Els pacients amb insuficiència renal crònica que han de fer sessions d’hemodiàlisis a l’Hospital Mateu Orfila i al centre de salut Canal Salat es podran beneficiar del programa d’activitat física Menorca Borina del Consell Insular de Menorca gràcies a la donació de cinc pedals estàtics de l’associació ALCER Menorca a l’Àrea de Salut de Menorca. El lliurament d’aquest material esportiu que ha comprat ALCER va tenir lloc ahir migdia per part de la presidenta de l’associació, Loli Ametller; el gerent de l’Àrea de Salut, Romà Julià; el conseller de Cultura, Joventut i Esports, Miquel Àngel Maria; el responsable del Gabinet de Medicina Esportiva, el doctor Fernando Salom; i el doctor Sergio Ibáñez, del servei de Nefrologia de l’Hospital.

Amb la posada en marxa d’aquesta iniciativa, l’equip tècnic del programa Menorca Borina oferirà assessorament i acompanyament als professionals la Unitat de Diàlisis de l’Hospital Mateu Orfila perquè, durant les hores que els malalts estan connectats a la màquina d’hemodiàlisis, puguin fer exercici moderat amb els pedals estàtics que s’enganxen a la capçalera dels peus del llit. Des de Menorca Borina també s’oferirà un programa d’entrenaments personalitzat perquè aquestes persones puguin complementar l’activitat física des de casa i mantenir una vida activa en el seu
dia a dia.

Aquest programa a les Unitats de Diàlisi, que només s’ofereix a l’Hospital de Manacor i ara a l’Hospital Mateu Orfila, comporta molts avantatges per als pacients. Segons expliquen els doctors Ibáñez i Salom, l’exercici ajuda a mobilitzar la sang i millora la funcionalitat de la diàlisis; permet mantenir o millorar la massa muscular; a la vegada que aporta beneficis de tipus psicològic. Per a l’equip de Nefrologia, es tracta d’una clara millora en la qualitat assistencial de les persones que han de fer sessions d’hemodiàlisis, tant a l’Hospital Mateu Orfila com al centre de salut Canal Salat.

La presidenta d’ALCER va agrair tant al Consell com a l’Hospital Mateu Orfila la possibilitat de poder tirar endavant aquesta iniciativa en benefici dels malalts renals. Per al conseller Miquel Àngel Maria, el gest d’ALCER permet ampliar el radi d’actuació del programa Menorca Borina, que el que pretén “és convèncer a la població menorquina de que qualsevol persona, sigui quina sigui la seva situació, pot fer activitat física i millorar el seu estat de salut. Volen arribar de manera preferent a les persones que tenen més dificultat d’accés a l’activitat física. Per açò ens dirigim sobretot a persones de geriàtrics, majors, i persones que tenen alguna malaltia i que el normal és pensar que no poden fer aquesta activitat física”.

Aquesta iniciativa representa també un pas més en la col·laboració de Menorca Borina i l’Àrea de Salut de Menorca. A més tres grups d’entrenament que ja estan funcionant a Maó, Es Mercadal i Ciutadella per a pacients oncològics, també s’ha començat a col·laborar amb el centre de salut Verge del Toro de Maó i la unitat sanitària des Mercadal per tirar endavant un programa dirigit a pacients sedentaris amb risc cardiovascular que es vol estendre a tots els centres d’Atenció Primària, a la vegada que s’està gestionant amb el Servei de Medicina Interna de l’Hospital Mateu Orfila la propera implementació d’un programa d’exercicis per a pacients cardíacs.

 

 

 

 

Banner directorio telefónico

Banner IBSalut