Logo ASEF

Jornades d'immunodeficiències primàries

\ Una trentena de professionals de l’atenció primària participen en aquesta reunió, organitzada per ABADIP

\ Actualment hi ha 354 malalties en la darrera classificació de l’OMS relacionades amb la immunodeficiència

L’Hospital Can Misses ha acollit avui la tercera edició de les Jornades d’Immunodeficiències Primàries, organitzades per l’Associació Balear de Dèficits Immunitaris Primaris (ABADIP), que s’han iniciat amb un acte inaugural en el qual han participat la presidenta d’ABADIP, Francisca Bernardino, acompanyada per la directora gerent de l’Àrea de Salut d’Eivissa I Formentera, Carmen Santos; el subdirector d’Atenció Primària, Alberto Sanagustín, i el coorganitzador de la trobada i cap del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Can Misses, Ramón Canet.

Una trentena de professionals de l’atenció primària de l’Àrea de Salut han participat en aquesta reunió de difusió dels avenços en matèria d’immunodeficiències primàries, que ha constat de cinc ponències d’especialistes de diferents serveis relacionats amb aquest ampli grup de malalties, que en la darrera classificació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha assolit la xifra de 354. El primer dels ponents ha estat el cap del Servei d’Immunologia de l’Hospital Universitari Son Espases, que ha centrat el focus en l’abast de les immunodeficiències més enllà de les infeccions.

Les immunodeficiències primàries constitueixen un grup heterogeni de trastorns de caràcter hereditari amb defectes intrínsecs en les cèl·lules del sistema immunitari. Es caracteritzen principalment per l’augment de la susceptibilitat a infeccions usualment causades per agents de patogenicitat baixa.

Les ponències següents han estat a càrrec d’Alexandre Palou, especialista en pneumologia, i M.ª José Bosque, especialista en aparell digestiu, tots dos de Son Espases, que han tractat sobre les lesions pulmonars i les alteracions gastrointestinals en les immunodeficiències primàries, respectivament.

La trobada ha conclòs amb les ponències de Ramón Canet, cap del Servei de Medicina Interna, i Amelia Sánchez, facultativa del Servei de Pediatria de l’Hospital Can Misses, que han versat sobre quin tipus d’immunodeficiència primària poden presentar els pacients i els signes d’alarma en la població pediàtrica, respectivament.

El president de Asociación Española de Déficits Inmunitarios Primarios (AEDIP), Carlos Jiménez, ha tancat les Jornades agraint que hagin estat acollides a Eivissa i destacant la importància de la formació del personal de l’atenció primària per a la detecció precoç de les malalties d’aquest tipus.