El Centre de Salut Canal Salat (Ciutadella) ha ampliat el programa d’educació maternal postpart amb una activitat que s’emmarca en el projecte de “Rutes saludables”, que promou la Conselleria de Salut. En concret, la comare del centre, Assumpta Uris, organitza una sortida mensual per aquest itinerari amb dos objectius: fomentar l’activitat física entre les mares després del part i promoure el portament de nadons.

Aquesta ruta, d’una hora de durada, es va posar en marxa ara fa un any i ha permès a les mares participants conèixer i experimentar els avantatges de portar els fills a braços. Durant aquestes sessions, s’explica a les dones l’ús correcte dels diferents sistemes per portar els nadons (foulards, bandoleres, motxilles…), com s’ha de seure el nadó i evitar postures incorrectes, i com protegir els infants del sol.



La caminada és només una de les activitats que es dirigeixen a les mares i als nadons des de la quarantena i fins a les setze setmanes posteriors al part. De fet, Canal Salat és el centre de salut de Menorca pioner en la implementació d’un programa específic d’educació maternal postpart. Amb sessions setmanals d’una hora de durada al gimnàs del centre, s’ofereix informació sobre la importància de la recuperació postpart i assessorament en els problemes més habituals en la criança dels fills; a més, s’hi fan exercicis físics —com ara els exercicis de Kegel, gimnàstica abdominal hipopressiva o exercicis pelvians basats en la dansa oriental— i s’hi fan pràctiques de massatge infantil amb el mètode Xantala, a les quals també poden assistir els pares o altres persones que tenguin cura del nadó.

Durant l’any passat, les activitats de recuperació postpart van registrar un total de 72 mares participants, una xifra que tot just representa una tercera part de totes les gestants que van ser ateses a Canal Salat. Amb aquest programa es pretén donar suport psicològic a les dones en la seva tasca de maternalització, que les mares facin activitats encaminades a la recuperació física després del part i una estimulació psicomotriu correcta dels seus fills; fomentar i donar suport a la lactància materna; afavorir la socialització entre les mares de diferents procedències i cultures, i facilitar informació i resoldre dubtes relacionats amb la maternitat, la puericultura i la planificació maternal.

Banner directorio telefónico

Banner IBSalut