Logo ASEF

/ L'Observatori del Suïcidi ja ha format des de 2018 més de dos centenars de professionals de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera (ASEF)

/ La psicòloga clínica Desirée Guillén, responsable del Servei d'Atenció i Prevenció del Suïcidi de l’ASEF, ha impartit aquest curs teoricopràctic

L'Observatori del Suïcidi del Servei de Salut de les Illes Balears ha impulsat un nou curs teoricopràctic per abordar la conducta suïcida en l'adult, dirigit a professionals d’atenció primària de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera.

Les restriccions de capacitat, degudes a la pandèmia, han limitat aquest curs a una quinzena de professionals, metges i infermeres, dels centres de salut d'Eivissa i Formentera, tot i que hi havia mig centenar de professionals inscrits, que es podran formar en properes edicions.

L'objectiu d'aquesta formació és millorar la detecció i l'abordatge de la conducta suïcida, i segons explica la responsable de l'Observatori i coordinadora del Projecte Autonòmic de la Prevenció de la Conducta Suïcida, Nicole Haber, «els professionals d'atenció primària són clau per detectar aquesta realitat, pel seu contacte proper i freqüent amb els pacients».

El curs ha comptat amb quinze alumnes de tots els centres de salut de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, que han rebut una formació teòrica i pràctica i en el qual s'han entrenat amb casos simulats.

La formació ha estat impartida per la psicòloga clínica Desirée Guillén Fopiani, responsable del Servei d'Atenció i Prevenció Suïcidi (APS) de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera. Aquest servei ofereix un tractament ambulatori, intensiu (de tres a sis mesos) i especialitzat en la conducta suïcida de totes les persones, adultes o menors, amb ideació suïcida o que hagin fet una temptativa. La psicòloga passa consulta a l'Hospital Can Misses en el cas d'adults i a la Unitat de Salut Mental Infantojuvenil, per als infants i adolescents.

La responsable de l'Observatori explica que des del mes d'octubre de 2020 s'ha detectat a les Illes Balears un augment del 30 % de temptatives autolítiques en joves i d'un 50 % en adults, amb una baixada en l'edat de les persones afectades.

En aquest sentit, segons les dades de l'INE de 2020, a les Illes Balears ha disminuït un 10 % el nombre de defuncions per suïcidi respecte a l'any 2019. Nicole Haber matisa que «no es poden treure conclusions, però des que es posà en marxa l'Observatori estam impulsant nous serveis, protocols, programes, coordinacions, formació i sensibilització. Confiam que a poc a poc vagin donant resultats».

A més, Nicole Haber comenta que la conducta suïcida és particularment complexa i la prevenció també n’és. Així, declara que «la prevenció és una tasca minuciosa, que cal abordar des de molts fronts i per part de tothom, institucions, cossos de seguretat, associacions, mitjans de comunicació o ciutadans, entre d’altres. Des de l'Observatori donam molta importància a les mesures i a la coordinació entre tots els agents».

Fins ara, i des que van començar les activitats formatives promogudes per l'Observatori del Suïcidi, en 2018, s'han format dos centenars de professionals d'Eivissa i Formentera. S'han fet fins ara cinc formacions dirigides a personal d'Atenció Primària i del SAMU 061. També s'ha format l'equip de la Unitat de Conductes Addictives del Consell d'Eivissa i el Servei de Patologia de l’ASEF. D'altra banda, s'han format tots els professionals de les residències que depenen de la Fundació d'Atenció i Suport a la Dependència i de Promoció de l'Autonomia Personal de les Illes Balears (Can Raspalls, Can Blai i Sa Serra). Els policies tutors i educadors, treballadors socials, orientadors educatius i altres professionals de l'àmbit socioeducatiu també han rebut formació per abordar i prevenir el suïcidi i, finalment, es va impartir un taller als professionals dels mitjans de comunicació. 

D’entre els més recents, també es va impartir un curs, a l'octubre d'enguany, sobre intervenció en crisi suïcida per part dels cossos d'emergències i de seguretat amb la participació de bombers d'Eivissa i de Formentera i del Servei de Psicòlegs d'Emergències (del GIPEC). Va ser un curs pioner a l'estat, en què van interactuar representants de tots els cossos de seguretat i d'emergències.

En total, entre els diferents organismes, s'han format més de 250 persones en el tractament del suïcidi a Eivissa i Formentera.

 Segons Desirée Guillén, «la solució a aquest tipus de problemàtica tan complexa passa per la necessitat de crear unes bones xarxes de comunicació que permetin desenvolupar una intervenció integral i més completa. I la formació és clau en aquest procés».