Logo ASEF

Els centres de salut Es Viver i Can Misses, tots dos a Eivissa, se sumen al projecte “Biblioteques Lliures” iniciat el novembre de 2018 al Centre de Salut Vila (Eivissa). Els positius resultats del projecte pilot en aquest centre de salut han impulsat la ubicació de noves llibreries als altres dos centres; a més, es preparen biblioteques també per a l’Hospital de Formentera.

Aquesta iniciativa té l’objectiu de fomentar la lectura a les sales d’espera dels centres sanitaris per mitjà de llibreries decorades per artistes d’Eivissa, el manteniment de les quals és autogestionat de manera lliure. Els mobles restaurats fan la funció de biblioteques perquè cada persona manllevi un llibre i el pugui tornar una vegada llegit, perquè continuï circulant.

Per al Centre de Salut Es Viver s’ha comptat amb la col·laboració de José María Velasco, que ha donat i restaurat la llibreria, Laia M. Picas, que l’ha decorada, i Mariana Ribas i Josefa Felgueras, que l’han entapissada; finalment, Marioana Villova i Enkaja s’han encarregat dels cartells, impresos de manera altruista per Luz Menú. Per la seva part, la llibreria del Centre de Salut Can Misses ha estat decorada per l’artista Vanesa de Moutas. Ambdós projectes, igual que la llibreria del Centre de Salut Vila, han estat coordinats per la impulsora de la iniciativa, Nica Seeleva.

Els llibres estan etiquetats amb adhesius identificatius (“Biblioteca Lliure”); tracten sobre fotografia, literatura, art, autoajuda, manuals i recerca, història, cuina, massatges, medicina, filosofia i altres temàtiques per a totes les edats.

Segons Nica Seeleva, “fins al moment el projecte ha demostrat que facilita la lectura als usuaris dels centres de salut i fomenta l’intercanvi lliure de llibres amb un sistema basat en la solidaritat i la confiança. N’estam molt satisfets del resultat”.