Logo ASEF

Sang de cordó umbilical en 2020

El Paritori de Can Misses augmenta el nombre de donacions de sang de cordó umbilical respecte a 2019

En 2018 es van registrar 12 donacions, 50 en 2019 i 52 en 2020

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera continua un any més sent la referència de la donació de sang de cordó umbilical de les Illes Balears. Així, després de recuperar l'any passat la dinàmica de fa una dècada, en la qual liderava la donació de sang de cordó umbilical, en quadruplicar les dades de 2018, no només manté les excel·lents dades de 2019 sinó que les incrementa.

En 2020 s'han registrat 52 donacions de sang, un 4 % més que en 2019, any en el qual mig centenar de gestants va donar de manera altruista la sang de cordó, i que van multiplicar per quatre les dades obtingudes en 2018, amb 12 donacions de sang de cordó umbilical.

D'aquesta manera s'ha superat l'objectiu de l'equip de comares, coordinat per la Dra. Pilar García León, d'aconseguir una donació cada setmana, malgrat les restriccions produïdes durant l'estat d'alarma. A l'hora de valorar aquestes dades cal tenir en compte que durant la primera fase de la pandèmia es van restringir les donacions de sang de cordó umbilical i que actualment es poden fer si el resultat de la PCR —que es fa de manera rutinària abans de cada part— és negatiu.

És molt destacable l'impuls, donat en 2019, per la Dra. Pilar García León, ginecòloga i coordinadora del Programa de donació de sang de cordó umbilical, i del gran treball de l'equip de comares, ja que han estat acceptades pràcticament totes les donacions.

Les donacions de sang de cordó umbilical són essencials per als trasplantaments de medul·la en els pacients amb leucèmia ja que conté les anomenades cèl·lules mare sanguínies, especialitzades en la renovació de totes les cèl·lules de la sang (glòbuls vermells, glòbuls blancs i plaquetes).

La principal utilitat de la sang de cordó umbilical, actualment, resideix en els trasplantaments, que poden indicar-se en malalts que pateixen determinades malalties congènites o adquirides de la medul·la òssia, com ara les leucèmies agudes o cròniques.

Avui dia es fan trasplantaments amb sang de cordó umbilical, medul·la òssia o sang perifèrica procedent d'un donant.

La donació altruista i pública de la sang de cordó umbilical implica que tots els cordons emmagatzemats en el Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears queden disponibles per ser utilitzats en el trasplantament de qualsevol malalt compatible que ho necessiti.

La recol·lecció de la sang del cordó és un procés molt senzill, que no comporta perill ni per a la mare ni per al bebè, que es realitza en el moment del part. Després del naixement del nen i després de la secció del cordó umbilical es fa una simple punció del cordó umbilical mentre que la placenta és encara a l'úter, i es recol·lecta la sang continguda en el cordó en una bossa específica per a això.

L'extracció de sang de cordó umbilical no està indicada quan es presentin complicacions en el part que alterin la salut materna i/o fetal i aquesta extracció pugui interferir en l'atenció adequada a la mare o al nounat.

Per a la supervisora de Paritori, Nieve Clara Mateazzi, «estam doblement satisfetes per seguir complint els objectius de donació de sang de cordó umbilical i millorant-los, i per fer-ho en un any com el que hem viscut amb les dificultats afegides de la pandèmia. Cal que agrair el gest altruista de totes les mares que decideixen donar la sang de cordó i l'impuls de la Dra. Pilar García León, coordinadora d'aquest programa, i l'enorme treball i implicació de l'equip de comares, tots ells clau per poder aconseguir aquestes magnífiques dades ja que aquesta sang serveix per salvar vides».

Per la seva banda, la Dra. Pilar García León, coordinadora del programa, destaca <<l'orgull que un altre any més continuem liderant el programa de donacions de sang de cordó umbilical, perquè és un reflex més de l'excel·lent treball de les comares, i de la qualitat del nostre paritori, en cadascuna de les pràctiques que es duen a terme, independentment de la situació actual i de les dificultats. Volem que la informació arribi al major nombre de pares perquè tinguem la possibilitat que cada any augmenti el nombre de donacions, perquè les implicacions mèdiques són cada vegada majors i el camp de la investigació ens permetrà arribar en poc temps a regenerar òrgans, entre moltes altres aplicacions. I som la primera baula d'aquesta cadena que comença amb la generositat de cada mare».

Antoní Gayà, director tècnic del Banc de Sang i Teixits dels Illes Balears, valora <<l'esforç i implicació de tot el personal de Can Misses, que han estat claus per aconseguir aquest notable increment de donacions>>.