Els 118.000 trasplantaments d'òrgans sòlids que registren a l'any en els 112 països donants amb prou feines aconsegueixen a cobrir el 10% de les necessitats mundials. Es tracta d'un percentatge molt petit que respon a un cada vegada major increment de les llistes d'espera, associat a un problema d'escassetat de donants a causa de la reducció dels casos de mort encefàlica. Gràcies a una millor prevenció primària entre la població, a Espanya, per exemple, el nombre de donants per accidents de trànsit s'ha reduït, en 15 anys, del 45 al 5% del volum global de donacions.

Davant aquesta situació, Espanya ja ve desenvolupant una sèrie de programes per ampliar els possibles candidats a ser donants seguint el model d'Anglaterra o països nòrdics, que inclouen la donació en asistòlia. L'Hospital Mateu Orfila, juntament amb els hospitals de Son Espases i Can Misses, també té previst en 2016 ampliar la donació d'òrgans als casos de mort per parada cardiorrespiratòria.

El coordinador de trasplantaments de l'Hospital Mateu Orfila, el Dr. Ramón Fernández-Cid, explica que es tracta d'un tipus de donació ja prevista en la legislació vigent que fins ara no s'havia posat en pràctica perquè l'escassetat d'òrgans no era tan apressant. Cal recordar –diu– que el primer cas de trasplantament de cor del món va ser una donació asistòlia. A la pràctica, aquest canvi que s'introduirà el proper any per part dels equips responsables de l'extracció d'òrgans permetrà que les donacions augmentin de forma considerable. Si bé resulta difícil fer estimacions, el Dr. Fernández-Cid calcula que, a Menorca, es podrien registrar entre 4 o 6 casos anuals de donacions de pacients morts per parada cardiorrespiratòria.

Es tractaria, a més, de casos que se sumaran a les donacions per mort encefàlica que es produeixen cada any a l'Hospital Mateu Orfila i que, des de l'inici de l'activitat d'extracció d'òrgans en 2001, acumula 30 donants, a raó d’una mitjana de 2 donants a l'any. Durant aquest any 2015, hi ha hagut dos donants i en total s'han extret 2 fetges, 2 ronyons, 1 pulmó, i 2 còrnies. El responsable de trasplantaments recorda que, al marge de les extraccions que es realitzen al propi hospital, cal tenir en compte els pacients de la illa amb processos neuroquirúrgics que són traslladats a l'hospital de Son Espases i que, finalment, acaben sent donants al centre hospitalari de referència, a Mallorca. Al marge d'aquesta apreciació, el Dr. Fernández-Cid destaca l'excel·lent nivell de compromís i solidaritat de la població de Menorca que ha fet possible que en els últims cinc anys no s'hagi produït cap negativa familiar a la donació i, també, l'excel·lent nivell professional de l'equip d'extraccions de l'hospital que, en l'actualitat, és capaç de realitzar extraccions multiorgàniques complexes.



Jornada d'actualització

El Dr. Fernández-Cid ha estat un dels ponents que han participat aquest matí en la II Jornada d'actualització sobre donació d'òrgans i teixits que ha organitzat la Societat Espanyola de Medicina d'Urgències i Emergències de Balears (SEMES) a l'Hospital Mateu Orfila.

Es tracta d'una sessió formativa dirigida als professionals sanitaris que treballen en  els serveis d'urgències orientada a tractar aspectes com els criteris de selecció del potencial donant d'òrgans i teixits, presa de decisions o habilitats de comunicació en situacions difícils, entre altres qüestions. La sessió ha comptat amb la participació dels responsables de trasplantaments dels hospitals Són Espases i Són Llàtzer, el coordinador autonòmic de Trasplantaments de Balears, el president de SEMES Balears i representants de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT).

Banner directorio telefónico

Banner IBSalut