Logo ASEF

300 PCR diàries

\ Multiplica per sis la seva capacitat màxima diària per a processar proves PCR

\ Comptarà amb dos nous termocicladors i un extractor automatitzat de RNA més

El Laboratori de Microbiologia de l'Hospital Can Misses podrà processar diàriament fins a 300 proves PCR (sigla en anglès de Reacció en Cadena de la Polimerasa) per al diagnòstic de la COVID-19. Fins ara es podien processar fins a 48 PCR a el dia, de manera que la capacitat màxima de processament es multiplica per sis.

Actualment s'estan adequant els espais per instal·lar nova tecnologia, que consistirà en un nou extractor automatitzat de RNA i dos termocicladors. Les actuacions donaran una autonomia major al Laboratori de l'Hospital, el que permetrà reduir significativament el nombre de proves que es derivaven a l'Hospital Universitari Son Espases per ser processades. Els pacients, així, es beneficiaran d'un servei més eficient i àgil.

La presidenta de Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, acompanyada de la consellera de Salut, Patricia Gómez; del director general de el Servei de Salut, Juli Fuster; de la responsable del Servei de Microbiologia; Adoración Hurtado, i de la directora gerent, Carmen Santos, amb l'equip directiu de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, ha visitat les actuacions de condicionament.

El Laboratori passarà a comptar amb set llocs de treball, cinc d'ells protegits amb SAI (sistema d'alimentació ininterrompuda). A més s'instal·larà un ull de bou per a la correcta visualització de la zona d'amplificació, s'obrirà una nova comunicació interior, s'habilitaran bancades a la zona de preparació de mostres i a la zona d'amplificació, es modificarà el flux d'aire per crear pressió positiva a la zona de preparació de mostres i es redistribuiran les estufes i neveres.

Gestió de 12.000 proves de la COVID-19

La presidenta ha aprofitat la seva visita a Eivissa per conèixer de primera mà l'estat de les actuacions d'un dels serveis on més s'ha incrementat l'activitat durant la crisi de la COVID-19. El Laboratori ha gestionat al voltant de 12.000 proves: fins al 15 de juny s'havien gestionat 11.928 proves, de les quals 9.548 han estat PCR; d'aquestes últimes 9.186 es han enviat a Son Espases i 362 s'han processat a Can Misses. D'altra banda, també s'han practicat a Can Misses 2.160 test d'anticossos i 275 test ràpids amb la tècnica ELISA.

El Laboratori ha arribat a tramitar al voltant de 300 proves diàries, en els moments de més activitat, que han estat els dels processos de cribratge en les residències sociosanitàries -a tot el personal i als pacients- i a tot el personal de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera. D'aquestes 300 proves diàries gestionades, a Can Misses s'han analitzat unes 15 diàries, aquelles que no admetien demora, com ara els ingressos en UCI, els trasllats a altres centres i les intervencions quirúrgiques urgents, entre d'altres.

L'equip de Microbiología está format per quatre microbiòlegs, els doctors Adoración Hurtado, cap de Servei, Susana Ramon, Javier Segura i Gemma Jiménez, cinc tècnics de laboratori i els dos supervisors de laboratori, Dolors López i Carlos Gustavo Martínez Cervera.

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera ha reforçat l'equip de tècnics de laboratori amb la contractació de tres tècnics més. Així, s'incorpora un més per torn per a la gestió de la COVID-19, de manera que actualment el servei compta amb sis tècnics de laboratori.

Microbiologia s'ha anat equipant progressivament per poder oferir una resposta adequada a l'increment de nombre de proves. Així, fins ara, s'havien adquirit dos aparells per al diagnòstic molecular ràpid: un amb un panell respiratori multidiana que permet la determinació d'altres virus respiratoris i un temps de resposta de setanta minuts, model QIAstat, i un altre que permet l'obtenció dels resultats en cinquanta minuts, model GeneXpert.