Des del mes de gener, el Centre de Salut Dalt Sant Joan (Maó) acull un programa pilot per a la derivació directa de pacients des de l’atenció primària a la Unitat de Diagnòstic Ràpid (UDR) de l’Hospital General Mateu Orfila. Es tracta d’un pas més després de l’experiència d’un any des de la creació del nou servei, dedicat a l’estudi diagnòstic ambulatori de pacients seleccionats amb sospita de patir alguna malaltia potencialment greu.

Inicialment, es van oferir les prestacions de la UDR a pacients atesos als serveis d’Urgències i de Medicina Interna de l’Hospital General Mateu Orfila que complien els criteris establerts per ser atesos ambulatòriament en el seu procés d’estudi diagnòstic. En aquesta segona fase s’ha ampliat als metges de família del Centre de Salut Dalt Sant Joan, per la qual cosa s’ha dissenyat un circuit informàtic i d’atenció als pacients. Després d’analitzar els resultats d’aquest programa pilot a l’atenció primària, es prendrà en consideració ampliar l’oferta progressivament a altres centres de l’Àrea de Salut de Menorca.

La coordinadora del CS Dalt Sant Joan, la Dra.Taltavull, devora els dos metges especialistes de la UDR: el Dr. Pérez i la Dra. Polvorosa


La UDR està composta per dos metges especialistes en medicina interna, el Dr. César Pérez i la Dra. Marian Polvorosa, a més de la infermera Catalina Rodríguez, que treballen en col·laboració amb la resta de serveis de l’Hospital, especialment amb el de Radiologia i el de Digestiu, per dur a terme les exploracions complementàries.

El primer any d’experiència d’aquest recurs assistencial ha atès a 110 pacients, amb una mitjana d’edat de 57 anys, la meitat dels quals procedia del Serveis d’Urgències. La primera visita dels pacients de la UDR s’ha fet en menys de sis dies des de la sol·licitud de consulta, i en dues setmanes havia conclòs l’estudi diagnòstic, amb una mitjana de menys de dues visites per pacient.

Al 20 % dels usuaris de la UDR se’ls ha diagnosticat algun tipus de tumor —majorment neoplàsies pulmonars i digestives—, tot i que el diagnòstic més freqüent ha correspost a malalties digestives benignes. També han estat atesos pacients amb patologies cardiovasculars, malalties sistèmiques o infeccions. D’altra banda, un terç dels pacients no han necessitat seguiment a l’Hospital.Els professionals que treballen a la UDR es mostren molt satisfets amb els resultats obtinguts aquest primer any, ja que han assolit els objectius previstos i han constatat que el grau de satisfacció dels pacients i dels seus familiars és alt, gràcies a l’agilitat en l’assistència i la comoditat que representa l’atenció i fer les proves diagnòstiques de manera ambulatòria, sense necessitat d’hospitalització. No obstant això, s’han editat fulls informatius per als pacients remesos a la UDR amb l’objectiu de millorar l’atenció que se’ls presta al llarg de tot el circuit assistencial. A més, enguany es farà una enquesta de satisfacció entre els usuaris.

Banner directorio telefónico

Banner IBSalut