La hipertensió arterial (HTA) afecta al 43% de la població major de 34 anys i la seva prevalença augmenta amb l’edat, arribant en el nostre país al 72% en els majors de 65 anys. El progressiu envelliment de la població, l’epidèmia actual d’obesitat, i els millors tractaments disponibles fan pensar que la prevalença de la HTA pugui augmentar en els pròxims anys. Encara que el grau de coneixement i control de la HTA ha millorat en els últims anys, encara un 40% dels hipertensos desconeix que ho es, el 20% no esta tractat amb medicaments antihipertensius, pel que resulta imprescindible continuar realitzant un esforç per a augmentar el nombre de hipertensos coneguts.

La prevalença global d’hipertensió a les Balears entre les edats de 35 a 74 anys va ser d’un 47,8%; un 52,3% en homes i un 43,5% en dones (Estudi Corsaib 2003).

La HTA és un factor de risc cardiovascular, i suposa una relació continua i independent en la incidència de diversos episodis cardiovasculars (infart de miocardi, ictus, mort sobtada, insuficiència cardíaca i malaltia arterial perifèrica) així com malaltia renal. El correcte diagnòstic, seguiment i tractament de la hipertensió poden prevenir aquests episodis cardiovasculars.

El mesurament de la pressió arterial a la consulta continua essent una pràctica habitual malgrat ja no es considera la regla d’or per al diagnòstic de la HTA i per la valoració del risc cardiovascular. En canvi, el monitoratge ambulatori de la pressió arterial (MAPA) ha demostrat ser un predictor de la morbimortalitat cardiovascular més fiable i és la tècnica més eficient utilitzada tant a l’atenció primària com a nivell hospitalari pel diagnòstic i seguiment de les persones amb HTA.

 

La Gerència d’Atenció Primària de Mallorca s'ha marcat com una de les línies estratègiques importants la millora de la capacitat resolutiva del seus equips. Després de detectar la necessitat de millorar la dotació dels aparells de monitorització ambulatòria de la pressió arterial (MAPA) es va procedir a la compra de 101 nous MAPA (per valor de 55.550 euros), que actualment ja s’estan repartint als centres de salut i unitats bàsiques de la illa. La finalitat es fer possible el diagnòstic de hipertensió arterial amb tècniques ambulatòries, tal i com es recomana a l’actualitat, a més del seguiment del grau de control adquirit amb el tractament antihipertensiu.

Paral·lelament s’ha elaborat la guia Monitoritatge ambulatori de la pressió arterial com a model d’implementació (organització interna) del MAPA als centres per millorar el diagnòstic i el seguiment de l’HTA, on a més a més es recullen les recomanacions de realització de la tècnica i s'incorporen consells per a les persones a les que es fa aquesta prova diagnòstica.

0
0
0
s2sdefault

              

_____________________________

Agenda AP Mallorca

Abril 2024
L M X J V S D
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30