Logo ASEF

Consulta jove

\ El Programa s’ha presentat avui al CS Sant Antoni de Portmany amb la participació d’Atenció Primària i el CEPCA

\ Els magnífics resultats de les consultes pilot als instituts de Sant Llorenç de Balàfia i Formentera han reforçat l’ampliació a la resta

«Consulta Jove» és un programa de promoció i educació per a la salut de la Conselleria de Salut i Consum organitzat a Eivissa i Formentera per Atenció Primària i coordinat pel subdirector d’infermeria, Jean-Philippe Baena, conjuntament amb el Centre d’Estudi i Prevenció de Conductes Addictives (CEPCA), que dirigeix Belén Alvite.

Avui ha tingut lloc una jornada de treball al Centre de Salut (CS) Sant Antoni de Portmany amb el personal d’infermeria que es farà càrrec de les consultes per a joves a cada centre d’educació secundària i amb els professors referents de cada institut.

A més de Jean Philippe Baena i Belén Alvite, en la sessió de treball han participat els infermers Onofre Sáez i Carmen Cuadra, pioners en l’atenció a adolescents i joves a «Consulta Jove». Aquest programa està emmarcat en la col·laboració entre els centres o instituts d’educació secundària i el seu centre de salut de referència. L’objectiu és treballar coordinadament els temes de salut entre els professionals de la salut de referència i la comunitat educativa, a més d’altres agents de la comunitat, i per això es recomana que es faci mitjançant una comissió de salut.

«Consulta Jove» es va implantar a les Pitiüses en el curs 2017-2018 a dos centres educatius: a l’IES Balàfia (Sant Llorenç de Balàfia) a càrrec de Carmen Cuadra, i a l’IES Marc Ferrer (Sant Francesc de Formentera) a càrrec d’Onofre Sáez. Els magnífics resultats obtinguts a tots dos instituts han impulsat l’ampliació a la resta de centres d’educació secundària, de manera que gradualment s’hi han anat incorporant, i actualment són vuit, perquè en el primer trimestre del curs escolar 2019-2020 s’hi han sumat sis centres, que ja disposen d’una consulta jove atesa per una infermera d’atenció primària:

 • IES Algarb: África Nuez, infermera del CS Sant Jordi de Ses Salines
 • Colegio Mare de Déu de les Neus: Inmaculada García, infermera del CS Sant Jordi de Ses Salines
 • IES Sant Agustí: Gloria Pérez, infermera del CS Sant Josep de Sa Talaia
 • IES Balàfia: Carmen Cuadra, infermera del CS Santa Eulària des Riu
 • IES Xarc: Elena Ripoll, infermera del CS Santa Eulària des Riu
 • IES Sa Serra: Eva Ayala, infermera del CS Sant Antoni de Portmany
 • IES Santa Maria d’Eivissa: Belén Ortiz, infermera del CS Can Misses
 • IES Marc Ferrer: Onofre Sáez, infermer del CS Formentera

Durant el segon trimestre de 2020 aniran incorporant-se al programa «Consulta Jove» cinc centres educatius més, amb la qual cosa s’haurà instaurat a tots els centres públics d’educació secundària d’Eivissa i Formentera, a més d’un centre d’educació secundària concertat:

 • IES Quartó del Rei: Mónica Salinas, infermera del CS Santa Eulària des Riu
 • IES Es Quartó de Portmany: Elisa Sánchez, infermera del CS Sant Antoni de Portmany
 • IES Sa Blanca Dona: Mila Oliva, infermera del CS Vila
 • IES Isidor Macabich: Cristina López, infermera del CS Vila
 • IES Sa Colomina: Savina Torne, infermera de la Unitat d’Atenció a la Dona

En la reunió, que ha tingut lloc a les 11.30 h a la sala d’actes del CS Sant Antoni de Portmany, les infermeres responsables de «ConsultaJove» de cada centre educatiu i responsables dels centres educatius han realitzat dinàmiques de treball per consensuar les estratègies de posada en marxa del programa i avaluar-lo.

Segons Jean Philippe Baena, «“Consulta Jove” ha demostrat ser una eina altament eficaç, que acosta l’atenció sanitària als centres escolars en edats complexes com l’adolescència i la primera joventut i que permet als alumnes tractar temes de salut que els preocupin amb la intimitat que fa possible la infermera i amb l’accessibilitat de disposar d’aquest recurs al centre escolar mateix. Addiccions, sexualitat, ansietat i altres temes de salut propis d’aquestes edats són els que més resolen les infermeres en aquests anys de l’experiència».