Logo ASEF

\ L'infermer responsable de la Consulta d'educació diabetològica, Juan Tur Ortega, presenta un estudi

\ El treball aborda com garantir la veracitat de les dades aportades pels pacients diabètics sense culpabilitzar-les i aconseguint la seva recuperació

Que les dades aportades pels pacients diabètics en seguiment per la consulta d'infermeria d'Educació diabetològica presentin uns patrons característics va portar l'infermer responsable d'aquesta consulta, Juan Tur Ortega, a pensar que les dades podrien no ser tan fiables com haurien de ser per a un seguiment adient o control d'aquests pacients, de vegades gestants.

El sentiment de culpa de qui no compleix les recomanacions dels professionals sanitaris podria, segons la hipòtesi de Juan Tur, portar a distorsionar les dades. Cosa que ja no és possible amb el control monitoritzat. A partir d'aquí el treball dels metges i infermers passa per garantir un control adequat, sense culpabilitzar el pacient, acceptant el dret del pacient a la gestió de la informació que vol subministrar perquè aquest segueixi acudint als controls i es mantingui ferm en la monitorització dels seus nivells de sucre.

Aquest és en resum l'estudi realitzat entre alguns dels pacients de la consulta d'educació diabetològica, que Juan Tur ha presentat en la modalitat de pòster amb el títol I si menteix? Gestionar una situació incòmoda sense perdre el pacient”.

El pòster que ha estat acceptat pel comitè científic al XXXIV Congrés de la Societat Espanyola de Diabetis (SED) descriu un cas en què les tècniques d'educació per a la salut, comunicació terapèutica i la tecnologia possibiliten la identificació de dades falses aportades pels pacients, afavorint la seva recuperació per responsabilitzar-se de la seva autocura sense culpabilitzar-los.

El treball desenvolupat a la Consulta d'educació diabetològica de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera representarà la sanitat pública de les Illes Balears en aquest prestigiós congrés.

El Congrés Nacional se celebra a València des del 19 al 21 d'abril del 2023 i representa tots els actors implicats en la diabetis, pacients i professionals sanitaris. S'hi abordaran aspectes assistencials, de recerca bàsica, de recerca translacional, els darrers avenços terapèutics, i propostes dels diferents grups de treball de la SED seran presentades i obertes a discussió.

Per a Juan Tur «els avenços en el millor tractament dels pacients amb diabetis són nombrosos i prometedors: les noves tecnologies estan facilitant el millor seguiment per part de professionals i pacients i, en definitiva, una millor qualitat de vida en les persones amb diabetis».

Tur destaca «el dret dels pacients a gestionar la informació que ens proporcionen sense que els fem arribar la nostra “decepció”. La mentida és un element més en la comunicació professional-pacient, en què aquest ha de sentir-se el més còmode possible i no hi ha d'haver decepcions anunciades.

De fet, en la recerca científica de les paraules vinculades deception-rates a la publicació especialitzada PubMed.gov apareixen només tres referències, cosa que indica que tots ho veiem, però no s'escriu ciència sobre això. La mentida és al nostre medi tan òbvia i quotidiana que es manté entre la normalitat i el tabú».

Juan Tur és infermer i doctor en Infermeria per la Universitat de les Illes Balears, el 2013 va publicar la seva tesi doctoral amb el títol “Tractament multidisciplinari de l'obesitat mòrbida”.