Logo ASEF

 \ L'Àrea de Salut disposa d'un espai anomenat DocuCovid19 amb més de 400 documents per especialitat

En aquest grup de treball participen al voltant de 90 documentalistes en ciències de la salut

La biblioteca científica de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, juntament amb professionals d'altres centres també vinculats a la Biblioteca Virtual de Ciències de la Salut de Balears (Bibliosalut) participen en un grup de treball estatal de documentalistes per recopilar informació de qualitat i evidència científica sobre l'COVID-19.

En aquest grup de treball participen al voltant de 90 documentalistes en ciències de la salut. La major part són bibiotecarios d'hospitals, encara que també hi ha biblioteques universitàries, instituts d'investigació o conselleries de salut. Aquests professionals s'encarreguen diàriament de revisar les últimes publicacions (articles científics, guies de pràctica clínica, protocols, infografies, etc.), així com donar resposta a peticions formulades per professionals de la salut que es troben donant assistència als pacients.

D'aquesta manera, comparteixen experiències i possibles solucions a les peticions dels professionals de la salut, que en molts casos són similars en diferents punts de la geografia, de manera que l'experiència d'altres centres en problemes puntuals pot arribar gairebé a l'instant a l'Àrea de Salut, i viceversa. En la mateixa línia, aquests professionals fan servir dos hashtags en xarxes socials (#AyudaBiblioteca i #JuntosParaAyudarte) a través del que quals professionals sanitaris poden formular consultes a Twitter.

Arran d'aquest treball cooperatiu, els professionals de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera disposen d'un espai anomenat DocuCovid19 en què es posa a la seva disposició més de 400 documents amb informació actualitzada sobre la base de l'evidència científica sobre l'COVID-19, organitzats en 46 carpetes que corresponen a determinades especialitats / temes (medicina interna, cures intensives, otorinolaringologia, farmàcia, atenció primària, protecció en l'entorn laboral, entre d'altres).

Des de l'inici de 2020, la producció científica en relació a l'COVID-19 ha anat augmentant setmana a setmana. Segons dades de l'recurs Litcovid [1], en les últimes quatre setmanes, la mitjana setmanal d'articles sobre el COVID-19 indexats a la base de dades PubMed (recurs de referència internacional per a la pràctica clínica) ha estat d'uns 400. Aquest volum de producció científica, a més de donar resposta a multitud de qüestions clíniques, contrasta amb la gran difusió que estan tenint informacions no contrastades, especulatives o, directament, falses, sobre el coronavirus en nombrosos canals (xarxes socials, principalment).

________________________________________
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/research/coronavirus/