Logo ASEF

10 OCT

El taller de fotografia «Jo no som el meu diagnòstic» ha recorregut els hospitals de les Illes Balears

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera celebra el Dia Mundial de la Salut Mental amb diverses activitats 

El Servei de Psiquiatria de l'Hospital Can Misses se suma a la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental 2020 —el lema del qual és «Salut mental i benestar, una prioritat global»— amb diferents activitats i campanyes divulgatives en les xarxes socials i en mitjans de comunicació interna.

Per a la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental 2020, en coordinació amb l’Oficina de Salut Mental de les Illes Balears, l’associació La Nostra Veu ha impulsat el taller de fotografia «Jo no som el meu diagnòstic», que ha recorregut els diferents hospitals de les Illes Balears amb l’objectiu de lluitar contra l’estigma associat als trastorns mentals.

En el taller hi han participat professionals sanitaris i usuaris i, per mitjà de la fotografia, s’han retratat entre ells, s’han intercanviat els papers de fotògraf i model i han establert un diàleg amb l’objectiu d'extreure allò que els defineix com a persona més enllà de l’etiqueta d’un diagnòstic

Segons Sílvia Marí, psicòloga de l’Hospital de Dia Psiquiàtric de l’Hospital Can Misses «quan una persona rep un diagnòstic de trastorn mental comença el seu estigma social. Amb aquest taller, a més de que han tingut accés a les tècniques de la fotografia artística, sobretot aprenen autoconeixement, coneixement de l’altre, i veuen en una fotografia les diferents identitats que tots podem arribar a tenir».

Per a Vicente Gálaso, fotògraf que ha impartit el taller, «l’objectiu és donar veu a aquestes persones perquè se singularitzin, per mitjà de la creació artística, manifestant el que ells pensen que són, la seva essència, allò que els defineix com a persones i no el que diu el seu diagnòstic».

El taller es coordina des de l’associació i mitjançant la comunicació entre el fotògraf i la persona que es presta a ser fotografiada es descobreix el missatge individual que es vol donar. Es tracta d’un petit procés d'introspecció on el rol del trastorn va desapareixent i prenen més importància els papers que les persones desenvolupen al llarg de la vida.

Ara com ara ja hi han participat més de vuitanta persones de totes les Illes Balears. Fruit del taller, es durà a terme una exposició amb els retrats, en els quals hi brillen les veritables personalitats de tots el models, més enllà dels seus diagnòstics.

El grup de treball Lluita contra l’Estigma, a l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, el formen a més de Sílvia Marí, la Dra. Isabel Moreno, psiquiatra de la Unitat d'Hospitalització i Yolanda Carvajal, monitora de l'Hospital de Dia de Psiquiatria. Conjuntament amb el Servei de Comunicació de l'Àrea de Salut han preparat una campanya divulgativa contra l'estigma de la salut mental que visualment trasllada el concepte «No em donis l'esquena», en la qual es veuen diferents persones d'esquena reclamant no ser un simple diagnòstic sinó una persona, dins de la campanya «Jo no som el meu diagnòstic».