L'Equip de Suport d'Atenció Domiciliaria (ESAD) es va crear l'any 1999. En aquell temps l'estava format per dos microequips, cadascun amb un metge i una infermera, amb el suport d'un auxiliar administratiu. Aquesta unitat ha anat evolucionant: l'any 2003 va passar a tenir cinc microequips amb el suport d'un psicòleg i un auxiliar administratiu i finalment, l'any 2015, l'ESAD comptava amb set microequips, un psicòleg i un administratiu, que es mantenen actualment.

L'ESAD depen orgànicament de la Gerència d'Atenció Primària de Mallorca i funcionalment treballa amb l'atenció primària, l'atenció hospitalària, l'atenció sociosanitària, el SAMU 061 i el SUAP a Mallorca. Té la funció d'oferir al domicili dels pacients pal·liatius una atenció sanitària continuada de qualitat, propera i segura.

 

Funcionament

El metge especialista o l'equip d'atenció primària fa una sol·licitud perquè el pacient rebi la visita de l'equip de l'ESAD a casa. Seguidament, l'ESAD contacta amb el pacient per telèfon. En aquest procediment, l'equip d'atenció primària no canvia, ja que el pacient manté el metge i la infermera del centre de salut de referència, ja que són el recurs sanitari més proper al seu domicili i el que el coneix més bé. Per funcionar bé, l'ESAD necessita la confiança del pacient i dels seus cuidadors. 

 

Serveis

 • Visites al domicili del pacient i contacte per telèfon periòdicament.
 • Valoració, seguiment, tractament i control de les situacions de salut que alteren el benestar del pacient. 
 • Suport psicològic que li permeti adaptar-se a la malaltia amb la qualitat de vida més gran que sigui possible. 
 • Desplegament de tots els recursos disponibles perquè el pacient pugui viure a ca seva durant el procés de malaltia.
 • Assessorament i ensenyament, tant al pacient com a la familia i al cuidador, oferint una atenció orientada al benestar. 
 • Gestió de casos per evitar que el pacient s'hagi de desplaçar a un hospital per rebre atenció sanitària, cosa que evita les esperes innecessàries.
 • Gestió d'ingressos en unitats hospitalàries específiques. 

 

Fites o treballs destacats:  

 • Desenvolupament del Programa de referents en cures pal·liatives a l'atenció primària des de 2014.
 • Col·laboració en la formació de les infermeres gestores de casos dels tres nivells assistencials (atenció primària, hospitals d'aguts i hospitals sociosanitaris) des de 2016.
 • Formació per mitjà de sessions als professionals sanitaris de l'atenció primària, del 061, del Servei d'Urgències d'Atenció Primària (SUAP), de les residències de Mallorca, etc.

 

 

Horari

 • Matí i horabaixa, del dilluns al divendres, de 8.00 a 20.00 h.
 • Festius, caps de setmana i/o nits: s'ha de telefonar al 061 i informar que es tracta d'un pacient del programa de l'ESAD. 

  

 Webs relacionats: 

 

 Publicacions recomanades: 

 

 

Compte oficial de Twitter: @MallorcaEsad

 

              

_____________________________

Agenda AP Mallorca

Maig 2024
L M X J V S D
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31