Logo ASEF

SVA HFOR

\ La nova UVI mòbil dotada amb equip del SAMU 061 va atendre un accident de trànsit amb trasllat a Son Espases

\ L'ambulància de SVA de Formentera va fer 205 assistències el 2019 i 211 el 2018.

Ahir es va inaugurar la nova base del SAMU 061 a Formentera, amb una ambulància de Suport Vital Avançat (SVA), popularment coneguda com a UVI mòbil, dotada amb equip propi del SAMU 061, format per un metge, un infermer i un tècnic de transport sanitari.

En el seu primer dia, va atendre un accident de trànsit en la carretera PM-820, entre Sant Ferran de ses Roques i el Caló de Sant Agustí, a les 19.15 h. Va ser una col•lisió frontal entre un cotxe i una moto, en la qual va resultar ferit el motorista, un home de 25 anys, que va sofrir un traumatismecranioencefàlic greu.

Una vegada assistit i estabilitzat per l'equip del SAMU 061, va ser traslladat per la nova unitat de SVA del 061 al Servei d'Urgències de l'Hospital de Formentera, on se li va fer un TAC. Posteriorment, va ser traslladat amb un helicòpter medicalitzat del 061 a la UCI de l'Hospital Can Misses. Va ser necessari activar el codi Politrauma, en el qual s'activen els serveis d'Urgències, UCI, Anestèsia, Traumatologia i Cirurgia per avaluar conjuntament l'assistència. Més tard, el pacient va ser traslladat en el mateix helicòpter a la UCI de l'Hospital Universitari Son Espases, on es troba en estat crític.

Es tracta, per tant, de la primera assistència de l'equip del SAMU 061, que ahir va estar format pel Dr. Jaume Ponce i l'infermer Alejandro Coves, d'aquesta nova base situada en el Port de la Savina.

L'equip de la nova base alliberarà els equips d'Urgències de l'Hospital de Formentera d'atendre aquest tipus d'emergències, quelcom que feien fins ara.

L'ambulància de SVA va fer, el 2019, 205 assistències, enfront de les 211 de l'any anterior. El mes en què més casos es van atendre va ser agost, amb 35, seguit per juliol, amb 29. Al setembre es van atendre 27 emergènciesi al maig 19. Durant la resta de mesos, fora de la temporada estival, l'activitat es va reduir pràcticament dues terceres parts: 8 assistències al febrer, novembre i desembre, i 10 al gener, març i abril.