Logo ASEF

Biblioteques lliures

\ A Sant Josep està prevista una segona llibreria amb obres infantils i un total de cinc a tots els centres del municipi

\ Els centres de salut de Vila, Can Misses i Es Viver ja disposen de biblioteques lliures amb excel·lents resultats

El Centre de Salut de Sant Josep s’afegeix al projecte de Biblioteques Lliures amb una primera instal·lació a partir de mobiliari restaurat. Els llibres, al voltant d’un centenar, també han estat aportats de forma altruista a la regidoria de Sanitat Local de l’Ajuntament de Sant Josep. Aquesta primera biblioteca lliure del municipi, que estarà a disposició dels nous usuaris del centre de salut a la sala d’espera, es complementarà en breu amb una altra per a la sala d’espera de Pediatria amb llibres orientats al públic infantil. A curt termini, està previst també arribar a la resta de centres de salut del municipi amb unes altres cinc instal·lacions.

La idea de sumar-se a aquesta iniciativa surt de la Coordinació d’Infermeria del Centre de Salut de Sant Josep, amb el suport del consistori i de l’Àrea de Salut de les Pitiüses, i són aquests professionals els que es faran càrrec de mantenir la instal·lació, la primera al municipi des que va arrencar el projecte Biblioteca Lliure Eivissa, fa més d’un any, a diversos punts de l’illa. Impulsades per Nica Seeleva.

Per al Centre de Salut de Sant Josep s’ha comptat amb la col·laboració de Joan Marí, Juanito Dalies, que ha donat la prestatgeria, Ezequiel Leandro Herrera, artista encarregat de la intervenció a l’obra, Pinturas Rubio, que ha donat el material, i per últim, Enkaja, qui s’han encarregat dels cartells, i Luz Menú, que han imprès les enganxines pels llibres. Tots els projectes als centres de salut de Vila, Can Misses, Es Viver i ara Sant Josep han estat coordinats per Seeleva.

El projecte de Biblioteques Lliures s’inicia en novembre de 2018 al Centre de Salut de Vila al què amb posterioritat s’han anat afegint nous centres com els d’Es Viver i Can Misses. Els resultats positius del projecte han impulsat l’extensió del projecte a Sant Josep i es prepara noves biblioteques per a l’Hospital de Formentera.

Aquesta iniciativa té per objectiu el foment de la lectura a les sales d’espera dels centres sanitaris a través de prestatgeries decorades per artistes d’Eivissa, el manteniment de les quals es realitza de manera lliure i autogestionada. Els mobles restaurats fan la funció de biblioteques per tal que cada persona agafi en préstec un llibre i el pugui tornar un cop llegit per tal que segueixi circulant.

Els llibres estan etiquetats amb enganxines identificatives de ‘Biblioteca Lliure Eivissa’ i tracten totes les temàtiques per a totes les edats: fotografia, literatura, art, autoajuda, manuals i investigació, història, cuina, massatges, medicina o filosofia... Aquests han estat cedits per donacions públiques i privades.

Es un projecte que promou la confiança, la cultura, el reciclatge, l’entreteniment, el saber, el compartir i la cura.

Per a Nica Seeleva, “el projecte ha demostrat que facilita la lectura als usuaris dels centres de salut i fomenta l’intercanvi lliure de llibres, amb un sistema basat en la solidaritat i la confiança. Seguim treballant per arribar a tots els centres d’Eivissa i Formentera”.

Per la seva banda, la regidora de Sanitat Local, Guadalupe Nauda, ha destacat “la contribució al foment de la lectura que es pot fer des de qualsevol àmbit, com el de la sanitat. Qualsevol iniciativa que serveixi per reconnectar amb l’hàbit de llegir per a treure-li temps a la pantalla del mòbil comptarà amb el nostre suport”.

Violeta Vega, directora d’Atenció Primària, valora “molt positivament la iniciativa, pel feedback rebut tant dels professionals com dels usuaris” i destaca “la transmissió de valors com l’ecologia, la promoció de la lectura en lloc dels aparells tecnològics i el respecte per allò públic que trasmet el projecte”.

A la inauguració d’aquesta primera biblioteca lliure a Sant Josep han acudit la regidora de Sanitat Local, Guadalupe Nauda, acompanyada de la directora d’Atenció Primària, Dra. Violeta Vega, pel coordinador mèdic del centre, Dr. José Segador, i la coordinadora d’Infermeria, Gloria Pérez.