Logo ASEF

Reconstrucció mamària

\ L’acabat d’inaugurar Servei de Cirurgia Plàstica afronta amb èxit la primera intervenció plàstica després d’una mastectomia

\ La coordinació entre diversos serveis en el Comitè de Tumors ha estat fonamental en aquest procés

L’Hospital Can Misses ha realitzat avui la primera reconstrucció immediata de mama després d’una mastectomia, en una pacient d’una quarantena d’anys. Aquesta intervenció ha estat possible després de la posada en marxa del Servei de Cirurgia Plàstica, la incorporació de la doctora Ainhoa Placer —especialista cirurgia plàstica, estètica i reparadora pel Complejo Hospitalario de Navarra— i l’excel·lent coordinació dels Serveis de Cirurgia General, Anatomia Patològica, Cirurgia Plàstica i Oncologia en el Comitè de Tumors.

La intervenció quirúrgica ha consistit en una mastectomia realitzada conjuntament per la Dra. Guadalupe Moreno, cap del Servei de Cirurgia General, i la Dra. Plaer, amb biòpsia selectiva del gangli sentinella per comprovar la possible afectació dels ganglis de l’axil·la. Posteriorment, el Servei de Cirurgia Plàstica ha fet una reconstrucció immediata per mitjà d’un penjall del múscul dorsal ample i un autoempelt de greix (lipofilling) obtingut de la zona donant —l’abdomen, en aquest cas—, que juntament amb el penjall ha evitat haver d’utilitzar una pròtesi per modelar la mama.

El càncer de mama és el més prevalent entre les dones, a la qual cosa se suma l’augment de la incidència en dones joves. A més, les Illes Balears és una de les comunitats autònomes amb més incidència. Aquests aspectes han fet prioritari oferir la possibilitat de la cirurgia reparadora de mama després d’una intervenció quirúrgica per extirpar un càncer, a més d’avançar en l’equitat de l’atenció que reben les usuàries de la sanitat pública de les Illes Balears.

A més de la cirurgia reparadora de mama, el Servei de Cirurgia Plàstica assumirà progressivament la ginecomàstia patològica, la cirurgia relacionada amb els trastorns de la identitat de gènere, les asimetries importants i les reduccions mamàries en els casos de gigantomàstia, entre d’altres. Amb la col·laboració de la resta de serveis, Cirurgia Plàstica anirà assumint gradualment intervencions quirúrgiques que fins ara requerien traslladar-se a Palma, com són els casos de pacients cremats i els que pateixen seqüeles de traumatismes. A més, col·laborarà amb el Servei de Dermatologia en matèria d’oncologia cutània i amb altres serveis per al tractament de seqüeles de traumatismes facials i corporals i per a intervencions quirúrgiques reparadores postoncològiques.

Segons Carmen Santos, directora gerent de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, “es tracta d’un enorme avanç en la qualitat assistencial que reben els usuaris oncològics de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, i estam molt satisfets de poder garantir l’equitat i els mateixos tractaments a Eivissa que els que es reben a la resta de la comunitat autònoma”.