Logo ASEF

Programa de salut infanto-adolescent

La coordinadora balear del Programa de salut infanto-adolescent, Aina Soler, acompanyada de les responsables d'aquest programa a Eivissa i Formentera, Antonella Chiandetti, pediatre del Centre de Salut de Vila, i Mónica Yern, infermera del Centre de Salut Sant Josep, han presentat en una sessió realitzada a l'Hospital Can Misses el nou programa que guiarà la salut infantil i adolescent a 20 professionals de pediatria dels centres de salut de les Pitiüses.

Tant Soler, com Chiandetti i Yern, han format part del grup de treball que ha desenvolupat aquesta nova guia que suposa una renovació respecte a l'antic Programa de l’infant sa (amb gairebé 20 anys de vida) i que ha estat format per un total de 15 professionals de les illes, 11 d'ells de Mallorca, 2 de Menorca i 2 d'Eivissa.

L'objectiu principal que persegueix aquest nou programa és adaptar-se a les noves necessitats de la població —recollides pels professionals— i contribuir al desenvolupament adequat de la població infantil i adolescent, millorant la seva salut.

S'han mantingut i actualitzat les activitats de garbellament, que han demostrat el seu benefici a través de l'evidència científica. Una de les principals novetats del programa és que la promoció de la salut s'amplia a l'entorn dels infants.

El programa d'atenció infanto-adolescent presenta importants canvis per a la salut infantil i adolescent de les illes com racionalitzar el nombre de visites, definir els professionals que les realitzaran i incorporar-hi activitats d'educació per a la salut com a eina clau per a la promoció de la salut i la prevenció de malalties en la infantesa.

Les antigues revisions passaran a denominar-se visites, i passaran de 18 revisions a 12 visites dividides en les diferents etapes del creixement dels infants, per exemple adaptació familiar —al mes—, escolarització —als 3 anys—, socialització —als 6 anys— i les visites les realitzaran pediatres i infermeres, formades específicament per a aquesta finalitat. A més, el nou programa contempla dos tallers d'educació per a la salut, un de parentalidad positiva i un altre de salut infantil i preveu la incorporació de nous tallers.

La formació dels equips de salut encarregats del Programa de salut infanto-adolescent continuarà amb tallers específics l'octubre i el gener, impartits per Antonella Chiandetti i Mònica Yern. Es tractaran, en dos blocs, els següents temes: prevenció de l'obesitat, alimentació complementària, promoció de la salut bucodental, prevenció de tabaquisme passiu i exploració de l'audició i dificultats de la comunicació i el llenguatge, al primer bloc, i calendari quirúrgic, pubertat precoç, detecció displàsia evolutiva de maluc, plagiocefàlia. torticoli congènita, detecció d'assetjament entre iguals i maltractament infantil i prevenció dels problemes del son, al segon bloc.