Logo ASEF

\ Des de 1992 fins a l'actualitat s'han format en asef prop de 300 especialistes, metges, infermeres i farmacèutics

\ En aquestes tres dècades s'han acreditat les especialitats de medicina de família, psiquiatria, medicina interna, UCI, farmàcia hospitalària, comares i infermeres de família

L'any 1992 l'Àrea de salut d'Eivissa i Formentera començava a formar especialistes en medicina de família i comunitària a l'antic centre de salut Can Misses. Aquesta promoció la formaven quatre metges i dos encara continuen treballant a l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, els doctors José Antonio Chumillas Belmonte i Alberto Sanagustín, que han rebut un homenatge per la seva trajectòria. També han estat reconeguts els excoordinadors de Docència Dr. José Antonio Martínez, Alfredo Barber, Magdalena Pagès i Silvia Sedano per la seva aportació i dedicació a la formació de l'Àrea de Salut Pitiusa.

Aquestes tres dècades s'han anat acreditant diferents especialitats i centres d'atenció primària. Així, d'aquell primer centre de formació acreditat el 1992 s'ha passat a tenir set centres de salut per a la formació mèdica especialitzada de metges de Medicina Familiar i Comunitària, que tenen com a hospital de referència l'Hospital Can Misses i que són des del 1998 Es Viver i Sant Antoni de Portmany, des de l'any 2010 el Centre de Salut de Vila, i des del 2020 els centres de Santa Eulària des Riu, Sant Jordi de ses Salines i Sant Josep de sa Talaia.

També s'han ampliat les especialitats que a més de les de Medicina de família, es compta amb Psiquiatria el 2004, Medicina interna el 2010, Llevadores el 2007, Farmàcia hospitalària i infermeres d'Atenció Familiar i Comunitària el 2020, i UCI el 2021.

A partir del 2023 s'incorporaran les Unitats Multiprofessionals de Ginecologia i Obstetrícia i Pediatria, és a dir que es formaran metges i infermeres.

Des del 1992 han passat per asef 233 MIR, d'aquests han completat la seva formació 188 metges, i encara se'n troben en formació 45.

Han obtingut especialitat de Medicina Familiar i Comunitària 173 metges, 35 s'estan formant, a més, actualment.

8 metges s'han especialitzat en Medicina Interna i 4 més estan en formació.

7 psiquiatres han fet el MIR a asef i dos els estan fent ara.

I finalment, hi ha 3 FIR de Farmàcia hospitalària a asef i una intensivista que es troben en ple procés de formació.

Les EIR han estat fins ara 29 infermeres especialitzades en Obstetrícia i 11 en Atenció Familiar i Comunitària, 40 infermeres en total.

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera està formant aquest any 63 especialistes, 52 metges i 11 infermeres, i duplica les dades de fa tres anys.

Els nous setze metges interns residents (MIR) i infermeres internes residents (EIR) se sumen als 47 MIR i EIR que ja estan en període de formació. Amb això, l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera arribarà a la xifra de 63 MIR i EIR, gairebé el doble dels que es van registrar el 2019, 33 metges i infermeres residents.

Una jornada adreçada als sentits

L'enfocament de la jornada ha intentat ser commemoratiu i formativa, per això hi ha hagut diferents taules rodones en què s'ha debatut el present i el futur de la formació amb experts en el tema com els doctors Joan Llobera Cànaves, responsable de la Unitat de Investigació d'Atenció Primària de Mallorca, Cristina Moreno Mulet, degana de la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de les Universitat de les Illes Balears (UIB), Miquel Àngel Roca Bennasar, degà de la Facultat de Medicina de la UIB i la Dra. Asunción Sánchez Ochoa, directora general de Recerca en Salut, Formació i Acreditació, que obrirà la jornada i la taula de la qual ha estat moderada per la gerent d'asef, la Dra. Carmen Santos.

També una taula amb els coordinadors de la Unitat Docent en aquests 30 anys, Dr. José Antonio Martínez Iglesias i Dr. Alfredo Barber Cabanilles, a més de Fernando Ros Rodrigo, coordinador Formació Sanitària Especialitzada que moderarà el coordinador actual de docència, Dr. Daniel Camacho Hernández.

Hi ha hagut una menció honorífica a la secretària de la Unitat Docent Begoña Riballo Mínguez, que ha estat secretària de la Unitat Docent i peça clau i imprescindible durant més de vint anys.

Una altra de les taules de debat ha estat enfocada a l'experiència de MIR i EIR que han decidit desenvolupar la seva carrera a les Pitiüses, moderada per Ina Cardona Roselló, supervisora de la Unitat Docent d'asef, en què han participat la Dra. Anna Ribas Riera, Dr. Adrián Mateo Simón, David Balsa Prado, Infermer especialista en Atenció Familiar i Comunitària i Isabel Pérez Martínez, Infermera Especialista en Obstetrícia.

El Dr. José Ignacio Ricarte ha estat el conductor de l'acte i ha fet una conferència titulada “A la recerca del talent”. Finalment, no ha estat possible oferir la ponència “La cura de l'invisible de la Dra. Paloma Fuentes González per malaltia.

Tot seguit, s'ha emès un vídeo de la nova de l'Oficina d’Atenció al Professional del Servei de Salut de les Illes Balears per a la Retenció del talent que dirigeix Miguel Ángel Roca Puertas.

La música i l'aroma han posat un toc original a aquestes jornades. Els músics Pere Prieto i Juan F. Ballesteros han fet un recorregut musical des del 1992 a l'actualitat en què tocaran amb saxo i piano temes d'Alejandro Sanz, Adele, Nirvana, Maroon 5, Lady Gaga o Rosalia portant-nos a través dels records musicals dels hits d'aquells anys a les principals fites de la Unitat docent. I l'aroma també tindrà un protagonisme especial, ja que s'ha desenvolupat l'aroma F, un perfum específic per a aquesta jornada que facilita la concentració per les propietats calmants i afavoreix la memòria i la creativitat.

Per a la directora gerent de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, Carmen Santos, «continuem apostant per la formació com una de les maneres més efectives de fidelitzar futurs especialistes, metges i infermeres, per això ampliar les places que tenim per a formació i les especialitats en què ho fem és un avenç molt important. En els darrers anys hem duplicat el nombre de professionals que formem, hem ampliat especialitats i el nombre de centres docents. Millorar la nostra capacitat formativa és una de les maneres més efectives que tenim per garantir professionals per al futur. Aquesta jornada ha estat un reconeixement a tots els professionals que n'han format part i als que hem format en aquests 30 anys».