Logo ASEF

\ Després de l'ampliació de plantilla de 8 metges duta a terme a l'octubre de 2022, ara es creen 4 noves places

\ Les quotes per metge es rebaixen fins a les 1.700 targetes quan abans d'aquesta ampliació estaven per sobre de les 2.000 targetes per metge

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera incrementa novament la plantilla d'Atenció Primària amb la creació de 4 noves places que permetrà reduir les quotes dels metges dels centres de salut.

D'aquesta manera s'han creat noves places als centres de salut Santa Eulària des Riu, Sant Antoni de Portmany, Sant Josep de sa Talaia i la Unitat Bàsica de Salut de Puig d'en Valls que fins a l'ampliació de les instal·lacions ocuparà plaça a el Centre de Salut Vila.

Es tracta de la segona fase d'augment de plantilla en Atenció Primària.

Fa mig any es va produir la primera fase de l'ampliació de plantilla i des de l'1 de novembre del 2022 es compta amb 8 noves places que permeten reduir les quotes dels metges dels centres de salut i adequar-les a la mitjana balear.

A finals de l'any passat es van crear dues noves places als centres de salut Santa Eulària des Riu, Sant Antoni de Portmany i una nova plaça a Es Viver, Vila, Sant Jordi de ses Salines i Can Misses.

D'altra banda, també es van consolidar 17 places que fins aleshores eren eventuals convertint-les en fixes i que ha permès entre altres coses disposar d'un nombre més gran de metges als centres de salut com a pool, és a dir aquells que s'encarreguen de cobrir les incidències (baixes, vacances, reforçament d'urgències…) que sorgeixen i que permeten garantir l'activitat el centre sense que aquestes situacions afectin la normalitat de les consultes de cada centre.

L'augment de quatre nous equips té un doble objectiu, d'una banda, reduir les quotes assignades a cada metge i, de l'altra, millorar l'accessibilitat dels usuaris al primer nivell assistencial.

L'ampliació duta a terme permetrà situar les quotes sobre les 1.700 targetes per metge de mitjana, quan abans d'aquesta ampliació de plantilla estava per sobre de les 2.000 targetes sanitàries per metge de mitjana, és a dir, suposarà reduir les quotes un 17% de mitjana.

Les demores més baixes de les Balears

L'Atenció Primària d´Eivissa i Formentera registra les demores més baixes de les Illes Balears. A les dades del tall de març la demora mitjana per accedir al metge de família de manera presencial se situava en els 3,9 dies, i 1,6 dies de demora en el cas de consulta amb la infermera.

L'increment de plantilla també ha tingut una clara repercussió en la disminució del nombre de consultes/dia per metge, que el març de 2023 se situava de mitjana a les 26 consultes per facultatiu cada dia i que fa un any era de 30 cites diàries, és a dir, que hi ha hagut una disminució del 10% en la pressió assistencial i això malgrat que l'activitat s'ha vist incrementada un 2,23%. El primer trimestre del 2023 s'han atès 146.800 consultes mèdiques davant les 143.599 dels primers tres mesos del 2022.

La gerent de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, Carmen Santos, ha destacat la importància de l'atenció primària com a eix vertebrador del Sistema Nacional de Salut i com a primer nivell assistencial. Amb aquestes ampliacions successives de plantilles, adeqüem l'Atenció Primària a les necessitats actuals i en garantim l'accessibilitat. Continuem treballant per mantenir l'alt nivell de l'Atenció Primària de les Pitiüses que ha estat un referent històric a les Illes Balears gràcies a l'excel·lent preparació de metges i infermeres dels centres de salut».