a totes les persones majors d’edat residents a Menorca, que poden presentar fins a un màxim de tres obres que mostrin imatges de lactància materna i el contacte físic pell amb pell de mares i els seus nadons. Les fotografies han de ser en format digital (JPG), en color o en blanc i negre, amb una mida màxima de 5 MB i una resolució de 300 ppp cadascuna. No s’admetran composicions o fotomuntatges i el termini per presentar propostes acaba a les 15 hores del dia 20 de setembre.

Unes 160 persones han participat en els tallers pràctics d’exercicis per prevenir i tractar la cervicàlgia i la lumbàlgia que ha dut a terme, aquesta setmana, el Servei de Fisioteràpia i Rehabilitació de l’Àrea de Salut de Menorca en motiu del dia Internacional de la Fisioteràpia, que va ser el passat 8 de setembre.

En total s’han fet sis tallers –dos a Maó i a Ciutadella i un a Alaior i a Ferreries– amb l’objectiu  de donar a conèixer programes d’exercicis que es poden fer a casa amb molt poc material per a combatre dues de la patologies que afecten a un 70 i 80 % de la població mundial, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). On més acollida han tingut les sessions ha estat a la zona centre, on s'ha fet el taller de cervicàlgia a Alaior i a Ferreries el de lumbàlgia.

A tots els pobles, els participants han agraït i valorat positivament la iniciativa i han mostrat interès en que es pugui repetir. També les dues coordinadores de fisioteràpia de l’Àrea de Salut de Menorca, Maria Pons i Patricia Melià, fan un balanç positiu d’aquesta activitat i agraeixen, tant la col·laboració dels ajuntaments de Maó, Ciutadella, Alaior i Ferreries per donar permís per poder fer els tallers a espais públics i col·laborar en la seva difusió, com la implicació dels fisioterapeutes que han impartit els tallers.  


 

Banner directorio telefónico

Banner IBSalut