Logo ASEF

/ Els SUAP de Santa Eulària des Riu i Sant Antoni de Portmany es reforcen amb un tercer equip del maig a l’octubre  

/ A l'estiu hi haurà consultes per a pacients desplaçats en els centres de salut Es Viver, Vila, Sant Antoni i Santa Eulària 

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera ha reforçat les urgències d'atenció primària per a la temporada estival reorganitzant recursos que fins ara estaven destinats a l'atenció de patologies respiratòries. D'aquesta manera s'habilitaran onze equips formats per un professional mèdic i un altre d'infermeria per reforçar les urgències a atenció primària i possibilitar l'obertura de consultes per a desplaçats en els quatre grans centres de salut d'Eivissa.   

Llegeix més: L' Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera destina onze equips a reforçar els SUAP i les consultes...

Urgències HFOR

\ Durant els mesos de juliol, agost i setembre hi estaran operatius tres equips a Urgències i es reforçaran el Laboratori i Radiologia

\ El nombre de casos urgents atesos l’any 2021 va créixer un 32 % respecte de 2020, però encara va ser un 20 % inferior al registrat en 2019

La temporada estival vinent, l’Hospital de Formentera incorporarà una desena de professionals i tornarà a reforçar l’atenció urgent, tal com es fa des de 2016, perquè fins a aquell any es comptava amb un Servei d’Urgències dimensionat per atendre la població durant tot l’any, tenint en compte el creixement poblacional de l’estiu.

Així doncs, durant els mesos de juliol, agost i setembre el Servei d’Urgències s’incrementarà amb personal mèdic, d’infermeria i amb tècnics en cures auxiliars d’infermeria, i a més es reforçaran serveis com el Laboratori o Radiologia, l’activitat dels quals també augmenta a causa de l’increment poblacional.

Llegeix més: El Servei d'Urgències de l'Hospital de Formentera es reforçarà per a l'estiu amb deu professionals

La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, presenta el Pla Especial ASEF 2022-24 que cobrirà les necessitats de l’àrea de salut pels pròxims anys

 

La Conselleria de Salut i Consum invertirà més de 50 milions d’euros durant els pròxims anys en l’àrea de salut d’Eivissa i Formentera per consolidar i augmentar les plantilles de professionals, per continuar reformant i ampliant els centres assistencials, per dotar a l’Hospital Can Misses de la tecnologia més puntera i para implementar el contracte amb la Policlínica Nuestra Señora del Rosario pel qual se derivaran més de 8.000 actes mèdics en 2 anys amb l’objectiu de reduir les llistes d’espera.

 Salut ha presentat avui el Pla Especial 2022-2024 per a l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, que recull les mesures necessàries per millorar la situació de la prestació d’aquesta àrea sanitària. El Pla l’ha presentat la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, acompanyada del director general de Servei de Salut, Juli Fuster, del director de Gestió i Pressuposts, Manuel Palomino, de la gerent de l’Àrea de Salut, Carmen Santos i de tot l’equip directiu d’Eivissa i Formentera.

 El Pla Especial d’Eivissa i Formentera aborda tres grans àrees dedicades a consolidar i incrementar la plantilla de recursos humans; a la inversió per reformar i crear noves infraestructures i tecnologia de futur i, en darrer lloc, a activar concerts de derivació de pacients per reduir les llistes d’espera.

 Així ho ha manifestat la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, que també ha destacat que el pla permetrà recuperar l’activitat afectada per la pandèmia de la COVID-19. Així mateix, ha reiterat el seu agraïment a tots els professionals de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera.

Pla de consolidació laboral

 L’objectiu del Servei de Salut és consolidar al llarg de 2022 un total de 105 contractes de professionals de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera que fins ara eren contractes laborals, i que amb aquesta consolidació de llocs de feina passaran a ser contractes interins.

 Concretament, es tracta de 46 professionals d’Atenció Primària (21 professionals d’infermeria, 17 facultatius i un psicòleg clínic, entre d’altres) i 59 contractes de professionals d’hospitalització (24 professionals d’infermeria, 11 auxiliars d’infermeria i 10 facultatius especialistes d’àrea, entre d’altres).

 Així mateix, Salut preveu incrementar la plantilla estructural amb 40 noves places (amb un cost en el capítol 1 de 2,5 milions d’euros), de les quals 20 corresponen a places de facultatius especialistes hospitalaris, 9 a facultatius especialistes d’Atenció Primària, 4 a places d’infermeria hospitalària i 6 a places d’Atenció Primària.

El Servei de Salut ha consolidat també 160 llocs de feina creats durant la pandèmia per fer front a la COVID-19, que suposen una consolidació de plantilla estructural per a l’any 2022, amb un cost previst de 5,2 milions d’euros.

Aquest pla de consolidació laboral ja es va iniciar a finals de l’any passat, amb la crida pública d’infermeria, en què es varen consolidar amb places interins i de durada llarga un total de 79 professionals a l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera. A aquestes es varen sumar 44 contractes més de tècnic en cures auxiliars d’infermeria i 28 auxiliars administratius. Això representa un total, fins ara, de 151 places consolidades. 

Dins el Pla Especial 2022-2024, el Servei de Salut preveu també diverses mesures per captar i fidelitzar els professionals, com per exemple les següents:

- Afavorir que els professionals puguin gaudir de vacances fora del termini ordinari

- Augmentar el pressupost en formació (400.000 € per incrementar les places MIR)

- Impulsar una campanya per captar professionals a les universitats

- Promoure l’Estratègia de Salut Mental (40.000 €)

Inversió de 30 milions d’euros en infraestructures i tecnologia

 El segon bloc que aborda el Pla Estratègic 2022-2024 és el de les infraestructures i tecnologia, amb una inversió total prevista de 30 milions d’euros. Amb aquesta inversió la Conselleria de Salut i Consum durà a terme un pla ambiciós per reformar i actualitzar les infraestructures de l’Àrea de Salut i també els instruments d’alta tecnologia de diagnòstic per imatge de l’Hospital Can Misses.

 D’una banda es preveu reformar diferents àrees de l’edifici J (sales d’operacions, xarxa de pluvials, magatzem de Farmàcia i Unitat de Control de Gestió). Igualment, es reformarà el bloc quirúrgic, es crearà un segons box d’aturades a Urgències i s’ampliarà l’àrea de microbiologia i fertilitat. Això suposarà un inversió de 3.335.110 €.

 D’altra banda, l’Àrea de Salut posarà en marxa diverses reformes a les infraestructures actuals: la UBS Puig d’en Valls, el Centre de Salut Santa Eulària i el Centre de Salut Es Viver, pel valor total de 25 milions d’euros.

 Per mitjà del finançament amb fons europeus es preveu implementar un pla de gestió energètica consistent en la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la teulada de l´Hospital. Actualment, l'Hospital Can Misses disposa de 1.133 panells solars amb una potència de 300 quilowatts pic i es contempla augmentar-ne la potència a 1,1 megawatts pic.

 En darrer lloc, el Servei de Salut preveu invertir 600.000 euros en alta tecnologia de diagnòstic per imatge. Així, es comprarà i s’instal·larà un segon aparell TAC d’alta resolució.

Contracte de col·laboració publicoprivat per reduir les llistes d’espera

 La tercera gran àrea en què actuarà el Pla Especial 2022-2024 són les llistes d’espera. En aquest sentit, l’objectiu és tornar a les dades d’espera de pacients —tant de la llista per a intervencions quirúrgiques com de la de consultes externes— prèvies a la pandèmia generada pel virus Sars-Cov-2.

 Així, el Servei de Salut ha adjudicat a la Policlínica Nuestra Señora del Rosario el contracte de servei de prestació d'assistència sanitària integral en l'àmbit territorial de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera.

 Per mitjà d’aquest contracte —que té una durada inicial prevista de dos anys i compta amb un pressupost de 13.980.691,92 €— es posa en marxa una col·laboració entre sistema públic i el privat. Les finalitats principals d’aquest són les de derivar pacients de la llista d'espera de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera; potenciar l'atenció urgent; permetre l'accés al servei de medicina hiperbàrica i, finalment, garantir una assistència sanitària integral a pacients estrangers no residents. En total es preveu que es puguin derivar durant aquests dos primers anys més de 8.000 actes mèdics que actualment són a les llistes d’espera.

 Amb aquesta col·laboració la Conselleria de Salut i Consum pretén reforçar l'oferta sanitària en especialitats mèdiques que es caracteritzen per una demanda elevada, com són cardiologia, traumatologia, cirurgia ortopèdica, cirurgia general i oftalmologia. Igualment es persegueix ampliar l'oferta sanitària global en les àrees més crítiques per donar una resposta conjunta (publicoprivada) a les necessitats de les Illes Pitiüses durant les èpoques de l'any en què hi ha molta població flotant i conseqüentment una pressió assistencial més elevada.

Aquesta sinergia, que vetla per donar una resposta integrada a les necessitats sanitàries de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, crea les bases per ampliar el marc temporal segons les necessitats assistencials d'Eivissa i Formentera.

/ Es tracta d'una intervenció mixta endoscòpica i radiològica en la qual participen, a més del Servei de Digestiu, Radiologia i l’UCI

/ Tot i que la pandèmia ha alentit la pràc-tica d'aquesta prestació, actualment s'e-fectua amb normalitat i es preveuen entre 40 i 60 intervencions a l'any

El Servei d'Aparell Digestiu de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, que dirigeix la doctora Maite Novella, va afegir a la cartera de serveis a l'agost de 2018 la colangiopancreatografia retrògrada endoscòpica (CPRE), a l'Hospital Can Misses. Fins llavors era necessari derivar els pacients que necessitaven aquesta intervenció als hospitals Son Espases i Son Llàtzer.

Llegeix més: El servei de digestiu evita traslladar prop d'un centenar de pacients a Mallorca gràcies a la...

/ L'Àrea de Salut disposa actualment d'1.928 panells solars repartits pels hospitals i centres de salut

/ S'han produït més de 2 milions de kWh en energia fotovoltaica, la qual cosa ha evitat que s'emetin més de 800 tones de CO2 a l'atmosfera

La Direcció general d'Energia i Canvi Climàtic, per mitjà de contractes d'implantació, ha instal·lat prop de 2.000 panells solars fotovoltaics per generar electricitat en els hospitals públics de les Illes Pitiüses —Hospital Can Misses i Hospital de Formentera— i en els centres de salut Sant Antoni de Portmany, Vila i Sant Jordi de ses Salines. Aquesta acció ha estalviat més de 125.000 € en els dos últims anys.

Llegeix més: L'Àrea de Salut Pitïusa estalvia 125.000€ en dos anys després d'instal·lar sistemes...