Logo ASEF

Jornada estratègies

Els dies 8 i 9 de novembre de 2017 es va celebrar per primera vegada a Eivissa, organitzada per la Conselleria de Salut en col·laboració amb l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, la Jornada d’Estratègies de Salut de les Illes Balears. Hi varen assistir una trentena de professionals de l’atenció hospitalària i de l’atenció primària.

Carmen Santos Bernabeu, gerent de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, i Benito Pròsper Gutiérrez, director general de Planificació, Avaluació i Farmàcia, varen inaugurar la Jornada dimecres a les 16 h a la sala d’actes de la planta 3a de l’edifici J (antic Hospital Can Misses).

Les estratègies en salut de les Illes Balears s’emmarquen en el desenvolupament de les estratègies en salut del Pla de qualitat del Sistema Nacional de Salut. Es varen iniciar l’any 2005 i d’aleshores ençà s’han incorporat noves estratègies que compleixen el criteri d’abordar patologies rellevants, bé per l’alta prevalença bé per l’impacte que tenen per als ciutadans en els resultats en matèria de salut.

Un dels objectius que totes les estratègies preveuen és difondre-les a fi de facilitar el coneixement dels professionals i dels ciutadans, per a la qual cosa s’han organitzat al llarg dels darrers anys diverses jornades científiques per presentar les estratègies i per actualitzar els coneixements en determinats aspectes rellevants.

La Jornada que va tenir lloc a l'Hospital Can Misses, en lloc de ser monogràfica (sobre una estratègia en concret), es va dedicar a tres de les estratègies vigents: ictus, diabetis i malaltia renal crònica. La coordinadora balear d’ictus, la Dra. Carmen Jiménez Martínez, neuròloga de l’Hospital Universitari Son Espases, va presentar la nova Estratègia d’ictus de les Illes Balears. L’avaluació és un altre dels aspectes que les ponències es varen abordar: el cap del Servei de Planificació Sanitària de la Direcció General de Planificació, Avaluació i Farmàcia, Eusebi Castaño, va presentar l’avaluació de l’Estratègia de diabetis; per la seva part, la coordinadora de l’Estratègia i metgessa del CS Sa Torre (Manacor), la Dra. Isabel M. Socias Buades, va tractar sobre l’actualització d’aquesta Estratègia. La darrera ponència va estar dedicada a la hipertensió i els ronyons, a càrrec del Dr. Mario Alberto Pavone, nefròleg de Can Misses.

El programa es va completar amb sis tallers relacionats amb les tres estratègies presentades:

  • “Papel de la enfermería en el paciente renal, acceso vascular y manejo de la dieta”, a càrrec de M. del Mar Castillo Roig i M. Antònia Bauzà Capellà, infermeres de l’Hospital Universitari Son Espases.
  • “Taller de exploración del pie diabético en la atención primaria”, amb Melcior Lladó Vidal, podòleg de Son Espases, i Isabel M. Socias Buades, metgessa del CS Sa Torre i coordinadora de l’Estratègia de diabetis.
  • “Atención al paciente con diabetes en los centros educativos”, impartit per Francisco Hernández Arredondo, infermer gestor de casos del CS Pere Garau (Palma) i Catalina Ramis Valls, educadora diabetològica de l’Hospital de Manacor.
  • “Ajustes de fármacos en la enfermedad renal crónica”, a càrrec de José Antonio Amo Fernández, metge de família del CS Verge del Toro (Maó) i Marilisa Molina Guasch, nefròloga de l’Hospital Son Llàtzer.
  • “Código ictus en 2017”, a càrrec de Silvia Tur Campos i Carmen Jiménez Martínez, neuròlogues de Son Espases.