Logo ASEF

Programa cronicitat Formentera

\ Entre les prioritats hi ha l'augment de la freqüència dels desplaçaments de les infermeres gestores de casos i la formació

Recuperar la nova normalitat després de la millora epidemiològica permetrà potenciar el projecte d'abordatge a la cronicitat de la illa de Formentera

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, una vegada que es va recuperant la normalitat en els centres de salut després de la millora de la situació epidemiològica —amb mesures com, per exemple, cedir als usuaris l'elecció del tipus de consulta que millor s'ajusta a les seves necessitats des d'aquest començament de setmana— dona nous passos en l'atenció primària de la illa de Formentera.

D'aquesta manera, una de les prioritats per a l'Àrea de Salut serà potenciar el projecte d'abordatge de la cronicitat a Formentera. Per a això, les infermeres gestores de casos Noa Bazal Vega, infermera gestora de casos comunitària, i Mónica Yern Moreno, infermera gestora de casos pediàtrica, s'han desplaçat a Formentera i s'han reunit amb el coordinador d'Infermeria del Centre de Salut Formentera, Onofre Sáez Avilés, i amb el responsable de l’hospital de Formentera, Gonzalo Espí Senent, per establir un full de ruta.

Dins d'aquest full de ruta, s'ha donat prioritat a la freqüència en què les infermeres gestores es desplaçaran a Formentera per donar suport en la gestió casos, així com establir un calendari de reunions amb els equips directius. Posteriorment es faran sessions formatives i divulgatives del projecte de cronicitat tant amb els equips d'atenció hospitalària, com amb els de atenció primària.

També es programaran reunions amb els diferents organismes i entitats de l’illa de Formentera amb la finalitat d'afavorir la implementació eficaç i eficient del Programa de cronicitat de les Illes Balears.

L'estratègia per a l'atenció a la cronicitat recull la necessitat d'una infermera gestora de casos per cada 30.000 targetes sanitàries. A Formentera hi ha 11.000 targetes sanitàries, i fins ara el Centre de Salut Formentera ha comptat amb una infermera gestora de casos compartida amb un altre centre de salut, un sistema que és habitual en la gestió d'Atenció Primària d'Eivissa i Formentera per completar els contingents necessaris i per garantir una atenció eficaç i eficient. Així, el Centre de Salut Formentera compta amb infermera gestora de casos, igual que és compartida l'odontòloga, la higienista dental, l'optometrista, la treballadora social i la Unitat de Cures Pal·liatives.

Amb el nou impuls al programa d’atenció a la cronicitat s'augmentaran les visites i el personal assignat al centre de Formentera, a més de reforçar la formació als professionals.

Fins ara el monitoratge de la cronicitat a Formentera destaca pels seus bons indicadors (atenció domiciliària, gestió del pacient crònic complex i crònic avançat) fruit de l'excel·lent treball i compromís de les infermeres i metges del Centre de Salut Formentera.

Per al subdirector d'Infermeria d'Atenció Primària, Jan Philippe Baena, «el nostre objectiu és impulsar l'atenció a la cronicitat a Formentera ara que ens hi podem centrar després de la millora de les dades epidemiològiques. No obstant això, una gran part del treball ja està avançat amb la identificació dels grups de persones amb patologia crònica a Formentera i la coordinació entre nivells que han assegurat la continuïtat de les cures i l'activació dels diferents recursos en cada cas, a més de l'atenció domiciliària per part del gran treball de les infermeres del Centre de Salut Formentera. Ara es tracta d'impulsar aquest programa i incrementar freqüències, equips i formació perquè la atenció al pacient crònic de Formentera sigui òptima».