Logo ASEF

S'ha celebrat a Can Misses una Jornada centrada en la infermera de pràctica avançada dins dels actes de commemoració del Dia Internacional de la infermeria

\ ​El 59% dels treballadors de l'Àrea de Salut són infermeres, i d'aquestes, el 80,5% són dones

L'enfocament especialitzat de les professionals d'infermeria, la capacitat i el coneixement per prendre decisions complexes i una pràctica àmplia, així es defineix la figura de la Infermera de Pràctica Avançada (IPA), una de les apostes de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera dins del pla estratègic 2022-2024. «La Infermera de Pràctica Avançada incideix d'una manera notable en els resultats de salut i en la qualitat de vida i en l'experiència dels pacients i les seves famílies», segons Noelia Azqueta, directora d'infermeria de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera.

Aquest perfil d'infermera experta ofereix una atenció directa al pacient i família, i augmenta la qualitat assistencial, ja que ofereix continuïtat en el procés d'atenció, treballa amb indicadors de salut, aporta una pràctica clínica àmplia i diferenciada i genera coneixement en cures. És a dir, la seva feina va més enllà del nivell assistencial i és un referent docent, investigador i incideix en la innovació de l'Àrea de Salut.

Entre les infermeres de pràctica avançada hi ha educadores diabetològiques, infermeres dedicades a l'atenció comunitària, estomaterapeutes especialitzades en el control del pacient amb ostomies, infermeres oncohematològiques o infermeres pediàtriques per posar-ne alguns exemples.

Dia Mundial de la Infermeria

El dia 12 de maig se celebra a tot el món el Dia Internacional de la Infermeria en commemoració del naixement de Florence Nightingale (Florència, 1820 – Londres, 1910), considerada mare de la infermeria moderna en impulsar la importància de les cures. La figura de la Infermera de Pràctica Avançada recupera el símbol de Florence Nightingale, que al llarg de la seva trajectòria professional va detectar variables determinants en la supervivència dels pacients i va reivindicar la importància de l'atenció d'infermeria i l'entorn sanitari en la recuperació.

L'Àrea de Salut ha celebrat avui dia 10, dins dels actes commemoratius del Dia Internacional de la infermeria, una jornada centrada precisament a la Infermera de Pràctica Avançada.

La jornada ha estat inaugurada per la gerent, Carmen Santos, que ha destacat que «la Infermeria és una professió que està constantment redefinint els objectius i l'espectre d'actuació. En el cas de la Infermera de Pràctica Avançada la contribució de la mateixa a la cura i maneig de pacients amb patologies cròniques complexes, per exemple, serà determinant. Les malalties cròniques constitueixen el desafiament més gran actual per als serveis de salut i moltes de les propostes de models i serveis desenvolupats per fer front a aquest desafiament tenen les infermeres com a principals proveïdores, la majoria d'ocasions, amb funcions de pràctica avançada, per cosa que és un escenari idoni per il·lustrar com els determinants de salut marquen l'agenda del desenvolupament professional infermer». A continuació, Noelia Azqueta, directora d'infermeria, ha destacat "l'autonomia i el lideratge com a senyes d'identitat pròpies alhora que la formació, l'educació sanitària, la pràctica basada en l'evidència científica o la investigació".

Sota el lema Avancem unides les infermeres de l'Àrea de Salut Marta Bombardó Soria, infermera la Consulta de Ferides i Ostomies, Marisa Escobar Povedano, infermera de la Consulta de Pneumologia, Lorena Cascos Espinosa, infermera de la Consulta d'Urologia, Montserrat Martínez Rodríguez, infermera de la Consulta de Cardiologia i Fiorella Galli Mengh, infermera de la Consulta d'oncologia han compartit les seves experiències com a infermeres de pràctica avançada a la primera de les taules rodones que ha moderat Yolanda Ferrer, subdirectora d'infermeria.

Abans Juan Manuel Gavala Arjona, director d'infermeria de l'Hospital Universitari Son Espases, ha presentat el Projecte Infermeres de pràctica avançada.

La jornada ha finalitzat amb una segona taula rodona amb el títol “Compartint experiències de pràctica avançada en Atenció primària” que ha estat moderada per Jean Philippe Baena, subdirector d'infermeria d'Atenció Primària, i on les Infermeres Gestores de Casos Comunitària, a més d´Elisa Sánchez, coordinadora d´infermeria del CS Sant Antoni de Portmany i de Carmen Ortiz Martínez, infermera pediàtrica del CS Vila han parlat de la demanda aguda id´educació per a la salut, entre altres temes.

El 59% dels treballadors de l'Àrea de Salut són professionals d'infermeria

Dels més de 2.600 treballadors de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, 1.537 són professionals d'infermeria, és a dir, sis de cada deu professionals, la immensa majoria dones, 1.238 (un 80,5%) i 299 homes (19,5%).